Online shop

Negovati radoznalost kod dece

Istraživanja pokazuju da radoznalost koja je posebno izražena tokom detinjstva pomaže razvoj saznajnog mehanizama mozga. Previše televizije, ekrana, igračaka na baterije ili drugih spravica može prekinuti ovaj izuzetno bitan razvoj. Posledice su usporen proces maštovitog pristupa rešavanju problema i nedostatak kreativnog razmišljanja, u čemu su  deca inače izuzetno dobra!

Negovati radoznalost kod dece

Nikada ne smemo zaboraviti da su bebe, mala deca i malo veća deca biološki predisponirani da uče iz sveta koji ih okružuje i da za njih i običan osušeni list može biti fascinirajući!!! Treba poštovati ovakav detinji način razumevanja sveta i ne treba  previše razmišljati o tome šta detetu kupiti da bi ono postalo pametno. Ne samo da naši mališani uče SVE VREME, već svako od njih ima svoj jedinstven način na koji to čini. Učenje možemo nazivati razvijanjem sopstvenog,  jedinstvenog, plana koji mi ne možemo videti! Bilo bi mnogo lakše kada bi sva deca imala isti plan, a sigurno je da bi i naš obrazovni sistem voleo da je tako. Međutim, svako dete je jedinstveno i različito, a činjenica da će svako dete istraživati i otkrivati svet različito, u sopstvenom ritmu, jeste ključ razumevanja zdravog rasta i razvoja deteta.

 

Da bi se razvio saznajni mehanizam,  malom detetu treba omogućiti ( isto kao i starijoj deci, i adolescentima), da slobodno pokreće stvari oko sebe i prilagoditi igru njegovoj izuzetnoj mašti. Zato su kartonske kutije, krpe, plastične posude, drvene kocke, ali naravno i lutke, medvedići, vozići, bageri, autići, čak i kućni ljubimci, veoma zanimljive igračke za decu. Stvari od kojih mozak otupljuje su virtuelni svetovi, igračke koje funkcionišu samo na jedan način, sprave koje zahtevaju stalnu kontrolu prstima. Interakcija između deteta i prirodnog sveta razvija čula i primarnu vezu između deteta i prirode. Deca se unose u što više čulnih istraživanja.

 

Mada, mi bismo bili sretniji kada bi oni preskočili slikanje kakom! To nije važno za njih samo zbog toga da bi razumeli razliku između tekstura ili osećaja toplote. Jedno nedavno sprovedeno istraživanje ukazuje na snažnu vezu između čulnog i motoričkog razvoja i mišljenja. To znači da postoji veza između motoričkog korteksa i delova frontalnog režnja zaduženog za rezonovanje – pokret stimuliše kreativnost. To znači da ako kao dete samo sedite ispred TV-a, postoje velike šanse da nećete postići svoj pun potencijal kao odrasla osoba. Igranje u pesku je i dalje najbolje za decu!

 

Majka Priroda je znala šta je radila kad je stvorila decu! Da bi bila zdrava, deca ponekad moraju da se isprljaju, da vam u DVD plejer gurnu nešto izigravajući poštara, biće fascinirani dok prosipaju vodu, sok ili mleko sa visine, iščupaće vam biljke da bi proverili kako izgleda koren i ofarbaće svog medu. Sve ovo je fascinantno, bitno i esencijalno za proces učenja zbog kojeg je naš saznajni mehanizam živ i jak. Ovo pomaže, ne samo da se nauči više, već  zdrav  saznajni mehanizam  pomaže da se izbegne kobno upadanje u kolotečinu.

 

To podrazumeva da nas nedovoljno razvijen saznajni mehanizam u zrelom dobu može učiniti podložnijim depresiji, slaboj motivisanosti i većoj verovatnoći da ćemo trpeti loš posao ili održavati emotivnu vezu u kojoj nema ljubavi. Stoga će dečija radoznalost, ukoliko se neguje tokom detinjstva, učiniti da se razviju fizičke, psihološke, emocionalne i socijalne kompetencije koje će zatim izgraditi samopouzdanje i sposobnost da se čovek lakše izbori sa stresnim situacijama.

 

Pravoj deci treba prljavštine, drveća, vode, pravih ljudi, kućnih ljubimaca i pravih životnih iskustava da bi bili zdravi, sretni i snažni! Male stvari, kao što su, isprljati se, pokvasiti se i napraviti nered u sobi, je upravo ono što je deci potrebno da bi savladali komplikovane obrasce i nijanse života. Kada vam pomažu oko raspremanja nereda koji naprave oni takođe savladavaju korisne životne veštine. Zato, poštedite sebe mučeništva, neka i deca učestvuju u spremanju!

 


Autor: Pam Leo
Prevala i adaptirala: Vesna  Marković / www.deteplus.rs

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Paradiso tobogan za decu (30174)

  • LEGO MINECRAFT MUSHROOM (LE21179)

  • Clementoni Baby Disney autić (CL17166)

Slični postovi

Kad deca rešavaju „važne stvari“

Kad se deca igraju doktora

Francuska deca jedu puževe, naša pice i koka-kolu

Darovita deca

Zašto deca lažu

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.