Online shop

Odgovorno dete

Kako da podstaknemo dete da se odgovornije ponaša?

Odgovorno ponašanje najčešće se dovodi u vezu sa sazrevanjem ličnosti. To znači da se sa povećanjem uzrasta očekuje da dete bude odgovorno kako prema sebi tako i prema drugima. Većina raditelja svesna je da ova osobina neće „sama po sebi“ da se učvrsti u detetovom ponašanju ukoliko se ne podstiče spoljašnjim uticajima. Ali, malo njih zna kako to pravilno da uradi, pa zato predlažemo sledeće:


1. Razvijajte detetov doživljaj da ishod događaja uglavnom zavisi od njega.
To najlakše možete učiniti tako da ako, na primer, dete dobije lošu ocenu u školi, sa njim razmotrite šta je dovelo do toga. Vodite računa o tome da akcenat stavite na detetovo ponašanje (trebalo je bolje da nauči lekciju, da bude pažljivije na času...), a ne na ponašanje nastavnika (namerno mu je postavio teško pitanje, nije omiljen učenik) ili ostalih drugova (bila je galama).


2. Naučite dete da povezuje uzroke i posledice određenog ponašanja.
Većina dece se iznenadi kada se dogodi nešto što nisu želeli, jer misle da se stvari slučajno završavaju dobro ili loše. Zbog toga ne uče iz iskustva nego im se događa da ponavljaju iste greške. Zato je važno da učite dete da povezuje svoje postupke sa predvidivim posledicama koje ti postupci mogu imati. Na primer, ako neko svima pokazuje gde stoji ključ od kuće, moguće je da će neka osoba to zloupotrebiti i opljačkati njegovu porodicu.

 

3. Neka dete snosi posledice svog neodgovornog ponašanja.
Kada se dete ponaša neodgovorno roditelji ga uglavnom izgrde, ili ga kazne nekom sankcijom koja nije u direktnoj vezi sa onim što je dete učinilo. Mnogo delotvornije je da dopustite da dete „pretrpi“ izvesne posledice zbog svog ponašanja. Na primer, ako dete sa blatnjavim cipelama uđe u prostoriju koju ste upravo prebrisali, dajte mu krpu i recite mu da očisti nered koji je napravilo (bez obzira na to da li će ono u potpunosti moći to da uradi). Videćete da će to biti mnogo efikasnije od toga da se izvičete na njega ili mu zabranite da gleda crtani film.

 

Autor: psiholog Majda Janežić

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CLEMENTONY BABY TELEFON (CL14948)

  • Interaktivna plišana igračka Olaf story teller- Frozen (14340)

  • Marcelin muzička igračka fotoaparat (yl-335)

Slični postovi

Velika odgovornost i strah

Emocionalni razvoj deteta

Kako unaprediti koncentraciju kod deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.