Online shop

Šta spakovati od lekova?

U jeku priprema za odlazak na godišnji odmor često se nameće Šta spakovati od lekova?kao tema za razmišljanje da li i šta spakovati od lekova "za svaki slučaj".

 

Naravno, ovo pitanje se ne postavlja za decu koja koriste terapiju za hronične bolesti (astma, dijabetes i sl.). Promena sredine je odlična za decu koja npr. boluju od astme, ali preventivna inhalaciona terapija se ne prekida zbog toga.

 

Ne treba gubiti iz vida da ćete odlaskom na letovanje biti daleko od svog lekara a možete doći u situaciju da vam zatrebaju njegovi saveti. Ipak, postoje situacije koje možete i sami rešiti primenom priručne apoteke. Radi se naravno o manjem broju stanja koja ne zahtevaju obavezan lekarski pregled.

 

Povišena temperatura kod deteta je problem koji vrlo često pokvari dugo čekani odlazak na odmor. Uzroci mogu biti mnogobrojni, ali na sreću najčešće su banalni – virusne infekcije gornjeg respiratornog trakta. Ako nije praćena drugim simptomima, temperatura se kod dece skida kad pređe 38,5. Najbolje je dati Paracetamol sirup (alternativno Brufen sirup), četri puta dnevno. Ukoliko temperatura traje duže od tri dana, dete bi trebalo odvesti lekaru, a nikako eksperimentisati sa samostalnim lečenjem antibioticima.

 

Infekcije probavnog trakta se takođe često javljaju kod dece u uslovima promene svakodnevnih navika (putovanje, promena sredine). Ključni simptom ovog poremećaja zdravlja je diarea – proliv. Definiše se kao iznenadno povećanje broja stolica (više od tri dnevno) uz smanjenu konzistenciju stolice. Najčešći uzrok akutne infektivne diareje su virusi u gotovo 90% slučajeva. Ukoliko broj stolica nije veći od pet, nisu praćene povišenom temperaturom i nema prisustva krvi u stolici, lečenje započinjete sami. Unošenje dovoljnih količina tečnosti i odgovarajuća ishrana su prava terapija za ovo stanje. Tečnost je ili obična prokuvana voda ili oralna rehidraciona so ORS koja se može nabaviti u svakoj apoteci i od koje se rastvaranjem u vodi dobija odgovarajući rastvor za rehidrataciju.Što se tiče ishrane, restriktivan pristup je danas uglavnom napušten. Naprotiv, dete se češće uporedo sa davanjem tečnosti ponudi količinski manjim obrocima (banana, pirinač, žitarice, prepečen hleb, jabuke, supe od povrća i sl.). Kad su lekovi u pitanju, nema opravdanja za samoinicijativnu primenu lekova kao što su loperamid hlorid zbog brojnih kontraindikacija.

 

U obzir dolaze lekovi koji služe za regulisanje crevve flore-probiotici (Liobif, Habivinin) koji bi trebalo da nađu mesto u vašem prtljagu. Mesto bi trebalo da se nađe i za kreme koje se koriste kod ujeda insekta (Phenergan) i opekotina (Panthenol).

 

Predstavili smo u sažetoj formi najčešće situacije koje se po nekom nepisanom pravilu dese baš kad su najmanje potrebne. Nemojte da vam to pokvari uživanje u odmoru, neke situacije možete da rešite i sami. U svim drugim slučajevima najbolje da se za pomoć i savet obratite najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

 

Autor: Dr. Aleksandar Lazić

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Bubchen zaštitna krema za lice sa nevenom 75ml (47101)

  • Lorelli Bertoni plava pumpica za nos (10220480000)

  • Bubchen bebi kupka sa kamilicom 400ml (11315)

Slični postovi

Lekovi u trudnoći - Protiv mučnine u trudnoći

Crna čokolada je lekovita za ženska srca

Kako privoleti bebu da uzme lek

Strah dece od lekara i bolnice

Koliko često davati bebi lek protiv grčeva?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.