Online shop

Pet jezika ljubavi

Osećate li koji put u razgovoru sa detetom kao da govorite različitim jezicima? Jeste li razmišljali angažovati prevodioca? Takva situacija može biti izuzetno frustrirajuća i obeshrabrujuća kako Pet jezika ljubaviza roditelje tako i za decu. Želite li uspešno komunicirati sa svojom decom,  naučite njihov emocionalni jezik.Zamislimo da dete u sebi nosi rezervoar emocija. Kao što automobil pokreće gorivo, tako i deca trebaju gorivo iz svojih emocionalnih rezervoara. Za sadržaj rezervoara su odgovorni roditelji. Dakle, roditelji pune i prazne rezervoara, svesno ili nesvesno, a pune ga bezuslovnom ljubavlju. Bezuslovna ljubav je potpuna ljubav kojom dete prihvatamo i potvrđujemo onakvim kakvo jeste, a ne zbog onoga što radi.Ukoliko je detetov rezervoar pun, dete se oseća voljeno i zadovoljno, ali u slučaju da je rezervoar prazan, dete će to pokazati svojim neprimerenim ponašanjem. Glavnina lošeg ponašanja kod dece podstaknuta je čežnjom za ispunjenjem emocionalnog rezervoara. Ako deca osećaju da ih roditelji iskreno i bezuslvno vole, lakše ih je odgajati i usmeravati na svim poljima života.


Emocionalni rezervoar deteta je potrebno održavati stalno punim kako bi se dete razvilo u odgovornu i zrelu odraslu osobu. Svako dete ima jedan glavni, odnosno, primarni jezik ljubavi, način na koji najbolje razume ljubav roditelja. Malo dece oseća da ih roditelji bezuslovno vole i da im je stalo do njih bez obzira na sve. Glavni je razlog u tome što malo roditelja zna kako svoju ljubav preneti do srca svoje dece (napuniti emocionalni rezervoar).Neki roditelji pretpostavljaju da ako vole svoju decu, deca će to osetiti, dok drugi smatraju da je dovoljno reći 'volim te'. Nažalost, to nije istina. Dr. Gary Chapman i dr. Ross Campbell u svojoj knjizi 'Pet jezika ljubavi dece' napominju da roditelji mogu zadovoljiti najdublju emocionalnu potrebu deteta za ljubavlju ukoliko nauče govoriti pet jezika ljubavi. Većina dece ima jedan primarni jezik ljubavi koji govori 'glasnije' od ostalih. Na vama je samo da otkrijete koji je primarni jezik vašeg deteta.Da bismo vam pomogli u otkrivanju navodimo vam jezike ljubavi navedene u knjizi 'Pet jezika ljubavi':

• Telesni dodir – sva deca imaju potrebu za fizičkim dodirom. Deca koja govore jezik ljubavi telesnog dodira trebaju zagrljaje i poljupce odraslih kako bi osetila istinu u rečima 'volim te'.
• Izražavanje priznanja – reči pohvale i  ohrabrivanja imaju izrazito pozitivan učinak na decu.
• Kvalitetno vreme – najvažniji faktor kod kvalitetnog vremena nije to šta radite nego činjenica da to radite zajedno.
• Darovi – darove treba davati kao izraz ljubavi kako ih deca ne bi primala kao 'nešto što se očekuje', već da u njima pročita izraze vaše ljubavi.
• Činjenje usluga – krajnji cilj koji ima činjenje usluga za decu je da im pomognu izrasti u zrele odrasle osobe koje će biti u stanju drugima izraziti ljubav i znati da učine uslugu.

 

Autor: Gordana Benat / skole.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • GLOBBER LED SVETLO - Plavi (18016)

  • Globber trotinet ELITE SOLID - Roze (18130)

  • Dečiji Trotinet Paw patrol Romobil (18-538301)

Slični postovi

Ljubav umesto kazne

Ljubav kao temelj razvoja

Tinejdžeri: Ludi od ljubavi

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.