Online shop

Zašto su važani timski sportovi za decu

Timski sportovi su korisni za decu

Učestvovanje u grupnim sportovima višestruko je korisno za decu. U današnje vreme, većina roditelja upućuje decu da se bave različitim sportskim aktivnostima, ali treba dobro razmsliti i doneti odluku o tome koji će sport dete trenirati. Istina je da dečji treninzi iziskuju dosta finansijskih sredstava i da se dete tokom sportskih aktivnosti može povrediti, ali stručnjaci ipak u prvi plan ističu mnoge dugoročne prednosti koje donosi bavljenje sportom. Pozitivni modeli ponašanja
Kada su u pitanju grupni sportovi, važno je istaći da oni uče decu veštinama i navikama koje su im potrebne kasnije u životu. Jako je korisno to što se dete uči odgovornosti prema obavezama, da odlazi na treninge na vreme, saigrači jedni druge ohrabruju i deca uče da dostojanstveno pobeđuju ili gube. Sve su to osobine dobre i kvalitetne osobe u koju se svaki roditelj nada da će njegovo dete izrasti.


Međutim, jedna od glavnih prednosti je što dete širi svoj krug prijatelja, tako što osim školskih drugara ima i drugare sa treninga. Još jedna od bitnih stavki je činjenica da se u grupnim sportovima deca uče timskom radu i svi se bore za zajednički cilj. Osim toga, deca će imati i svoje uzore van kruga svoje porodice, kao na primer, svog trenera. Deca koja se bave timskim sportom pokazuju više inicijative i često imaju više motivacije za ostvarenje cilja od ostale dece.Da li dečje bavljenje sportom može spasiti brak?
Bavljenje sportom ne utiče pozitivno samo na dete. Naime, dok roditelji stoje kraj terena i navijaju za svoje dete, podsvesno u njima jača sampouzdanje i oni sami postaju deo svog tima, “roditeljskog tima”. Stručnjaci su došli do zaključka da se supružnička komunikacija popravlja dok se dogovaraju oko odvođenja deteta na trening ili prisustvovanja njegovim utakmicama, a svakako se i odnos roditelja i dece produbljuje jer imaju zajedničku temu za razgovor- sport. Detetovo učestvovanje u utakmicama i treninzima i roditeljsko interesovanje za njih i posećivanje istih, jednog dana biće uspomene od neprocenjive vrednosti, kako za roditelje, tako i za dete.

 

Odgajanje timskog igrača / dobrog sportiste
Nijedan roditelj ne želi da ima histerično dete koje dobija napade besa svaki put kad njegov tim izgubi. Roditelji igraju ključnu ulogu u vaspitanju dobrog sportiste, koji podjednako dostojanstveno podnosi i poraz i pobedu, a te veštine će mu svakako biti potrebne tokom života. Jednostavno, dete u svom domu treba da nauči da sportski podnosi pobede i poraze tako što će imati dobar primer od roditelja.


Zabava je u igri
Možete početi tako što ćete sa detetom igrati društvene igre da biste mu pokazali da nije sve u pobedi, već da je i samo učestvovanje zabavno. Važno je da dete shvati da kako pobeđuje, isto tako može i da izgubi. U timskoj igri veoma je važno da ne dolazi do  negativnih komentara. Prednosti bavljenja sportom su mnogo veće u odnosu na mane i zbog toga, deco i roditelji, pravac na trening!

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Clementoni Puzzle Super color 250 Spiderman (29681)

  • Clementoni koferčić sa kockama - MInnie (42416)

  • Lisciani Slagalica Maxi Cars Dwustronne 2u1 slozi I oboji (32092)

Slični postovi

Sportovi za decu

Vrtić, jezik, gluma, sportić...

Uticaj sporta i fizičke aktivnosti na razvoj dece

Ritmička gimnastika – kraljica sportova za devojčice

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.