Online shop

Roditeljski bes

Roditeljski bes

Kada vaše dete obično izaziva u vama roditeljsku bes?

• Kada mu je soba neuredna, a stvari razbacane po kući
• Kada napravi nered u kupatilu
• Kad ne radi domaće zadatke
• Kad predugo razgovara telefonom
• Kad preglasno sluša muziku
• Kad se neprimereno obuče
• Kada ne želi jesti
• Kad se svađa sa bratom i sestrom
• Kad je drsko
• Kad viče na vas
• Kad odbija pranje zuba ili kupanje
• Kad neće ujutro ustati
• Kad je neposlušno
• Kad je neodgovorno
• Kad je nezainteresirano za ono što mu govorite

Šta tada radite? Jeste li zadovoljni načinom na koji to rešavate?
"PRVA POMOĆ"


Ako Vas je obuzeo bes i ako vam je potrebna "prva pomoć", razmislite o sledećem:
- Kada se ne kontrolišite, bes brzo raste. Čim osetimo prve znakove besa, pokušajmo ga ublažiti. To možemo postići ako obratimo pažnju na disanje, jer je ono neposredno povezano s osećanjima: npr., možemo nekoliko puta duboko udahnuti i izbaciti vazduh iz pluća, zamišljajući kako s izdahom izlazi i sav bes. Možemo, zatim, brojati do 10 ili 20 pre nego odlučimo reagovati.


- Ako je bes kontrolisan, kratkog daha i usmeren na ponašanje, a ne na osobu, biće privremen i brzo će proći. Potrebno je razgovarati sa osobom koja vas je naljutila i da jasno kažete šta vam smeta u njenom ponašanju.


- Nikada nemojte  koristiti  batine kao rešenje. Batine su izraz roditeljske nemoći i nedostatka kontrole, a sram koji će dete osetiti jeste odgovor na bespomoćnost i gubitak dostojanstva.


- Za dete je veoma bolno kad ga ponižavate ružnim nazivima (tupavče, budalo, kozo i sl.). Setite se da takve reči imaju moć negativne sugestije koja je u besu upućena velikom snagom.


- Za zajednički život potrebno je opraštanje. Nije lako stvarno oprostiti. Pravi oproštaj je proces tokom kojeg moramo dobro razumeti šta se dogodilo i zbog čega smo se loše osećali, a moramo znati i kako obnoviti bliskost. Oproštaj nije ignorisanje vlastitog besa ili povređenosti.
- Govorite samo ono što mislite ako želite da i vaše dete tako postupa.

 

ŠTA ME LJUTI


• Iskoristite priliku kada ste svi na okupu, opušteni i raspoloženi, da biste razgovarali o tome šta vas obično ljuti. Saslušajte pažljivo jedni druge i pokušajte se uživeti u ono što drugi govore. Nemojte se braniti, niti preterano objašnjavati. Napravite zajednički popis svega što vas ljuti.


• Kada svi ispričaju šta ih ljuti i kada to zabeležite, počnite smišljati na koji način ćete nadvladati ljutnju. Svaki član porodice može reći šta bi voleo da drugi učine u takvim situacijama.


U ovakvim razgovorima važno je da se svi prema vlastitoj ljutnji odnose kao promatrači.- Napravite popis postupaka za nadvladavanje ljutnje i postavite ga na vidno mesto u kući. To će biti neka vrsta ugovora između članova porodice.Ovakvi prijateljski razgovori pomažu svakom u porodici da sazna nešto više o drugima. Isto tako možete razgovarati o onome što u vama izaziva tugu, bespomoćnost, nervozu.

 

O VIKANJU
Vikanjem možete nešto postići samo ako želite da vas dete posluša odmah, ako postoji mogućnost da se povredi ili ako je daleko, pa vas drugačije ne bi čulo.


Nije dobro kada:
• želite da vas dete posluša, a prethodno ga niste upozorili niti mu objasnili
• stalno nešto detetu zvocate i prebacujete, a ništa ne preduzimate
• imate naviku vikati zbog svega i svačega
• često dobijate napade besa u stilu "nisam to zaslužio", bez obzira na stvarni povod.
Ako često vičete, deca će naučiti na vašu viku i oguglat će na nju, pa ćete morati još više vikati,a ona će se onda braniti tako što vas više uopšte neće slušati. Ako često vičete i imate utisak da vas deca ne slušaju, proverite jeste li im saopštili ono što ste zaista želeli da im kažete. Proverite umete li vi njih slušati.

 

"NEMOGUĆE DETE"


- Posmatrajte kako se vaša deca ponašaju kada mislite da su "nemoguća".
Kada postaju izuzetno naporna? U kojim prilikama i na kojim mestima se tako ponašaju? S kim su tada u društvu? Šta i osećate u takvim situacijama?
- Kako se, po vašem mišljenju, oseća Vaše dete kada je "nemoguće"?
Kako se vi tada ponašate? Razgovarate li s njim da proverite zašto se tako ponaša? Grdite li ga ili kažnjavate?

 

- Znate li u tim trenucima šta bi dete trebalo napraviti i možete li mu to reći?
Napravite eksperiment: kada dete postane "nemoguće", recite mu kratko i jasno kako se osećate i šta biste želeli da ono učini. Dajte svom detetu priliku da vam pomogne.


Kada se deca ponašaju na neprihvatljiv način, svojim postupcima moramo zaštiti i njih i sebe. Svakako se moramo postarati da ona budu sigurna, ali tako da kod njih ne izazovemo osećanje krivice. Ne smemo koristiti reči koje će deci ukazivati na to da su loša. Rečenica: Ne volim kada se tako ponašaš sasvim je drugačija od rečenica: Ne volim te ili Bezobrazan si. Kada detetu objasnimo kakvo ponašanje smatramo neprihvatljivim, njemu će to biti jasno i moći će promeniti ponašanje. Najveći uticaj na dete imaće one reči koje su iskazane smireno, čvrsto i odlučnim tonom.


Svaki put kada od svoje dece zatražimo da nam pomognu u rešavanju zajedničkih problema omogućujemo im da preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i svoja osećanja, to jest da se razvijaju u socijalnom i emocionalnom pogledu.

 

Literatura: Sekulić Verica, Budite dobar roditelj svom detetu i sebi.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • KIDS II DISNEY LJULJASKA/LEZALJKA WINNIE POO 60256

  • KIDS II BS KOLEVKA SA POSTOLJEM ZELENA (60131)

Slični postovi

Najčešće greške roditelja

NEMA nepogrešivih roditelja

Ciljevi roditeljstva

Bumerang roditeljskog ponašanja

Savršeni i dovoljno dobri roditelji

I tata je roditelj

Roditeljske rasprave

Roditeljstvo

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.