Online shop

Strah od vađenja krvi

Pitanje:
Molim vas za pomoć i savet. Moj sin ima 6 godina i jako se plašiStrah od vađenja krvi vađenja krvi, pozli mu toliko da počne da povraća, prebledi... Sad su počeli da mu se menjaju mlečni zubi i kad smo otišli kod zubara da izvadimo zub opet mu je pozlilo. Kad se udari, ogrebe ista priča. Ne znam šta da radim i na koji način da mu pomognem.

 

 

Odgovor:
Budite strpljivi i uporni. Važno je da otklonite strah kod svog sina jer će i kada nije bolestan, kao oblikom preventive sopstvenog zdravlja, morati da se bavi zauvek.

 

Najpre, nikada nemojte pretiti lekarom da biste postigli neki vaš cilj. Tako, cilj možete i postići ali ćete dodatno ukoreniti strah. Nemojte ni lagati da ga prilikom pregleda ili davanja injekcije “ništa neće boleti”. Umesto toga, recite da su određene vakcinacije ili injekcije neophodne ali da bole samo toliko dugo dok se brzo izbroji do 3. Kada razgovarate, ponudite detetu pozitivnu sliku lekara kao osoba koje brinu o nama i pomažu da brže ozdravimo. Pronađite neke lekare ili stomatologe među vašim prijateljima, komšijama, rođacima.

 

Podsetite dete na njih, koliko su oni dobri i poštovani upravo zbog svog posla. Ispričajte neki svoj lični, pozitivan doživljaj vezan za lekare. Na primer, kada ste vi bili u uzrastu u kome je on sada, imali ste neku bolest i strašno ste se uplašili, ali su onda vaši roditelji zvali lekara i ubrzo ste opet bili zdravi. Podrazumeva se da će ova priča biti utoliko efikasnija ukoliko ubacite više detalja.

 

Kako bi vaše dete promenilo svoj stav prema lekarima, proverite da li postoji mogućnost da ga odvedete kao gosta, dakle, kad je potpuno zdrav, u pojedine ordinacije. Ako to učinite nekoliko puta, omogućićete svom sinu da i on stekne iskustvo da posete lekarima ne moraju uvek biti bolne ili stresne.

 

Takođe, pre odlaska kod lekara kada je neophodan pregled ili neka intervencija, upozorite lekare da je vaše dete plašljivo. Trebalo bi da to njima bude signal da prema njemu budu posebno pažljivi. Pre svakog pregleda, objasnite sinu sa što više detalja kako će pregled izgledati. Kada ima više informacija, manji je prostor za zamišljanje, pa je i strah od nepoznatog ublažen. U čekaonicama zabavite dete tako što ćete poneti njegove omiljene igračke. Dozvolite mu i da ih drži u ruci ukoliko mu to znači, dok traje pregled. Takođe, možete ga vi držati u krilu, jer mamin zagrljaj uliva dodatno smirenje. Naravno, izrazito je važno da vi pri tom budete smireni. Konačano, kada završite pregled, pohvalite ga. Recite da znate da ga je bolelo ali da ste ponosni na njegovo ponašanje.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Extreme RC Solar roller rolerkoster (ED009)

  • PITAGORINA TABLA SA BR.

  • Edukativna logička igra - Životinje (35814)

Slični postovi

Strahovi u detinjstvu

Strah od kazne

Strah od mokrenja u krevetu

Strah od druge dece

Strah od gubitka

Strah od vode

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.