Online shop

Suočavanje sa detetovom ljutnjom

Suočavanje sa ljutitim detetom jedan je od najtežihLjutnja kod dece trenutaka roditeljskog posla. Takvi trenuci izazivaju lavinu različitih emocija – od iscrpljenosti do “kidanja” živaca.

Vrlo često roditelj i dete nađu se usred borbe tvrdoglavosti i snage volje, u kojoj često roditelj “pobeđuje” argumentom “jer sam tako rekao”. Kasnije se taj isti roditelj nađe u nedoumici kakav je ustvari roditelj, izmoren osećajem krivice, srama i nesposobnosti. Mnogi od nas od detinjstva su učeni kako nemaju pravo biti ljuti, da je ljutnja loš osećaj i da je naša krivica ako se razljutimo. Ovakva, pogrešna uverenja, usađivana u nas od detinjstva, uzrokuju da se još teže nosimo sa ljutnjom svoje dece.Prvi korak ka boljem snalaženju u detetovoj ljutnji je zaboravljanje svega što smo naučili o ljutnji do sada i usvajanje nečeg sasvim novog. Naučite dete kako je osećaj ljutnje prirodan, da je u redu naljutiti se. Nakon toga, zadatak vam je naučiti kako upravljati ljutnjom i sprovoditi je u uspešne ili barem prihvatljive reakcije.I roditelji i odgajatelji (i učitelji) trebaju imati na umu kako, kao i u svetu odraslih, i u dečijem svetu postoji mnogo situacija i događaja koji decu ljute i uznemiravaju, a njihove ljutite reakcije su normalne. Odrasli su dužni dozvoliti deci da prožive sve svoje osećaje i nauče ih kako ih prihvatljivo usmeriti.

 

Deca reaguju ljutnjom jer se osećaju bespomoćno.

Da biste razumeli zašto neko dete reaguje burnije od vršnjaka, potrebno je uložiti truda i vremena. Što je izazvalo burnu reakciju? Važno je razumeti kako je ljutnja kod odraslih najčešće reakcija na frustraciju. Kod dece, čini se kako je ljutnja izvedena emocija – može biti izazvana osećajem poniženosti, usamljenosti, izolacije, straha ili povređenosti.Deca često na ove emocije reaguju ljutnjom jer se osećaju bespomoćno u pokušaju razumevanja situacije i bespomoćno u želji da je promene. U nekoj meri, njihova je ljutnja reakcija na frustraciju.

 

Dete koje je posebno prkosno može ljutito reagovati kako bi kontriralo osećaju zavisnosti i strahu od gubitka. Dete koje je povređeno gubitkom može postati ljutito kako bi umrtvilo osećaj tuge i bespomoćnosti. Ponekad detetovo ponašanje podstiče roditelja da postavi jasnije granice i pravila, objasni ih detaljnije ili napravi promene u detetovoj okolini. Drugim rečima, dete može naučiti da je ljutnja način kojim će odraslima ukazivati na sve što nije u redu.

 

Vrlo je važno upamtiti da ljutnja nije isto što i agresija. Ljutnja je osećaj, a agresija je način ponašanja. Ljutnja je privremeno stanje uzrokovano frustracijom, agresija je najčešće pokušaj da se povredi druga osoba ili uništi nečije vlasništvo. Objasnite detetu da je ljutnja prihvatljiva, ali agresija nije.

 

Objasnite detetu da je ljutnja prihvatljiva, ali agresija nije.

Da biste se uspešno nosili sa detetovom ljutnjom, prvo morate otkriti šta dete tačno oseća. Pitajte dete šta se dogodilo ili zašto se oseća onako kako se oseća. Vrlo često, dete će biti u stanju izreći tačno šta oseća. Ponekad, detetu ćete trebati pomoći opisati osećaje. Roditelj se može obratiti detetu koje tuče mlađe dete i pitati ga zašto to čini. Svakako treba ići dalje od “ona je prva počela” argumenta i kroz razgovor naučiti dete da udaranje nije dobar izbor prekida tuđeg ponašanja ili rešavanja nekog osećaja. Možda dete prima iste takve udarce van kuće, od druge dece i tako uči na jednak način rešavati vlastite negativne emocije.

 

Objasnite da je ljutnja prihvatljiva, ali agresija nikako nije. Ponudite druge, prihvatljive načine iskazivanja ljutnje. Poslužite se sobstvenim primerima (npr. “Ovo ja činim kad sam ljuta…”).
Nemojte samo reći detetu šta ne sme raditi, recite mu šta je dobro napraviti u određenoj situaciji.

 

Neki roditelji požele kazniti ljutnju jer ne vole i ne prihvataju agresivnost. Suprotno vrlo raširenom uverenju, kažnjavanje nije najuspešniji način objašnjavanja detetu šta očekujemo od njega. Objašnjavanje, usmeravanje (ponašanja) i određivanje pravila jeste. Očekujte da će dete zasigurno prekršiti postavljena pravila nekoliko puta. Dete tako uči koja su pravila ozbiljna i važna, na kojima ćete insistirati, a koja smeju biti prekršena pod određenim okolnostima.

 

Kršenje pravila najčešće nije iskaz ljutnje već način na koji dete uči - dozvolite mu da uči i na ovaj način.

Autor: Siniša Česi, dipl. defektolog - soc. pedagog - Novi-Marof

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Piano sto sa mikrofonom i stolicom (GLO05148)

  • Paradiso Klackalica puz (10448)

  • Pertini igračke - parking garaža 4252 (16634)

Slični postovi

Izlivi besa kod dece

Roditeljski bes

Ispadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.