Online shop

Odakle dolaze bebe?

Sasvim je sigurno da će vam dete od oko tri godine postaviti i ovo pitanje.Odakle dolaze bebe? Lakše je i bolje da počnete od istine, nego da mu pričate bajke i posle morate da menjate priču. Pokušajte da mu na pitanje odgovorite isto onako jednostavno kako ga je ono postavilo.

 

Previše istovremenih informacija lako zbuni malu decu. Više shvataju kad im se daju kratka i jednostavna objašnjenja. Možete, na primer, da kažete: „Beba raste na jednom posebnom mestu u maminom stomaku, koje se zove materica." Više detalja u tom uzrastu apsolutno nije potrebno. Međutim, za nekoliko minuta ili meseci poželeće da sazna još neke stvari: kako beba dospeva umamu? Kako izlazi napolje?

 

Prvo pitanje može da dovede roditelja u nepriliku, jer će možda požuriti sa zaključkom da dete sad hoće da zna o začeću i polnim odnosima. To, naravno, uopšte nije tačno. Deca misle da stvari dospevaju u stomak tako što ih pojedete i moguće je da se pitaju da li je i beba unutra dospela na isti način. Jednostavan odgovor može da glasi da beba raste od male semenke koja je sve vreme bila u mami.

 

Proći će meseci pre nego što im padne na pamet da pitaju - ili budu u stanju da shvate - koja je tatina uloga u svemu tome. Neki misle da bi detetu već u sklopu odgovora na prvo pitanje u vezi s ovim trebalo reći da otac doprinosi tako što stavlja seme u mamu. Možda je to u redu, pogotovo ako je u pitanju dečkić kome se može činiti da je muškarac izostavljen iz cele priče. Većina stručnjaka se, međutim, slaže da nije neophodno nastojati na tome da trogodišnje ili četvorogodišnje dete stekne preciznu predstavu o fizičkim i emocionalnim aspektima snošaja. Time mu, moglo bi se reći, dajete odgovor i na ono što vas nije pitalo. Sve što je potrebno jeste da zadovoljite njegovu radoznalost odgovorom koji ono može da shvati i, što je još važnije, da mu pokažete da je sasvim u redu da pita šta god želi.

 

Na pitanje kako bebe izlaze napolje, dobar odgovor bi otprilike glasio da one, kad porastu dovoljno velike, izlaze kroz jedan poseban otvor koji služi samo za to i zove se vagina. Važno je da mu naglasite da to nije isti otvor kroz koji prolaze mokraća ili stolica. Malo dete koje ponekad slučajno naide na tragove menstruacije sklono je da ih protumači kao znake povrede. Majka treba da mu bez zazora kaže da se to jednom mesečno dešava svim ženama i da nije u pitanju nikakva povreda. Ponešto o svrsi menstruacije može da se objasni detetu starijem od tri godine.

 

autor: mamaibeba.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BABYLINO SENSITIVE PELENE JUNIOR 11-25KG 44 kom

  • PAMPERS PANTS BR.4 9-14KG A24 P&G

  • PAMPERS PELENE BR.5 11-18KG A16 P&G

Slični postovi

Bebe uče i pre rođenja

Kupanje bebe

A (H1N1) i ishrana bebe

Auto sedišta za bebe

Bebe rastu od spavanja

10 stvari koje bebe čine srećnim

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.