Online shop

Adaptacija na vrtić

Pitanje:
Imam sina od 2 i po godine koji vec 8 meseci redovno ide u vrtić.Adaptacija na vrtić Svaki put kada odem po njega zateknem ga kako sam sedi za stolom, okrenut leđima od druge dece ( čak ni ne gleda kako se ona igraju), dok su sva deca raštrkana po prostoriji i igraju se sami ili zajedno.

 

Inače, on obožava da se igra, pravi je vragolan kada je sa nama ( roditeljima, bakama, našim prijateljima) i kad god bude neko dete sa nama u društvu on ne želi da se igra sa njim, što i sam na glas kaže.

Vaspitačice mi kažu da se uglavnom odvaja od druge dece i da se poigra sa njima samo kad one insistiraju i to igranje traje 5 min i ubrzo se opet osami. Jako mi ga je žao, jer znam da je to što radi do njega samog, koliko god se neko trudio da ga animira, s tim  što opet napominjem da je totalno drugačiji u našem društvu.

 

Ja mu stalno pričam da treba da se igra sa drugom decom, da je to zanimljivo i mnogo lepše nego da sedi sam, ali mi on uvek odgovara da to neće. Da li bi ovakovo ponašanje trebalo da me zabrine i da licno odem kod pedagoga ili imate neki drugi savet za mene.

 

Odgovor:
Posle osam meseci provedenog u vrtiću, očekivano je da je adaptacija na vrtić ili završena u potpunosti ili barem pri kraju ovog procesa. Na brzinu adaptacije utiče mnogo činilaca:  zrelost deteta za ovu promenu, uslovi koje nudi vrtić (broj dece, autoritet vaspitačice, način ophođenja prema deci..) Veliki značaj ima i vrsta grupe, odnosno, da li je grupa meštovita po uzrastu ili jedna grupa obuhvata samo decu jednog uzrasta.

 

S obzirom da vaš sin sada ima 2 godine a pošao je u vrtić pre 8 meseci, pretpostavljam da to nije bio njegov izbor i slobodna volja, tj. da tom ranom uzrastu on nije ni mogao imati želju da boravi više u društvu sa decom. Zato, predlažem da nastavite započetu socijalizaciju. Posmatrajte njegovo ponašanje. Razgovarajte sa pedagogom vrtića, sa njegovim vaspitačicama napravite dogovor da i dalje pokušavaju vašeg sina što više da uključe u ostale aktivnosti sa decom.

 

Sve dok se on opušteno ponaša sa decom van vrtića nemate razloga za zabrinutost. Njemu je samo potrebno više vremena da prihvati i navikne se na svoje vršnjake i unutar vrtića. Ovaj proces kod njega teče sporije, upravo zato što je tako rano počeo da ide u vrtić a njegova želja za socijalnim kontaktima je verovatno već bila zadovoljena sadržajima koje ste mu nudili u okviru porodice.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • TROTINET S979A BBO 3U1 SCOOT – NARANDZASTI ( S979AOR )

  • TRICIKLI SMART TRIKE DREAM TEAM ZELENI

  • Pilsan tricikl Daisy 140P

Slični postovi

Značaj dečijih vrtića

Nestašan drugar iz vrtića

Otpor prema vrtiću

Promena ponašanja u vrtiću

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.