Online shop

Kako izbeći povrede na igralištu?

Period je kada naša deca provode svaki slobodan trenutakKako izbeći povrede na igralištu? u igri na dečijem igralištu ili vozeći bicikl ili rolere. Naš je zadatak da im obezbedimo sigurnost pri tome. Čak i najsavremeniji kompleksi za dečju igru u kojima je, reklo bi se, promišljeno do najsitnijih detalja, nose sa sobom pretnju od povreda, naročito ako su predviđeni za stariji uzrast.

 

Ljuljaj me, mama

U Americi, gde se vode statistike, više od 200.000 dece godišnje se povredi na igralištima. Oko 75 % ovih povreda su rezultati padova. Kod dece do šest godina postoji najveći rizik od povrede glave od udarca ljuljaške u pokretu.


Zato roditelji treba odmalena da uče decu da ne prilaze suviše blizu ljuljaški u pokretu, već da na bezbednoj udaljenosti sačekaju svoj red za ljuljanje.
Takođe, ukoliko imaju izbora, treba ići u parkić za decu na travnatoj ili gumiranoj površini, a izbegavati on igrališta na betonu.

 

Ni penjalice nisu bez rizika. Osim pada sa njih, potencijalna opasnost su i delovi odeće poput raznih učkura, pantljika oko kapuljača, zimi i šalovi, velike jakne, u koje se dete može upetljati. Zato ovakvu odeću i ne treba oblačiti detetu kad pođe na igralište.

 

Deca od 2 do 4 godine nalaze se u fazi ispitivanja svojih mogućnosti i učenja novih veština na igralištu. Često se povređuju usled nedostatka ravnoteže i koordinacije pokreta: nadzor odraslih je zato obavezan. Postoji još jedna neugodnost vezana za dečja igrališta leti: u većinim gradovima, većina njih se nalazi na betoniranim površinama između stanbenih zgrada.

 

Temperatura ne njima je zapravo mnogo viša od zvaničnih, izmerenih. Zbog toga je prosto imprerativ da se deca vode na igrališta ili rano ujutro, ili predveče, što znači da se uvek izbegava podnevno sunce i igra na njemu.Dvotočkaši

Bicikli i roleri su sjajna zabava i rekreacija za naše najmlađe, ali mere opreza nisu naodmet.
60 % svih povreda zadobijenih za vreme vožnje otpada na povrede glave. A povreda glave znači potencijalnu povredu mozga, a o strahu deteta da i ne govorimo. Pravilna upotreba zaštitnih šlemova može da umanji učestalost povrede glave za 85%!
Zato mališane što ranije navikavajte na vožnju sa šlemom i štitnicima (roleri).

 

Pokušajte i jednostavna pravila:
• Detetu uvek kupujte tricikl ili bicikl po meri, a ne veći (da posluži sledeće dve godine)
• Ne učite dete da vozi bicikl na dva točka dok ne bude razvojno spremno na to (5-7 godina)
• Bicikl, šlem i detetova odeća treba da budu jarkih boja – pri kupovini bicikla prednost dajte fluorescentnim bojama, zbog vidljivosti.
• Šlem mora da stoji na vrhu glave, u vodoravnom položaju i ne sme da se ljlja napred ni levo-desno.
• Kada kupujete šlem, probajte ga na detetu. Ne oslanjajte se na to za koji je uzrast on predviđen.
 

 

autor:mamaibeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • TABLA MATEMATIČKIH OPER.

  • Pertini elektronska mapa Srbije (11945)

  • Drvene puzzle 180 delova - Horoskop - ŠKORPIJA

Slični postovi

15 saveta o igračkama

Kad se deca igraju doktora

5 najzanimljivijih igračaka

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.