Online shop

Naučite dete lepom ponašanju

U današnje vreme, roditelji često govore da kadaNaučite dete lepom ponašanju su oni bili deca, morali su da budu lepo vaspitani i da uvek kažu "molim", "hvala", da ne govore punih usta i slično.
Odraslima se obraćalo sa "teto" i "čiko", a psovke nisu dolazile u obzir.

 

Danas je očigledno da su se stavovi prema lepom vaspitanju promenili, tj. da su manje rigidni, ali roditeljima je i dalje važno da deca iskazuju poštovanje prema drugima, naročito starijima.Roditelji traže pomoć
Australijske studije pokazale su da troje od četvoro roditelja smatra da su današnja deca lošije vaspitana, lošijih manira, od prethodnih generacija.

 

Više od 90% roditelja smatra da decu treba učiti pozitivnim vrednostima i lepim manirima u školi, međutim 96% roditelja iskreno priznaje da su roditelji ti koji imaju najveću odgovornost u odgajanju dobrog i vaspitanog deteta.

 

U ovoj studiji, mnogi roditelji otkrili su da im je bila neophodna pomoć pri učenju dece osnovama bontona. Ova činjenica se može primetiti i na osnovu toga koliko različitih knjiga i članaka postoji o vaspitavanju dece, velika je potražnja za njima.

 

Pojedini istraživači smatraju da je najbolji način za vaspitavanje deteta pružanje pozitivnog primera: lepi maniri su stvar navike, a deca imitiraju svoje roditelje, i ukoliko želite da imate vaspitano dete, morate paziti na svoje izražavanje, ophođenje prema drugima, ponašanje za stolom...

 

Pet osnovnih načela dečjeg bontona
1. Naučite dete da uvek kaže "molim" i "hvala". Ne kaže se uzalud: Lepa reč i gvozdena vrata otvara!

2. Dete mora biti pristojno za stolom. Osnovno je da dete ne govori punih usta, da se ne otima oko hrane i naravno da ne govori o neprijatnim temama za vreme jela, a takođe je nedopustivo i ispuštanje gasova i sl. za stolom.

3. Dete mora da zapamti da nije pristojno upadati nekome u reč. Svakako treba naučiti dete da ukoliko mora da prekine nekoga, da se pre toga učtivo izvini, mada ni to nije preporučljivo prečesto raditi.

4. Nemojte koristiti psovke ili bilo kakav govor mržnje pred decom. Deca moraju da nauče da poštuju sagovornika – ne radi se samo o nepristojnim rečima, već i o bilo čemu što druge može povrediti ili poniziti.

5. Poštujte različitost. Društvo je danas puno različitosti, različitih kultura, nacija, tradicija, a Vaše dete mora da nauči da ih prihvati kao jednake sebi, ni bolje, ni lošije.Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Lepezice sveznalice - obdanište stariji uzrast

  • Lepezice sveznalice - Obdanište najmlađi uzrast

  • Bebin paketić knjiga

Slični postovi

Bumerang roditeljskog ponašanja

Različito ponašanje kod kuće i u vrtiću

Kako red rođenja deteta utiče na razvoj njegove ličnosti i ponašanje

Promena ponašanja u vrtiću

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.