Online shop

Moć kućnih ljubimaca

Naši krzneni pijatelji imaju mnoge pozitivne efekte na razvoj deteta.Moć kućnih ljubimaca
Istraživanja kažu da deca koja odrastaju sa kućnim ljubimcima imaju više samopouzdanja, saosećajnosti i manje su šanse da im se razvije astma. Dovoljna je čak i zlatna ribica, jer deca sa svojim ljubimcem uspostavljaju poseban odnos i razvijaju poštovanje prema ljubimcu što im pomaže u kasnijem životu. Dete se uči odgovornosti koja podrazumeva brigu o drugom živom biću.

Dečji najbolji prijatelji

Većina odraslih sigurno se seća posebnog odnosa koji su imali sa svojim ljubimcem, koji im je možda čuvao strah tokom oluje, koji ih je slušao kada niko drugi nije hteo ili jednostavno činio da se osećaju bolje kada su tužni. Pozitivan efekat kućnih ljubimaca na decu dokazan je u mnogm studijama. Istraživači američkog Perdju Univeziteta otkrili su da se skoro 70% dece poverava svom kućnom ljubimcu jer znaju da ih njihov krzneni ili pernati prijatelj nikada neće izneveriti i odati njihove tajne.

 

Ljubimci pružaju nesebičnu, bezuslovnu ljubav. Ako se dete posvađa sa svojim drugarima, ono zna da ga njegov ljubimac i dalje voli. Čuvanje kućnog ljubimca uči decu poverenju i tome da ako neguju jedan odnos, prijateljstvo, mogu da dobiju mnogo, mnogo više. Takođe je dokazano da su studenti, koji su u detinjstvu imali kućnog ljubimca, manje usamljeni, depresivni ili anksiozni. Deca koja imaju ljubimce su popularna među svojim vršnjacima. Igrarije pasa zanimljiva su tema za započinjanje razgovora, a usput dok posmatraju životinje, deca uče da prepoznaju govor tela.


Ljubimci redukuju astmu

Poslednjih godina više studija dokazalo je da rano upoznavanje dece sa psima i mačkama kod mališana može sprečiti razvoj alergija i astme. Nedavna studija obavljena u porodicama sa decom od godinu dana starosti, koje su i pre rođenja deteta imale psa koji je živeo sa njima, pokazala je da su ta deca imala 40% manje šanse da pokažu znake alergije na krznene životinje i manje su bile šanse da deca dobiju ekceme, što je česta alergijska reakcija na koži. Osim toga, pokazalo se da su ta deca imala jači imunitet u odnosu na deceu bez kućnih ljubimaca.

Za kog ljubimca se odlučiti?

Postoji dosta opcija za one koji nemaju vremena ili uslova za držanje pasa i mačaka. To su ribice, papagaji, reptili ili miševi koje je lako čuvati. Najbitnije je da glavni staratelj (a to nikada ne može biti dete) donese konačnu odluku o izboru kućnog ljubimca.  Upamtite, morate biti odgovorni prema ljubimcu!Od ključne je važnosti naučiti dete kako da se ophodi prema kućnom ljubimcu – da bi i dete i ljubimac bili bezbedni i zdravi. Porodice koje još uvek nisu spremne da imaju kućnog ljubimca dobrodošle su u prihvatilištima za pse i mačke, gde se deca mogu upoznati i poigrati sa životinjama, ili ih prošetati u krugu prihvatilišta. To je dobra prilika za decu da se socijalizuju sa životinjama i da učine dobro delo.

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

Slični postovi

Dolazak bebe na svet i nova pozicija kućnih ljubimaca

Kućni ljubimci i bebe

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.