Online shop

Šta kada dete počne da piški u gaćice?

Pitanje:

Poštovani, imam devojčicu od dve i po godine. Već šest meseci ne nosi pelene. Ja sam počela da radim pre dve nedelje, nakon čega ona počinje da 'piški u gaće.' Da napomenem samo da ona ne ide u zabavište. 

Dakle do sada smo bile nas dve ceo dan same. Treba da krene od sledeće nedelje na adaptaciju. Da li mislite da je to povezano? I ako jeste kako taj problem da rešim?

Odgovor:

Stres često može dovesti do pojave pod nazivom regresija - ispoljavanje ponašanja koje je karakteristično za raniji stadijum razvoja. U slučaju Vaše ćerke, moguće je da je uzrok upravo razdvajanje od Vas, ali ovo ne treba da Vas plaši jer se umokravanje nakon završenog toalet-treninga vrlo često javlja nakon određenog perioda i pod uticajem je stresora. Najvažnije je da po svaku cenu izbegnete kažnjavanje, posramljivanje i grdnju kada se to desi, jer time samo možete odužiti i otežati čitav proces ponovnog uspostavljanja kontrole. Imajte razumevanja i strpljenja, budite blagi prema njoj kada se upiški. Možete pokušati i da joj dajete veće količine tečnosti kako biste tempirali mokrenje, a na kraju krajeva, svakako obezbedite rezervne gaćice za adaptaciju. Ona se privikava na novonastalu situaciju i umokravanje je samo pokazatelj da ona pokušava da se izbori sa emocijama koje su se pojavile nakon separacije.

Milica Knežević

Master psiholog

Saradnik portala www.mamaibeba.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Quinny dečija kolica Zapp flex red on graphite (1399993000)

  • Quinny kolica za bebe Zapp Xtra2 blue base (78909130)

  • Quinny dečija kolica yezz pink pastel (76509180)

Slični postovi

Upiški se tokom igre

Još uvek kaki i piški u gaćice

Tri znaka da je Vaša beba spremna za navikavanje na nošu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.