Online shop

Najveće brige novopečenih roditelja

Upravo ste postali roditelji i ne znate šta sve možete daNajveće brige novopečenih roditelja očekujete od Vaše male srećice; šta je normalno, a šta ne. U nastavku slede uobičajene brige koje muče mlade roditelje.

 

Zašto beba plače?
Plakanje je bebin način izražavanja i sasvim je očekivano od beba da plaču. Time žele da pokažu da su gladne, umorne, dosadno im je i slično, ali nemojte očekivati da odmah prepoznate svaku vrstu bebinog plača. Počevši od druge nedelje života, bebe plaču i po nekoliko sati dnevno. To kulminira oko 8. nedelje i period višečasovnog plakanja bi trebalo da se okonča oko trećeg meseca života.

 

Da li su vakcine bezbedne?
Dr Patriša Mekvejg, pedijatar, ističe da sve što radimo ima neke svoje posledice. Ključno pitanje je da li su vakcine bezbednije od druge opcije - da bebu izložimo riziku od zaraze? Što se tiče vakcina koje su predviđene za bebe, svakako je bezbednije koristiti ih.

 

Da li beba dovoljno dobija na težini?
Sve bebe su različite i imaju različite stepene onoga što se podrazumeva normalnim dobijanjem na težini. Bebe ne rastu i ne goje se svake nedelje ravnomerno, ali generalno, zdrave bebe ne bi trebalo da budu ni suviše iznad, ni suviše ispod proseka.

 

Koje su mere prevencije SIDS-a ?
SIDS je sindrom iznenadne smrti novorođenčeta i postoji više načina da smanjite rizik od pojave ovog sindroma:
• Oba roditelja treba da izbegavaju pušenje i pre začeća, a naravno, što je još važnije, tokom trudnoće i kada beba dođe na svet.
• Beba treba da spava u istoj sobi sa roditeljima.
• Ni slučajno nemojte spavati sa bebom u istom krevetu ukoliko ste pod dejstvom sedativa, lekova, alkohola i slično.Šta ako ne osetite odmah bliskost prema bebi?
Nekim roditeljima je potrebno malo više vremena da osete čarobni trenutak bliskosti sa svojim novorođenčetom. Ukoliko ste pod stresom ili ste neraspoloženi, a to Vas sprečava da uživate sa svojom bebom, slobodno se obratite lekaru za pomoć.

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Drvene puzzle 70 delova -Srpska kulturna baština- Beli anđeo

  • Edukativna igra - seckanje voća (7718)

  • DRVENA KUTIJA SA BRAVAMA

Slični postovi

Najčešće greške roditelja

NEMA nepogrešivih roditelja

Ciljevi roditeljstva

I tata je roditelj

Roditelj u novoj porodici s decom iz ranijih brakova

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.