Online shop

I tata je roditelj

Kad su glumicu Andželiku Hjuston upitali o njenom ocu Džonu,I tata je roditelj ona je izjavila: "Sećam se kako sam sedela pored njegovih nogu i gledala k njemu, daleko uvis. Bio je visok 188 cm, imao je jak glas i neodoljivo privlačnu pojavu. Glas mu je bio predivan i tako zvonak. Bio je za mene naprosto veći i bolji od bilo koga na svetu."

 

Ova izjava pokazuje da su očevi deci posebno važni. Bez obzira da li će otac, spolja gledano, da postane uspešan ili ne, on je uvek "veliki" čovek svom detetu i "veći i bolji od bilo koga na svetu".

 

Otac je detetu mešavina junaka, vodiča, mentora, zaštitnika, učitelja i prijatelja. Njegova uloga je da voli, disciplinuje, predaje materijalno i moralno nasleđe, i snažno utiče na oblikovanje detetovog pogleda na svet. "Jedan otac vredi više od stotinu učitelja", zapisao je britanski pesnik Džordž Herbert.

 

Muškarci danas sve više prepoznaju svoju ključnu ulogu u porodici i pozitivno odgovaraju izazovima roditeljstva. Sve više muškaraca oseća duboku glad za uspostavljanjem smislenog odnosa sa svojom decom. Evo nekoliko načina negovanja suptilnog umeća dobrog očinstva.

 

Shvati važnost očinstva!
Iako su mnoga psihološka istraživanja bila posvećena ispitivanju majčinog uticaja, nova istraživanja otkrivaju kako pozitivna i aktivna očeva uključenost doprinosi boljoj društvenoj prilagođenosti dece, podstiče njihov zdraviji polni razvoj i omogućuje im veći intelektualni rast. "Sve što znamo pokazuje kako uključenost muškaraca u podizanje dece uzrokuje porast koeficijenta detetove inteligencije već u uzrastu od šest ili sedam godina", tvrdi pedijatar T. Beri Brazelton.

 

On naglašava kako očevom uključenošću raste verovatnoća da će dete "imati razvijen smisao za humor, razviti bolju unutrašnju osetljivost i biti motivisanije za učenje". S druge strane, očevo emotivno udaljavanje može imati dubok negativni uticaj. Luiza Silverstajn, s Njujorškog univerziteta, kaže: "Istraživanja jasno pokazuju direktnu povezanost očeve odsutnosti s višim nivoom agresivnog ponašanja kod sinova, preranom polnom aktivnošću kod kćeri, i naglašenijim stereotipima polnih uloga kod dece oba pola".

 

Budi glavni igrač!
Nemojte biti zadovoljni sporednom ulogom u odrastanju svoje dece. Negovanje sposobnosti dobrog očinstva znači biti duboko i strastveno uključen u vaspitanje svog deteta. To podrazumeva mnogo, ukljućujući pomaganje deci u izradi domaćih zadataka, prisutnost na roditeljskim sastancima, igranje s decom, provođenje vremena sa svakim detetom pojedinačno i, uopšte, provođenje više vremena kod kuće. Ne dopusti materijalizmu da pokvari odnose!

 

Iako je važno vredno raditi kako bi se izdržavala porodica, svaki otac bi trebalo da izbegne zavodljivost materijalnog uspeha, jer prenaglašavanje materijalne strane sputava uspostavljanje bliskih veza s decom. U Bibliji, na primer, zapisano je jedno upozorenje: "Srebroljublje je koren svih zala; neki mu se predadoše, zastraniše od vere i sami sebi mnoge muke pričiniše."


Dečji psiholog Li Salk kaže: "Materijalni uspeh roditelja može biti štetan za odgajanje dece, ako nastaje na uštrb vremena koje je trebalo podeliti s njima. Već mala deca prepoznaju šta roditelji smatraju važnim. Ako primete da je roditeljima sve važnije od njih, verovatno predstoje nevolje u porodici." Mudri očevi znaju da su odnosi, a ne materijalna dobra, izvor životnog zadovoljstva. Upoznajte svoju decu! Dobri očevi imaju jednu važnu osobinu: oni zaista poznaju svoju decu.

 

Oni znaju šta boli i plaši njihovu decu, a šta im donosi radost i zadovoljstvo. Znaju u čemu se njihovo dete razlikuje od sve ostale dece u susedstvu. Svesni su svake nijanse, senke i ispupčenja detetove ličnosti. Ken R. Kenfild, pisac dela Sedam tajni uspešnih očeva (Seven Secrets of Effective Fathers) istraživao je život četiri hiljade muškaraca kako bi otkrio šta doprinosi dobrom očinstvu. Otkrio je da dobar otac zna o svom detetu mnoge pojedinosti, kao što su:

• kad mu je dete imalo težak dan
• kad se dete uzrujalo zbog nečega
• imena detetovih najboljih prijatelja
• šta najviše ohrabruje njegovo dete
• kad je povredio detetova osećanja
• detetove slabosti i vrline
• šta motiviše dete
• kad je detetu bilo teško u životu
• većinu detetovih nedavnih razočaravajućih iskustavaDobri očevi posmatraju, slušaju i uče. Oni se trude da detetu budu dobar uzor. Slušaju druge uspešne očeve kako bi naučili da budu bolji i delotvorniji. "Dobri očevi znaju da im treba pomoć i ne boje se da je zatraže", tvrdi Pol Luis, pisac dela Pet ključnih navika uspešnih očeva (Five Key Habits of Smart Dads). "Razgovaraju s drugim očevima i ugledaju se na onog ko im može biti uzor."

 

Budi junak svom djetetu!
"Očevi su ponos svoje dece", zapisano je u knjizi Priče Solomunove. Dobri očevi postaju junaci svoje dece, kada su uzor vrlina, celovitosti ličnosti, razumevanja, požrtvovanja, marljivosti, discipline, Ijubavi i vernosti dužnostima. Mnogo očeva je olako prepustilo drugima da budu junaci njihovoj deci. J. C. Vats u svom je ocu imao pozitivan uzor. On kaže:


"Otac je bio i jeste moj junak. Od mog rođenja pa sve dok nisam pošao na studije, moj otac je obavljao bar tri posla: bio je policajac, propovednik i glava kuće. Napornim radom je prehranjivao porodicu, odevao je i sazidao joj udobnu kuću. Nikad nije tražio opravdanje i nikad nije očekivao od države da brine o njegovoj porodici. Uzdao se u naporan rad."


Na kraju da zapazimo da je dobro očinstvo ulaganje u budućnost. Današnji očevi podižu buduće ljude. Ljubav, pouka, ohrabrenje, disciplina i uzorno ponašanje koje otac predaje deci, urodiće plodom u obliku emocionalno zdravih, uravnoteženih, zrelih pojedinaca, koji će moći da doprinesu opštem dobru.Autor: Viktor M. Parachin / izvor: www.znakoviporedputa.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

Slični postovi

Ciljevi roditeljstva

Bumerang roditeljskog ponašanja

Roditelji kao modeli emocionalne inteligencije

Roditelj u novoj porodici s decom iz ranijih brakova

Roditeljski bes

Roditeljstvo

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.