Online shop

Da li je batina izašla iz raja?

Ako dete u kući prekrši pravila reda i ponašanja, mi ga zbog toga kažnjavamo. Naravno, počinjemo sa opomenom, a završavamo obično sa batinom. Činjenica je da jedan broj roditeljaDa li je batina izašla iz raja? o „blagoslovenoj“ i „izlečivoj“ moći fizičke kazne. Mnogi od njih se rukovode narodnom poslovicom „Batina je iz raja izašla“ ne sagledavši njen negativni uticaj. Međutim, roditelji koji često kažnjavaju, negiraju pravo deteta da bude shvaćeno.

 

Činjenica je da najviše nevaspitane dece ima u porodicama u kojima se fizička kazna primenjuje kao vaspitno popravna mera. Zašto? Zato što se mališani  privikavaju, recimo na batinu, a roditelji se samoobmanjuju misleći da im deca posle primene kazne postaju „mirnija“ i da se „popravljaju“.

 

Postavlja se pitanje: zašto neki roditelji primenjuju telesnu kaznu? Prosto zato što je ona najprostija i najlakša. Tu nema razmišljanja.  Kažu: tako je najpraktičnije.


Ima roditelja koji primenjuju kazne mada znaju da se njima ne postižu željeni rezultati. To su, uglavnom, ljudi prgave naravi koji se ljute za beznačajne stvari i svoj bes iskaljuju na deci. U procesu vaspitanja, roditelj mora da misli o tome koja će sredstva primeniti i kakva če biti njihova pedagoška celishodnost i vrednost. Koliko puta smo primenili fizičku kaznu i na prvi pogled (makar i prividno) osetili njen uticaj. Ali sve je to za kratko vreme, zato što posle kažnjavanja dete pravi iste greške.

 

Znači, telesno kažnjavanje nije nikakvo vaspitno sredstvo, već ono prouzrokuje štetne i neprijatne posledice za zdravlje i opšti razvoj deteta. Posebno, kod osetljive dece kazne stvaraju razne psihičke krize i još više uveličavaju dečju osetljivost. Isto tako, batina može da stvori kod mladog čoveka duševnu neosetljivost, ravnodušnost i apatiju. Takva deca imaju jako razvijen osećaj stida. Ona se zatvaraju u sebe i predstavljaju posebnu teškoću nastavnicima u školama. Često roditelji hoće da im se deca, drže onako kako to oni žele. Tvrdoglava i razdražljiva deca im se ne sviđaju. Treba znati da su ove crte normalna pojava u takozvanim kritičnim fazama razvoja mladog bića – oko četvrte, desete i četrnaeste godine.

 

Strogi odnos prema deci i telesno kažnjavanje stvara od njih lažljive, neiskrene i grube građane. Kod takve dece manjka ljubav prema drugim ljudima. Pojavljuju se licemernost, dvoličnost, mržnja i strah. Fizička kazna, dakle, zastrašuje, podcenjuje i ponižava, osakaćuje i upropašćuje, ona razvija osećanje stida, a suzbija samopouzdanje i veru u sebe. Drugim rečima, ona je ropskog porekla.

 


Roditelji koji je primenjuju, u stvari, pokazuju svoju nesposobnost za pronalaženje pravih vaspitnih mera, kao što su sredstva podsticanja, hrabrenja i uverenja: lični primer, opomena, savet, objašnjenje, prekor, pretnja, grdnja, zabrana i osuda i slično. Kako bilo, svaka kazna mora da ima svoj cilj, namenu i opravdanje.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Pertini taktilni konstruktor P-0254G (13991)

  • Kocke Maxi blocks velike (70-622000)

  • Vitamina kocka pogodi oblik (GLO05190)

Slični postovi

Odgovorno dete

Kako pohvaliti dete?

Kako dete misli i oseća

Šta znači zabrana batinjanja dece

Suočavanje sa detetovom ljutnjom

Plačljivo (pekmezavo) dete

Batina je iz raja izašla – ili možda ipak nije?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.