Online shop

Različito ponašanje kod kuće i u vrtiću

Pitanje:
Imam sina 5 godina, inače sam samohrana majka već tri ipo godine.Različito ponašanje kod kuće i u vrtiću Septembra je moj sin krenuo u privatnu školicu. Njegovo ponašanje u školici je potpuno suprotno ponašanju kod kuće... Inače je vrlo poslušno dete i nemam kod kuće nikakvih problema jednom rečju kod kuće je vrlo srećan... Dok u školi odbija da se druži sa decom, komunikacija sa decom je minimalna.. Učiteljicama odgovara sa da i ne uglavnom.

 

Mnogo je spor, deluje vrlo nesamostalno a kod kuće se sam oblači sam se hrani i ostalo. Pokušavam da s njim razgovaram o tome ali imam utisak da se stalno povlači u sebe i ne želi da razgovara o školi. Da li imam razloga za brigu. Hvala unapred na odgovoru.

Odgovor:
Od septembra do sada, adaptacija vašeg sina bi već mogla biti ili završena ili pri kraju, ali ako vi ne vidite pomak, onda treba da razgovarate i sa vaspitačicama. Recite im da se vaše dete u kući ponaša potpuno opušteno i veselo, i pitajte ih u čemu one vide problem. Bilo bi očekivano da se one potrude oko njegove socijalizacije (organizuju decu po grupama ili u parovima prilikom aktivnosti, tj. da upućuju decu na međusobnu saradnju), ili da vaše dete više angažuju (na primer, davanjem sitnih zadataka koji su od značaja za celu grupu) gde bi se on odmah osećao “važnim”. Ovako, ako se situacija u vrtiću uskoro ne promeni, možete očekivati slično ponašanje vašeg sina i u kući.

 

Naime, ako njemu u vrtiću nešto izrazito ne odgovara a to se uporno ne rešava, on se može dodatno povući i promeniti ponašanje i u svom domu. Zato je važno da pokušate da to sprečite. Sa njegovih 5 godina on možda ne ume verbalno ni da vam objasni zašto je, na primer, u vrtiću spor ili deluje nesamostalno. Svako vaše insistiranje na takvoj vrsti razgovora sa njim može biti kontraproduktivno. Umesto toga, okrenite se vaspitačicama i tražite njihovo aktivnije angažovanje u adaptaciji vašeg sina na vrtić. Ipak, da biste vi kao mama stekli objektivniju sliku o ponašanju vašeg deteta u različitim situacijama, možete organizovati druženje sa decom iz vrtića u vašem domu. Osim što ćete tako vežbati njegovu socijalizaciju, dobićete priliku da svoje dete vidite i na nov način.

 

Jelena Holcer, pedagog

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BAMBINO KREVETAC SUZY SA FIOKOM BELI

  • BAMBINO KREVETAC BAMBI NATUR BEZ FIOKE

  • BAMBINO KREVETAC TOMMY SA FIOKOM NATUR

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.