Online shop

Kada započeti učenje stranih jezika?

Znati strane jezike danas može biti samo prednost, ali postavlja se pitanje kada je dete dovoljno staro za učenje stranog jezika, Kada započeti sa učenje stranih jezika?a da ga to ne zbunjuje i ne šteti učenju maternjeg jezika i razvoju govora?

 

Deca se od malena susreću sa stranim jezikom gledajući televiziju i crtiće te vrlo lako pamte i ponavljaju strane reči. Deca koja su odrasla u višejezičnim sredinama ili porodicama u kojima svaki roditelj govori drugačijim (svojim) jezikom, već se u dobu od 6 godina mogu služiti s oba jezika bez zabuna i vrlo ih jasno razlikuju. I to nije sve, takva deca vrlo se lako prebacuju s jednog na drugi jezični izgovor, pa čak se i igraju i zabavljaju rečima različitih jezika. Spomenuta deca, tako, od malena imaju jednu bitnu kvalitativnu prednost koja bi im mogla puno značiti kasnije u životu, na primer kod zapošljavanja.

 

Uprkos svim prednostima, roditelji se i dalje plaše da bi učenje stranog jezika dok deca još nisu svladala u potpunosti i materinji, moglo biti štetno ili preteško za njih. Roditelji često smatraju da su deca premala za pamćenje novih reči i učenje gramatike.

 

Što je dete mlađe to je i njegov mozak otvoreniji za prihvatanje novih glasova te prirodno pridodavanje značenja tim glasovima. Na taj način učimo i maternji jezik kad smo bebe. Kako starimo, naši mozgovi se čvršće povezuju sa glasovima koje smo već naučili i manje su spremni da prihvataju nove jezične informacije. Iz tog razloga moramo aktivnije učiti novi jezik kao odrasli.


Sa svakom godinom koja prođe od našeg rođenja, teže je učiti druge jezike na prirodan način. Bilo koja dob do 10 godine je dobro vreme za početak učenja jezika, ali najbolja praksa je uključiti dete u učenje stranih jezika što ranije.

 

Preuzeto sa klikinfo.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

 

  • Bojenje lica

  • TRAKTOR KOJI SILNO ŽELI DA SPAVA

  • Moj prvi atlas – Otkrij svet! - knjiga za decu

Slični postovi

Učenje kroz igru

Vrtić, jezik, gluma, sportić...

Učenje i razvoj bebe: svakog meseca nešto novo

Pet jezika ljubavi

Kako ekran utiče na razvoj maternjeg jezika?

1 komentara:

  • Jasna Filipovic Bojic prevodilac
    06.10.2018.

    Znati strane jezike danas može biti samo prednost..... itekako velika prednost. Tesko je danas naci dobar posao u nekoj stranoj firmi kod nas ukoliko nemate znanje engleskog ili nemackog jezika a sta ce tek biti kad udjemo u EU o tome treba danas da razmisljamo.

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.