Online shop

Ciljevi roditeljstva

Podizanjem dece, kao i provođenjem vremena sa decom prenosimo im vlastita uverenja i vrednosti. Ciljevi roditeljstvaTo činimo na različite načine: razgovorom, upućivanjem, nagrađivanjem, ali smo najuspješniji kad to radimo svojim primerom. Tada deca najviše i najbolje nauče. Jedna vrsta takvih uverenja su i roditeljski ciljevi - kojima se roditelji nadaju da će ih njihova deca postići, uz pomoć roditeljskoge brige o njima.

 

Ciljeve možemo podeliti u kratkoročne i dugoročne. Stvarnost roditeljstva često izgleda tako da su dani ispunjeni nastojanjima da se ispune kratkoročni ciljevi.

 

Retko se pitamo da li ispunjavanje kratkoročnih ciljeva vodi i ispunjavanju dugoročnih koje smo postavili pred sebe i svoju decu.

 

Istraživanja upućuju na to da je dobro za dete kad roditelj stavlja naglasak na dugoročne socijalizacijske ciljeve koji često zahtijevaju više vremena, energije, strpljenja od kratkoročnih koji su najčešće povezani s neposrednim rešavanjem situacije pa često uključuju manje upućivanja, manje razgovora, više reakcija roditelja kao što su kažnjavanje i slično.

 

Roditelji rešavajući svakodnevne situacije mogu biti usmereni na :

• samog sebe (zadovoljenje neke svoje potrebe; npr. želim brzo stići na posao i izbeći natezanje sa detetom)
• na dete i njegove potrebe (empatički cilj; npr. želim da se još pomazimo i utešim ga za rastanak), odnosno učenje i socijalizaciju (socijalizacijski cilj - želim ga naučiti kako se pristojno razgovara i kad si pod stresom)
• na odnos roditelj - dete (želim da nam je oboma lepo kad smo zajedno)
Istraživanja upućuju na to da je dobro za dete kada roditelj u većini situacija stavlja veći naglasak na ciljeve usmerene na dijete (empatičke i socijalizacijske ciljeve) nego na ciljeve usmerene na roditelja.

 

Mada postoje i one situacije kada je roditeljeva potreba prioritet. Idealna je situacija kada roditelji uspeju svoju potrebu prilagoditi detetovom interesu ili njegovoj potrebi i time podstiču međusobnu saradnju. Tada se događa da je i dete spremnije prihvatiti one situacije kada roditelj nije u mogućnosti udovoljiti njegovim potrebama.

 

Važno je svakako naglasiti da trebamo razlikovati dečje potrebe i dečje želje. Potrebe su ono čemu nastojimo udovoljiti, tj. izgraditi detetovu odgovornost da ih samostalno ispunjava obzirom na njegova doba, obezbedivši uslove za to. Želje su ono što nije neophodno za rast i razvoj. Lepo je kada možemo omogućiti detetu ispunjenje potreba i želja, ali često moramo birati pri čemu potrebe imaju prioritet, a želje zavise od situacije, i mogućnosti.


Kao što smo već napomenuli, u svakodnevnom životu najčešće smo usmereni na kratkoročne ciljeve što samo po sebi ne mora biti loše ukoliko je prisutno uvažavanje i poštovanje detetove osobe, podupiranje detetove samostalnosti i inicijative, toplo i negujuće ponašanje. Važno je kako komuniciramo sa detetom i kakav odnos negujemo.Autor: Eleonora Glavina - psiholog / www.dvck.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • CBX hranilica Taima (68863)

  • Peg Perego hranilica za bebe Siesta Wood Bianco (P3510051362)

  • Lorelli Bertoni hranilica WOODY (1010004)

Slični postovi

Savršeni i dovoljno dobri roditelji

Najveće brige novopečenih roditelja

Roditeljske rasprave

Roditelj u novoj porodici s decom iz ranijih brakova

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.