Online shop

Dobar Tata

Želite ono najbolje za svoje dete. Želite mu pružiti sve i više nego što ste sami imali.
To je divno, ali kako  uspeti?


Postali ste tata. Vaš svet okreće se oko nove bebe, a vi ste zbunjeni. Možda vam se uloga oca ne čini previše važna. Možda se čak osećate izgurani iz života majke svojeg deteta. No uloga oca u životu deteta važna je upravo toliko koliko i uloga majke. Biološki, majka je prva osoba koja detetu treba. Majka mu omogućuje opstanak dajući mu hranu i sebe (dete i majka bili su usko povezani devet meseci i tu vezu je teško nadokanditi). No kako dete raste, potreba za ocem postaje sve veća i otac ima sve važniju i ključniju ulogu.

 

Pitate se kako tu ulogu odigrati najbolje što možete. Dobar tata je pažljiv prema svim  članovima porodice, nežan je prema majci svoje dece, ne sukobljava se s pred decom te se slažu pri načinu odgoja dece. Tata, kao i mama mora biti čvrsta i jaka osoba koja će bliskima pružiti oslonac i  podršku. Takvi morate biti i naspram dece. Uvek prisutni, redovno spremni na igru i razgovor, strpljivi i dosledni. Tata mora biti strog, ali uvek pravedan - deca ga se ne smeju bojati već ga moraju poštovati.

 

Mora voleti bezuslovno i to mora znati pokazati. Takođe mora biti pozitivan, znati pohvaliti, nikad ne vređati. Kakav će otac uzor biti svojoj deci, takva će deca i postati, uverena kako je to pravi put. Budete li sve to pružali svojoj deci, steći ćete njihovo poverenje i poštovanje. Deca vrlo brzo nauče razlikovati dobro od lošeg i nećete se ni snaći, a ona će vas “pročitati”. Budete li im dobar uzor nastojaće se  poistovetiti s vama, a kad čujete: “Kad odrastem, želim biti kao tata!” neće biti kraja vašoj sreći. Dobar tata sluša svoju decu srcem, a ne razumom. U pravom trenutku zna reći: “Ponosim se tobom!”, a kada deca znaju da se na vas mogu osloniti, svaka će se kriza lako prebroditi. Dobar tata zna reći “Volim te”, zna pružiti gomilu nežnosti. Dobar tata je temelj svakog mladog života. Uz dobrog tatu rastu deca koja znaju da su voljena!

 

Autor: Andrea Hribar Livada
Izvor: www.maminosunce.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Plišana igračka - Zmaj (AM06573)

  • PLIŠ PANDA (MXX18986)

  • Plišana Igračka Ogledalce Kraba (10191240003)

Slični postovi

Tate i dojenje

Uskoro ću postati tata

Ciljevi roditeljstva

I tata je roditelj

Roditeljske rasprave

Roditeljski bes

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.