Online shop

Kad se deca igraju doktora

Dečija radoznalost

Negde u uzrastu između tri i šest godina većina dece postaje radoznala u vezi s tim šta je u donjem rublju drugih i pokušaće tu radoznalost zadovoljiti.
Malo dete ne zna pravila pristojnosti, njegova zainteresovanost za genitalije druga prirodna je i nevina kao i radoznalost u vezi sa vlastitim.

 

Pojedini roditelji reaguju šokom kada otkriju kako im se deca igraju doktora, drugi su zabavljeni – ali je od svih najbolja reakcija mirnog prihvatanja bez uzrujavanja.

 

Kažnjavanje, ismejavanje, grdnja postiđivanje deteta za ponašanje po vrlo prirodnom impulsu (bez obzira na to da li „pregleda“ dečak devojčicu, devojčica dečaka ili dečak dečaka) može zbuniti, poniziti i-ili učiniti voće koje je sada zabranjeno još zanimljivijim. Takvo iskustvo može kod deteta usaditi nezdrava osećanja u vezi sa intimnim delovima tela, koje se može zadržati tokom mladosti dok ne odraste.

 

Ako i kada otkrijete da se vaše dete igra doktora, pokušajte da ostanete smireni – ili bar izgledajte smireni. Običnim glasom, kao da ste naišli da je u toku igra „škole“ ili „aviona“, primenite: „O, vidim da  pokušavate da saznate nešto o svojim telima.  Vidite da obojca imate penis“ (ili ako je drugi doktor devojčica, „da ti imaš penis, jer si dečak, a da ti imaš vaginu, jer si devojčica“).

 

Bez zalaženja u komplikovana objašnjenja recite im da „su ovi delovi tela intimni, tako da ih ne pokazujemo drugim ljudima, niti dozvoljavamo drugim ljudima da ih dodiruju“, i recite svom detetu da će biti srećni da mu kasnije odgovorite na bilo koje pitanje na tu temu. Potom brzo sugerišite da se deca ponovo obuku i da pređu na drugu aktivnost, najbolje neku koja zahteva nadzor („Hajde da sada čitamo priču ili da se igramo lopte u dvorištu“).

 

Pošto drug ili drugarica ode, sedite sa svojim detetom i podstaknite njegova pitanja, ako ih nema ili vam se čini da ne želi o tome razgovarati, nemojte insistirati. Ako otkrijete da vam je dete opsednuto genitalijama druge dece, razgovarajte o problemu sa njegovim lekarom. ponekad je takvo interesovanje znak seksualne zloupotrebe deteta.

 

Autor: dr. Tatjana Šimšić
Pedijatrijska ordinacija „Mali svijet“ Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića 7a.

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Pčelica - Neustrašivi dinosaurusi

  • ENCIKLOPEDIJA 4D ZIVOTINJE

  • Pčelica - Lav i miš

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.