Online shop

Deca i alkohol

Dozvoljavate li povremeno svojoj deci da probaju alkoholDeca i alkohol? Da li dajete detetu da proba malo piva koje tata pije, zato što je to “simpatično”? Razmislite dobro. Istraživanja su dokazala da to škodi deci.

 

Stručnjaci apeluju na roditelje da ne dozvoljavaju svojoj maloletnoj deci da piju alkohol i da sami budu odgovorni što se tiče konzumiranja alkoholnih pića, da bi mogli svom detetu da budu pozitivan model ponašanja.

 

Profesor Ričard Metik, koji se bavi istraživanjem navika konzumiranja alkohola i drugih opijata, ističe da je neophodno da roditelji ne pokazuju nimalo tolerancije ukoliko primete da njihovo maloletno dete pije. U većini slučajeva, roditelji su ti koji deci obezbeđuju alkohol. Oni pogrešno misle da će, ukoliko deci obezbede alkoholna pića, imati uvid u to šta njihovo dete pije, a nisu svesni negativnih posledica.

 

Važno je da roditelji deci objasne da ne smeju piti alkohol dok ne budu dovoljno stari za to i razloge za tu odluku, tako da iako deca mogu da nabave alkohol na drugom mestu, znaju da njihovi roditelji to ne odobravaju.Popularna kultura opijanja

Među glavne krivce promovisanja trenda opijanja među maloletnicima, svakako se ubrajaju i reklamne kampanje proizvođača alkohola. Deca od 11-12 godina povezuju konzumiranje alkohola sa vrhunskom zabavom, kako je u reklamama i prikazano. Iako reklame nisu namenjene toj populaciji, deca tog uzrasta su podložna spoljnim uticajima i lako povodljiva.

 

Reklame šalju omladini snažnu (i pogrešnu) poruku da je konzumiranjealkohola neophodno svima koji žele dobro da se zabave i da imaju puno prijatelja. Nakon gledanja takve primamljive reklame, deca obraćaju manje pažnje na reči svojih roditelja.

 

Profesorka Sandra Džouns, koja se bavi ovim pitanjem, ističe da bi drastično poskupljenje alkoholnih pića povoljno uticalo na smanjenje nivoa maloletničkog opijanja. Ona navodi da deci nije bitno njihovo zdravlje i da ih to neće sprečiti da piju, ali ukoliko ne mogu sebi to da priušte, neće moći ni da piju.

 

Moć rodtelja

Logično je da različiti načini podizanja i vaspitavanja dece imaju i različite efekte na dečje navike i skolonosti.
• Tinejdžeri koja rastu u skladnom okruženju, sa odgovornim i nežnim roditeljima, najmanje su skloni alkoholu.
• Roditelji koji u svemu ugađaju svojoj deci i koji su brižni i nežni, ponašaju se neodgovorno i time utrostručuju mogućnost da njihova deca u ranom tinejdžerskom uzrastu počnu da se opijaju.
• Roditelji koji su strogi i manje iskazuju ljubav prema svojoj deci, udvostručuju rizik od opijanja njihove dece u ranijem uzrastu.Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • TEAMSTERZ LS POLICIJSKI AUTO (HL1417454)

  • BOCKALICA STARWOOD PEGS PLAVI (BE31697)

  • LEGO MINECRAFT MUSHROOM (LE21179)

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.