Online shop

Ne pitajte: "Hoćeš li da..."

Ne pitajte: "Hoćeš li da..." već jednostavno uradite ono što je potrebno.

Lako se stiče navika da se malom detetu obraćate pitanjima: "Hoćeš li sad da ručaš?" "Hoćemo li da se oblačimo?" "Hoćeš li da te mama stavi na nošu da piškiš?" Drugi često pristup je: "Vreme je da izađemo napolje, jel' važi?"

 

Nevolja je u tome što prirodan odgovor deteta, naročito između prve i treće godine, glasi, "ne". Tada jadan roditelj mora da ubeđuje dete da popusti i uradi nešto što se svakako mora uraditi.

Ne pitajte: "Hoćeš li da..."

Ovakve rasprave su samo bespotrebno trošenje reči. Bolje je ne nuditi izbor. Kad je vreme ručku, odvedite ili odnesite dete do stola, ne prestajući da s njim ćaskate o onome o što mu je i maločas bilo na umu. Kad po njegovom ponašanju vidite da mu se piški, odvedite ga u kupatilo ili mu donesite nošu. Počnite da ga svlačite i ne pominjući zašto to radite. Možda vam se čini da ovakav savet može da isprepada dete i tako ga naterate da vam se bez pogovora pokorava, naravno to nije vaš cilj. Kad god prekidate dete u nekoj njegovoj zabavi, bolje je da to uradite taktično.

 

Ako je vaš petnaestomesečni sinčić zaokupljen pokušavanjem da uglavi jednu kocku u dragu, a vreme je večeri, odnesite ga do stola i uzmite mu kocke iz ruku tek kad mu dodate kašiku. Ako se vaša dvogodišnja ćerkica igra plišanim kučencetom, a vreme je za odlazak na spavanje, recite joj: "Hajde da stavimo kucu u krevet."

 

Ako vaš trogodišnji mališan gura po podu automobilčić, a vreme je za kupanje, predložite mu jednu dugu vožnju do kupatila. Kad pokažete interesovanje za ono što radi, ono postaje raspoloženo da sarađuje. Što je starije, detetu je sve teže odvući pažnju od nečega jer mu je koncentracija jača. Tada je delotvornije da ga onako usput, prijateljski opomenete.

 

Ako je vaš četvorogodišnjak poslednjih pola sata proveo gradeći garažu od kocaka, mogli biste mu reći: "Još malo, pa počni da uteruješ kola u garažu; baš bih volela da ih vidim unutra pre no što odeš na spavanje." To je svakako korisnije nego da se okomite na njega bez upozorenja u trenutku kada mu predstoji najuzbudljiviji deo igre, ili ga ljutito opomenete, pokazujući da je za vas njegova garaža samo krš i lom na podu.

 

Za sve ovo je, da bome, potrebno strpljenje, a vi ga, prirodno, nemate baš uvek. Nijedan roditelj ga nema u svakom trenutku.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Hrana: Vaš čudesni lek

  • Knjiga pravilna ishrana i pročišćenje na ćelijskom nivou

  • Knjiga - priručnik za branje jestivih i lekovitih gljiva

Slični postovi

Francuska deca jedu puževe, naša pice i koka-kolu

Darovita deca

Da li su deca sa sela zdravija?

Nestašna deca - inteligentniji ljudi

Deca pomažu deci

Zašto deca lažu

Deca i alkohol

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.