Online shop

Beograd domaćin najvećeg evropskog skupa uduženja pacijenata o vantelesnoj oplodnji

Evropsko udruženje pacijenata, Fertility Europe, koje se zalaže za bolje uslove vantelesne oplodnje,  organizuje krajem marta u Beogradu trodnevni evropski skup, na kome će biti održan veći broj sastanka, stručnih i javnih događaja. Domaćin skupa je Udruženje Šansa za roditeljstvo, stalni član ove evropske ogranizacije, koja praktikuje da se godišnji skupovi organizuju u zemljama koje imaju potrebu za unapređenjem uslova i dostupnosti procedura vantelesne oplodnje. Očekuje se dolazak predstavnika više od 25 zemalja kao i da će održavanje ovog bitnog skupa u Beogradu uticati na poboljšanje uslova lečenja, jer se u Srbiji svaki 5. par suočava sa neplodnošću.

 

,,Udruženje Šansa za roditeljstvo je zahvaljujući svojim dosadašnjim aktivnostima i incijativom na evropskom nivou dobilo čast da bude domaćin ovako velikog skupa. Nadamo se da ćemo okupljanjem Evrope pomoći Srbiji da shvati koliki je problem neplodnost ne samo kod nas već i u celoj Evropi. Na taj način želimo da apelujemo na sve uključene strane da je parovima koji se suočavaju sa ovim problemom potrebna dodatna pomoć. Učiniti procedure dostupnim svima - svakom paru koji želi dete, objedinjuje nas sa istim ciljem – a to je dobiti što više dece”, istakla je Sandra Jovanović, predsednica udruženja Šansa za roditeljstvo.

 

Fertility Europe će održati redovni prolećni sastanak u periodu od 27. do 29. marta  u hotelu Radisson Collection u Beogradu. Otvaranje pod nazivom Evropa u Srbiji - IVF održaće se 27. marta u velikoj sali Hotela Radisson Collection od 18č u organizaciji Udruženja Šansa za roditeljstvo. Predviđeno je obraćanje predstavnika domaćih nadležnih institucija, a tom prilikom biće premijerno prikazan dokumentarni film o neplodnosti na kom Udruženje radi, a biće i postavljena izložba fotografija pod nazivom Neplodnost boli. U 2018. godini ovaj sastanak je održan na Malti (Valeta), a sastanak na Malti otvorio je premijer Malte, otvaranju su prisustvovali ministar zdravlja, članovi državne uprave, kao i mnoge druge zvanice.

 

Fertility Europe organizacija zastupa težnje čak 25 miliona pacijenata koji se suočavaju s problemom neplodnosti u Evropi. Zemlje članice ove asocijacije su: Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Grčka, Island, Irska, Izrael, Italija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Ruminija, Srbija, Španija, Švedska, Turska, UK, Bosna i Hercegovina (Brčko distrikt), Slovenija.

 

Na sastanku se razmenjuju iskustva organizacija pacijenata iz zemalja Evrope, podstiče se rad na unapređenju kvaliteta i dopstupnosti ove procedure, planiraju se dalje aktivnosti ove organizacije. Srbiji je potrebna neizostavno veća pomoć države, potrebni su bolji uslovi lečenja, veći broj finansiranih postupaka, rešavanje pitanja podzakonskih akata kako bi procedura donacije bila implementirana, ali i uključivanje većeg broja lokalnih samouprava u finansiranje postupaka, kao i podizanje javne svesti o značaju ove procedure ali i bolja informisanost svih. Posebnu pažnju, Udruženje će posvetiti rešavanju problema destupnosti IVF procedure u Srbiji kao i podzakonskim aktima.

 

Udruženje Šansa za roditeljstvo - Udruženje parova Srbije u borbi za potomstvo je dobrovoljna, nevladina, neprofitna organizacija nastala kao podrška parovima koji se bore sa infertilitetom u Srbiji. Cilj Udruženja je da ukaže na probleme sa kojima se parovi suočavaju i kroz društveno delovanje utiče na njihovo prevazilaženje i ispunjenje ciljeva u vezi sa poboljšanjem kako uslova tako i kriterijuma za postupak vantelesne oplodnje (VTO) na račun RFZO. Udruženje je osnovano u septembru 2016. godine. Samo integrisanim odgovorom društva može se postaći konačni cilj Udruženja da svako dobije šansu da bude roditelj.

 

Za dodatne informacije:

Dejana Barjaktarović, dejana.barjaktarovic@keynote.rs,

Izvor: www.sansazaroditeljstvo.org.rs

  • Bebine prve uspomene: Radosnica za devojčice

  • Ljubav, pljusak i pljeskavice

  • Bebina prva 1,2,3 knjiga

Slični postovi

Kako prehranom povećati plodnost

Veštačko oplođenje

Vantelesna oplodnja

Test za procenu uspešnosti veštačke oplodnje

Nulta krva grupa najizloženija riziku od neplodnosti

Aspartam (veštački šećer) i neplodnost

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.