Online shop

Savršeni i dovoljno dobri roditelji

Ma koliko se trudili, činili sve što mislite da je najbolje – najviše što u roditeljstvuSavršeni i dovoljno dobri roditelji možete postići jeste da budete dovoljno dobar roditelj. Naime, savršeni roditelji uopšte ne postoje.

 

Na sreću, ne samo da ne možemo biti savršeni roditelji, već to našoj deci nije ni potrebno. Kada deca znaju da mi imamo svoje mane i vrline, svoje slabosti, nervoze, promašaje… to i njima daje slobodu da budu takvi kakvi jesu, tada ni oni nemaju potrebu da glume svoju savršenost da bi nam se više dopadali.

 

Svojoj  deci ste itekako dobri ako ste “normalni”, zdravi, posvećeni, ako ih volite i ako pokušavate da naučite kako da budete  još bolji.

 

Međutim, nije dovoljno da ste roditelj pa da budete dobar roditelj. Roditeljstvo se uči a želja da to učite jeste prvi uslov da postanete dobar roditelj. Pođite od svojih sećanja.Pamtite li svoje roditelje? Da li vam se iz današnje perspektive čini da su bili dobri ili loši roditelji? Šta ih je učinilo, kakve vaspitne metode su koristili pa ih posmatrate kao dobre ili loše? Da li želite da ponavljate njihov pristup na svojoj deci? Da li učite iz njihovih grešaka? Možete li da im oprostite? Da li ih sada, kad i sami imate dete, bolje razumete? Možete li na osnovu njihovog vaspitavanja vas i vašeg pokušaja vaspitavanja svoje dece da zaključite šta je to dobar roditelj?

Pre svega:

• Dobar roditelj se ne rađa. Dobar roditelj se postaje.

• Dobar roditelj ne mora da bude dosledan u svakom trenutku. (bilo bi lepo, ali nije moguće biti dosledan 24 h na dan, doživotno)

• Dobar roditelj poštuje detetove potrebe. On zna da su njihove potrebe ponekad različite, ponekad slične, ponekad zajedničke.

• Dobar roditelj se ne uznemirava povremenom dečjom agresivnošću. On razume da dete može da ima i pozitivna i negativna osećanja prema njemu.

• Dobar roditelj se ne oseća ugroženim dečjom individualnošću i nezavisnošću. Naprotiv, on je na to ponosan.

• Dobar roditelj ume da sluša i pruži podršku. On ume da govori i ružne istine, ali na način koji dete ne ponižava i ne vređa..

• Dobar roditelj ume da dete zagrli i prizna koliko ga voli. On svoje dete poznaje i prepoznaje njegove različite emocije, potrebe i želje.

• Konačno, dobar roditelj stalno pokušava da bude još bolji. On ne želi i ne glumi da je savršen, ali se stalno trudi da bude što bolji dobar roditelj.

• Dobar roditelj zna i oseća da je njegova dužnost da svom detetu obezbedi koren (osećanje pripadnosti, topline, podrške i sigurnosti u sopstvenom domu i porodici) ali i krila (osećanje da može da odleti, istražuje, upoznaje, rizikuje, gubi i pobeđuje u spoljnjem svetu).

 

Auotor: Jelena Holcer, pedagog / stručni saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Auto Sedište Safeguard Green & Beige 0-25kg (10070711661)

  • Auto sedište Cabriofix Robin red Maxi Cosi (61778990)

  • Auto Sedište Tommy Black 0-18kg (10071011755)

Slični postovi

NEMA nepogrešivih roditelja

I tata je roditelj

Roditeljske rasprave

Roditeljski bes

Roditeljstvo

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.