Online shop

Rana dečija masturbacija

Pitanje:
Molim Vas za savet... Imam ćerku od 9 godina i već neko vreme sam primetila da se nešto dešava,Rana dečija masturbacija tačnije priznala mi je da je nešto tera da se dira dole. Ja se izvinjavam ali ne znam kako drugačije da Vam objasnim, zaista. Plače i kaže da ne može da to izbaci iz glave i da prestane to da radi. Zaista sam zabrinuta i ne znam kako da se postavim, šta da radim, kako da joj pomognem. Da li je normalno da se to dešava u njenom uzrastu, da li će je proći, mozda je neka faza u razvoju. Najiskrenije Vas molim za pomoć i savet, zabrinuta majka. Hvala.

 

Odgovor:
Dečija masturbacija je česta pojava kod dece, iako se o tome skoro uopšte ne govori, jer naše društvo sve u vezi polnih organa i dalje smatra “tabu temom”. Nemate razloga za zabrinutost jer ovakvo ponašanje vaše ćerke ne ukazuje niti na poremećaj niti na neko njeno rano seksualno sazrevanje.

 

Zapravo, rana dečija masturbacija sa seksualnom nema nikakve veze, a kod dece se ponekad pojavljuje i na uzrastu od 3 godine. Dobro je što o tome možete da razgovarate sa ćerkom jer je već dovoljno zrela da vam i sama pruži izvesne odgovore.

 

Recite joj da u njenom ponašanju nema ničeg sramnog, i da se slično ponašaju i mnoga druga deca, ali da se o tome nerado govori. Pitajte je zašto ima potrebu da se dodiruje na takav način, tj. da li joj to donosi neku vrstu olakšanja ili se radi o prostoj radoznalosti u vezi sopstvenih polnih organa. Naime, u uzrastu u kome je vaša ćerka, devojčice su već na ulasku u pubertet (granice ulaska su se veoma smanjile u odnosu na prošle generacije), pa se  može očekivati i pojačana radoznalost u vezi seksualnih obeležja sopstvenog pola.

 

Takođe, obratite pažnju kada se dodiruje, da li je to u situacijama kada je umorna, razdražljiva, pospana, tužna…. jer se uzrok ovakvog ponašanja krije u potrebi za smirivanjem. Kada otkrijete stanje koje prethodi njenoj masturbaciji, možete pokušati da to isto stanje ili preduhitrite ili da ga na neki drugi način rešite. Takođe, ponekad pomaže da detetu jednostavno, skrenete pažnju na nešto drugo. Odnosno, kada primetite svoju ćerku da se dodiruje na ovaj specifičan način, nečim je zaposlite ili joj dajte zadatak koji mora odmah da ispuni (da vam nešto pomogne, na primer). U ovakvim situacijama kazne, zabrane, vikanje… ne pomaže, čak može biti i kontraproduktivno jer bi tako, detetu poslali poruku da ga ne razumete.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Kolica Calibra 3 grey (10020781737)

  • Quinny dečija kolica Zapp flex plus black on black (1398991000)

  • Quinny dečija kolica Zapp flex blue on graphite (1399379000)

Slični postovi

Darovita deca

Nestašna deca - inteligentniji ljudi

Koliko se razlikuju dečaci i devojčice?

Kada su deca spremna za samostalno letovanje

1 komentara:

  • snezana markovic
    11.12.2018.

    Postovana, imam unukicu od deset ipo meseci. Pre par nedelja smo primetile cerka i ja, da kad je u kolicima, i vezana kaisevima od kojih jedan ide izmedju nogu, ona se namerno spusta kako bi je kais pritiskao a onda bi stiskala nogice. Danas je isto tako, sedela u kolicima i povlacila kais ka sebi i stiskala nogice...promenila je izraz lica.....oznojila se skroz... .jasno nam je bilo da se ona samozadovoljava.Da li deca ovog uzrasta bilo sta oseca

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.