Online shop

Roditeljske rasprave

Kada se roditelji svađaju pred svojim detetom, to ne mora uvek imati negativneRoditeljske rasprave posledice po dete, ukoliko to rade smireno i prisebno, uvažavajući argumente onog drugog. Jedno od pravila roditeljstva, koje se prenosi s generacije na generaciju glasi: Nemojte se svađati pred decom! Ali, šta da rade roditelji kada ne mogu da se slože po nekom pitanju

 

U idealnom svetu, mame i tate bi, pre rođenja deteta, seli i porazgovarali o svojim nadama i planovima: o važnim stvarima kao što su vaspitavanje deteta, obrazovanje, religijska uverenja i o tome kako uskladiti porodicu i karijeru. Međutim, nekim roditeljima se nekad omakne da donesu važnu odluku i to objave svima bez konsultacije sa partnerom koji može imati potpuno drugačiji stav. Šta činiti u takvim situacijama?

 


I u svađi budite fer
Opšti zaključak stručnjaka koji se bave pitanjima porodičnih odnosa i konflikata jeste da sam čin svađe nije ono što uznemiruje dete, već način na koji  se roditelji svađaju. Istraživanja su dokazala da deca koja često prisustvuju ružnim roditeljskim raspravama imaju negativan model ponašanja pred sobom i to se loše odražava na njihov emocionalni razvitak.

 

Zapravo, mnogi veruju da je za dete korisno da prisustvuje konstruktivnoj raspravi u kojoj oba roditelja poštuju jedno drugo, budući da na taj način dete uči važne životne lekcije o rešavanju konfliktnih situacija.

 

Studija univerziteta u Kardifu tvrdi da je bolje da se roditelji raspravljaju pred decom, nego da ih deca vide kako se raspravljaju iza zatvorenih vrata, jer su roditeljska tajnovitost i strah od nepoznatog ono što decu čini anksioznom. Ranija studija pomenutog univerziteta je pokazala da su deca koja su odrastala u nestabilnom porodičnom okruženju, obeleženom čestim, intenzivnim i nerazrešenim roditeljskim sukobima , bila više predodređena za neuspeh na akademskom polju od dece koja su rasla u normalnom porodičnom okruženju.

 

Dobra svađa
Roditeljima se savetuje da, umesto što ulaze u svađu kao u borbu za prevlast, pronađu način da problem predstave kao zajedničku brigu. Cilj diskusije neka bude kompromis, rešenje prihvatljivo za oba roditelja. Roditelji prvo treba da govore o stvarima sa kojima se oboje slažu, to je dobra osnova za dalje rešavanje problema. Kada se partneri fokusiraju na rešenje problema, onda jedno drugo posmatraju kao saveznike, a ne kao neprijatelje i to ojačava njihovu vezu i gradi poverenje kod svih članova porodice.

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Coloria igračka za kolica Slon/Hippo/Lav (1019007)

  • Muzička plišana kornjačica za krevetac

  • Tiggi igračke set za kolica (68598)

Slični postovi

NEMA nepogrešivih roditelja

Dečji i roditeljski dodatak

Bumerang roditeljskog ponašanja

I tata je roditelj

Roditeljski bes

Roditeljstvo

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.