Online shop

Podrška odraslih u razvoju govora kod dece

Već u kasnijim mesecima trudnoće beba u stomaku jasno razaznaje glasoveRazvoj govora kod dece koje čuje. Na ovaj način, kontakt i komunikacija mame i bebe počinje mnogo ranije nego što se dete rodi.

 

U početku, beba plačem ispoljava svoje potrebe (da je gladna, žedna, da joj je potrebno presvlačenje, da je nervozna ili bolesna, da joj treba društvo…). Uz ciku, dreku, smeh i gugutanje ona već ima široku lepezu svojih poruka.

 

 

Neverbalna komunikacija odvijaće se kroz maženje, nošenje, dodirivanje, osmehivanje, grljenje… Kada dete počne da eksperimentiše svojim glasom, počinje razvoj govora i verbalnog izražavanja.

Razgovor

Što više razgovarajte sa detetom. Ali, kako bi  razgovor zaista bio koristan, mora biti obostran, a ne samo vaš monolog. Pustite dete da brblja, guče, peva…jer ono tako eksperimentiše svojim glasom i upoznaje ga.

Objašnjenje

Opisujte detetu ono što vi radite. Ako, na primer, vi umesto njega dohvatite neku igračku uvek taj svoj postupak dopunite rečima: “Pomoći ću ti da dohvatiš taj plastični kamion, sa crvenim točkovima…” kako bi mu ponudili nove jezičke pojmove. Takođe, ponudite mu objašnjenja za zvukove koje čujete: “aha, to je kamion, to je tramvaj, zvoni telefon...”

Budite dobar model deci

Govorite jasno, razgovetno i sporo. Koristite jednostavan rečnik.Vodite računa da vaš govor bude tečan, gramatički ispravan, rečenice razumljive.

Izbegavajte “bebeći govor”

Nema potrebe da se detetu obraćate “bebećim” govorom prilikom tepanja. Naprotiv, takvo izražavanje može uticati da dete počne da ga imitira i razvije pogrešan način govora. Sve što želite da kažete tepajući, to i recite, ali jasnim, razgovetnim glasom kojim se obraćate i odraslim osobama.

Slušajte dete

Slušanje i čuti nije isto. Dete svojim načinom govora, naglašavanjem reči, promenom glasnosti… šalje i emocionalne poruke. Obratite pažnju ne samo šta već i kako nešto kaže.

Vreme

Pokažite da imate strpljenja. Dozvolite detetu da završi misao bez vašeg prekidanja. Izbegavajte dopunjavanje deteta, završavanje rečenice umesto njega. Nemojte ga ni požurivati u govoru, važno je da ima dovoljno vremena da odgovori i izgovori ono što želi.

Kontakt

Održavajte kontakt očima dok dete priča. Tako fokusirate njegovu pažnju istovremeno ga učeći da oblikuje reči

Smanjite TV sadržaje

TV ne zahteva aktivno učešće gledaoca, pa dete koje odrasta uz TV nije motivisano da govori. Kako biste to izbegli, od medijskih sadržaja ponudite ograničeno gledanje TV-a sa probranim sadržajima, sa jasnim slikama, dobrim govornim uzorima. Tako razvijate slušanje pravilnog govora na detetu lak i zabavan način.

 

Autor: Jelena Holcer, pedagog / stručni saradnik portala MamaiBeba

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Pertini guralica za decu 2108 (7560)

  • Guralica Rover Ride-On Crvena (84590)

  • Guralica Ride-On Rover Plava (84521)

Slični postovi

Bebin govor tela

Bebin govor

Umeće pokazivanja i govorenja: Volim te

Razvoj govora kod dece

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.