Online shop

Dečije svađe među braćom i sestrama

Dečije svađe među braćom i sestrama

Mnoga deca su vrlo bliska sa braćom i sestrama, tako da ih mogu smatrati najboljim prijateljima.

Međutim, često se deca međusobno ne slažu baš najbolje. Porodica u kojoj su konflikti svakodnevni deluje stresno na svakog njenog člana. Roditelji su na velikom iskušenju: kako da nauče decu da se lepo slažu i kako da uspostaviti i zadržati mir u kući?Zašto se svađaju?
Većina braće i sestara ispoljava određenu vrstu ljubomore i želju za takmičenjem, što na kraju rezultira svađom i tučom.

 

Razvoj
Prirodno je da svako dete tokom svog razvoja dolazi do perioda kada želi zaštititi svoje stvari i na prvom mestu ima zadovoljenje svojih potreba.


Temperamenti
Jedinstvene karakteristike temperamenta svakog deteta igraju veliku ulogu u tome kako će se postavitii prema bratu ili sestri.

Bolest
Dete koje je bolesno može tražiti  i dobijati više roditeljske pažnje i zajednički provedenog vremena. Zdravo dete će ponekada u takvoj situaciji reagovati nabusito i za nekoliko trenutaka, stvara se problem.

Roditelji
Ukoliko deca gledaju i slušaju roditelje kako viču i lupaju vratima ona će verovatno „pokupiti“ baš te loše navike.

Šta uraditi
Kad god je moguće, nemojte se mešati. Ukoliko se uvek mešate kada se deca svađaju, rizikujete da stvorite još veći problem. Deca će onda od vas očekivati da uskačete svaki put kada izbije i najmanji sukob među njima.Korisnije je da deca sama nauče rešavati svoje probleme. Ukoliko se umešate u svađu, možda ćete „držati stranu“ jednom detetu. Tako dete, koje je češće zaštićeno, može steći utisak da ima veću slobodu u odnosu na drugo.

 

Ukoliko ste zabrinuti zbog toga što deca govore ružne reči jedno drugome ili koriste nadimke, upitajte ih kako bi se oni osećali da ih neko na primer zove „klempo“! Ukoliko pokušavate rešiti dečiji sukob imajte na umu da problematičnu situaciju morate rešiti sa decom, a ne za njih. Kada dođe do sukoba, razdvojte decu dok se ne smire. Ponekad je najbolje da im date  prostora i sačekate da se ohlade. Nemojte se mnogo fokusirati na to koje je dete krivo za svađu. Za borbu je potrebno dvoje, a svako ko učestvuje u svađi jednako je odgovoran.

Pomozite im
• Postavite osnovna pravila prihvatljivog ponašanja. Recite deci da vikanje, lupanje vratima, nazivanje pogrdnim imenima nije dozvoljeno. Pohvalite njihovo dobro ponašanje i budite istrajni u zabrani lošeg.
• Vodite računa o tome da deca nemaju ista interesovanja. Ako se mlađem detetu ide u park, a stariji bi da ostane kod kuće, probajte ispoštovati obe želje – izađite u park na određeno vreme, a zatim se vratite kući i omogućite starijem detetu da radi ono što želi.
• Provodite kvalitetno vreme zajedno. Tako ćete smanjiti tenziju među decom i omogućiti im da provode zajedničko vreme na kvalitetniji način.

 

Izvor: Časopis Bebe&Meme

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Pertini elektronska mapa Srbije (11945)

  • SEGUINOVE PLOCE

  • Mikroskop set od 23 dela (21351)

Slični postovi

Kako odabrati dadilju?

Dolazak nove bebe (brata ili sestre) nije bauk

Braća i sestre po ocu ili majci

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.