Online shop

Odgajanje stidljivog deteta

Ukoliko ste roditelji deteta koje izbegava društvene kontakte,Odgajanje stidljivog deteta moguće je da je Vaše dete pripada jednoj petini dece koja su predoređena da budu stidljiva i inhibirana. Ali dobra vest je da, uz podršku, većina takve dece uspe da prevaziđe i preraste tu stidljivost. Da li to znači da su ova deca rođena stidljiva? Dr Bernardo Kardući, američki profesor psihologije naglašava da su istraživanja pokazala da se 15-20% dece rodi “inhibiranog temperamenta” što nije isto što i stidljivost.

 

Za stidljivost je neophodna svest o sebi koja se kod dece razvija oko 18.mesca života. Karakteristike inhibiranog temperamenta su preterane psihološke i bihevioralne reakcije na stimulanse iz okruženja. Na primer, deca inhibiranog temperamenta će nervozno lupkati i šutirati nogama, imaće viši puls i plakaće duže i glasnije u slučaju izlaganja neprijatnoj buci.

 

Sa dve godine, inhibirana deca će se verovatno skrivati iza svojih roditelja u prisustvu nepoznate osobe, a sa 7 godina, počinju da se osamljuju u igri i tada takvo, inhibirano ponašanje, počinje da se naziva stidljivošću. Druga istraživanja stidljivost povezuju sa genetikom, ali i sa načinom odgajanja deteta. Smatra se da je često kod dece stidljivost prouzrokovana odrastanjem u stresnom okruženju.

 

Pogled u budućnost
Dr Džon Melouf, profesor univerziteta u Novoj Engleskoj, i sam otac stidljivog deteta, razvio je određene strategije za roditelje stidljive dece. Uz roditeljsko strpljenje, istrajnost i trud, deca mogu prevazići svoju stidljivost.Važno je da roditelji ne očekuju instant rezultate i da kod deteta cene čak i najmanji napredak. Jako je bitno poutruditi se oko savladavanja stidljivosti u ranom detinjstvu jer je ona povezana sa anksioznošću u pubertetu i kasnije u životu.

 

Stidljiva deca imaju manje prijatelja i manje društvenih aktivnosti. Nastoje da izbegavaju aktivnosti kao što su sport, gluma, školske debate, bilo šta zbog čega bi bili u centru pažnje. Okolina ih često vidi kao nedruštvene i netalentovane, a to kod njih uzrokuje osećaj usamljenosti i nizak nivo samopouzdanja.Saveti dr Meloufa
• Suočite svoje stidljivo dete nepoznatim situacijama i ljudima. Što više deca vežbaju komunikaciju sa drugima, stidljivost će se brže umanjiti. Najbolje je postepeno izlagati dete novim situacijama.
• Podstaknite dete da učestvuje u interakciji sa drugima. Ukoliko dete ćuti, podstaknite ga da barem da mahne u znak pozdrava.
• Pohvalite svako otvorenije ponašanje koje dete ispolji, čak i najblaže poboljšanje.
• U novom okruženju, svoje stidljivo dete upoznajte sa nekim drugim detetom.  Stidljivo dete koje u nepoznatom okruženju stekne barem jednog prijatelja, bolje će se osećati i postepeno će stupati u komunikaciju sa drugom decom i lakše sticati nova prijateljstva.
• Nemojte govoriti za svoje dete da je stidljivo. Deca koja su svesna da su stidljiva nastoje da ispune tu svoju “ulogu” i ne trude se da to promene kod sebe.
• Pokažite saosećanje. Na taj način dete će videti da shvatate kako se ono oseća i da ga prihvatate, i to će mu omogućiti da nauči da prepoznaje i izražava svoja osećanja.

 

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Lorelli guralica Ride-On - Auto Off Road red (10400020001)

  • Tiggi guralica WJ020 (66219)

  • TEAMSTERZ LS POLICIJSKI AUTO (HL1417454)

Slični postovi

Odgovorno dete

Kako pohvaliti dete?

Fizičko vaspitanje i emotivno stanje deteta

Emocionalni razvoj deteta

Histerično dete

Nesamostalno dete

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.