Online shop

Smeta li deci starost majke?

Prema opšteprihvaćenom mišljenju, prednost mladih majki je u njihovoj fizičkoj kondiciji i lagodnosti s kojom nose trudnoću, zatim porođaj i kasnije i samo roditeljstvo. Starije prvorotke su po pravilu (mada ne i obavezno) više zabrinute za svoju bebu, strepe svaki put kad se nakašlje, a imaju i manje energije za sve neophodne radnje koje beba traži: kupanje, dojenje, šetnja, presvlačenje, ljuljanje, učenje prvih koraka…

 

Svako doba ima svoje prednosti i nedostatke, kaže Vesna Brzev-Ćurćić. Mlađe majke su još uvek sačuvale "dete" u sebi, psihički su gipkije, lakše podnose i fizički teret vezan za uzrast odojčeta, npr. Majke koje rađaju nešto kasnije su zrelije, uglavnom već profesionalno i lično ostvarene, ne doživljavaju roditeljstvo kao odricanje i žrtvu već kao još jednu nadgradnju i uzajamnu interakciju. Mnoge su odlagale roditeljstvo dok nisu bile sasvim spremne za to. Neke su pak morale da se bore za svoje materinstvo i da prolaze kroz brojna iskušenja.

 

Poslednjih godina do nas stižu vesti iz sveta o tome da su i žene u poznim pedesetim ili ranim šezdesetim postale majke i mnogi od nas se pitaju: da li će one uspeti da izvedu na put svoju decu? Čak i kad nije reč o ovako drastičnim primerima, nameće se dilema kako deca prihvataju činjenicu da im je majka starija od majki ostalih vršnjaka. Da li im to uopšte smeta i da li je to jedna od "mana" kasnog roditeljstva?

 

O manama zapravo ne može da se govori. Izuzimam one slučajeve kada je majka stara već oko pola veka, ne zbog tolike razlike u godinama koliko zbog manje izvesnosti da će dete, tokom svog razvoja, imati majku uz sebe. Mogući problemi nisu vezani za rani razvoj i period osmogodišnje škole koliko za period puberteta i potom adolescencije. Razlika u godinama može da uslovi priličnu razliku u poimanju sveta, realnosti, običaja, ophođenja, ukusa. Adolescenti, uvek spremni na pobunu, teško tolerišu ovolike razlike.

 

A tu je onda i čuvena roditeljska rečenica "U moje vreme..." koja je uvek uvod u rat. Međutim, sve je češće da se žene odlučuju na rađanje baš u ovom periodu te zbog toga okolina ne igra tako značajnu ulogu. Bar polovina dece ima majke koje su toliko starije od njih pa samim tim to ne predstavlja problem. Mame su u početku za svu decu najlepše i najpametnije. Kasnije gube ta svojstva, sve do toga da ni o čemu nemaju pojma.

 

Na sreću, ovaj period takođe ima svoj kraj pa se majkama vrate i pamet i lepota. Deci više smeta nerazumevanje roditelja, nedostatak empatije za njihove probleme koje roditelji tretiraju kao "male", rigidnost, nepoštovanje dečjih prava od toga što je roditelj određene starosne dobi.

 

 

Autor: Sanja Lazarević
Izvor: www.vivamagazin.info

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Paradiso plastična klackalica krokodil (37714)

  • Sto za crtanje za devojčice - Frozen (34853)

  • 2 u 1 alat set i kamion (GLO05200)

Slični postovi

Starije majke sklonije rađanju dece s autizmom

Najbolje i najgore mesto da postanete majka

Tek rođena beba prepoznaje majku

Majke bolest prenose sinovima

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.