Online shop

Kako odabrati igračke prema uzrastu deteta

Pri izboru igračaka treba pažljivo odabrati one koje odgovaraju uzrastu deteta, jer su mu one potrebne za pravilan razvoj. U najranijem uzrastu bebe pre svega gledaju, zatim pružaju ruke u pravcu igračaka i dodiruju ih, da bi tek oko trećeg meseca počele da ih drže, lupaju njima i stavljaju ih u usta. Od šestog  meseca počinju svesno da koriste igračke za igranje. Beba od rođenja raspoznaje samo kontrastne boje (crno-belo, žuto-plavo) a tek u drugom mesecu života počinje da razlikuje nijanse, odnosno boje sličnih tonova kao što su crvena i narandžasta. Zato se savetuje da se bebi u tom uzrastu pokazuju igračke i slike jarkih boja kako bi se pospešio razvoj čula vida.

 

Kod dece uzrasta do dve godine ne pravi se razlika između igračaka za devojčice i dečake. Decu zanima zvuk i njihovu pažnju privlače igračke koje ga proizvode, idelan izbor su upravo muzičke igračke.

 

Potrebne su im igračke jarkih boja, koje mogu da kombinuju, premeštaju i prepoznaju u gomili. U periodu kad može da okreće listove, detetu treba dati prvu slikovnicu, prvo sa debelim čvrstim listovima, a kasnije sa tanjim. Od devetog meseca sve više manipuliše predmetima u prostoru, za šta su pogodni autići - obavezno ih treba dati i devojčicama da se igraju, a ne samo dečacima.

 

 

Uzrast 3+ godine

Kada napune tri godine, postaju samostalniji, u stanju sa da jasno ukažu na svoje želje i potrebe i već se polako pravi razlika između igračaka.

 

U tom uzrastu potrebne su im konstruktivne igračkekockice, ili slagalice pomoću kojih mogu da istražuju oblike.

 

 

Lopta je i dalje igračka broj jedan, a pomoću nje vežbaju pokret i stiču orijentaciju u prostoru bacajući loptu do određene tačke. Zatim, guralicetricikl, i sve što ima točkove, da dete može da ga pokreće guranjem ili okretanjem pedala.

 

Uzrast 4+ godine

U uzrastu od 4. godine do polaska u školu deca su puna energije i zanimljivo im je sve što zahteva akciju (trotinetbiciklroleri) ili podstiče njihovu kreativnost (kolaž papir, plastelin).

 

U tom uzrastu su spremni i za društvene igre (Ne ljuti se čoveče, Domine...) kroz koje se uče strpljenju i prilagođavanju pravilima, kao i igri u društvu druge dece.

 

 

 

Školski uzrast

Dete u školskom uzrastu ne prestaje da se igra. Ne možete očekivati da će zaboraviti na svet mašte i igre istog trenutka kada dobije prvi udžbenik. Treba i dalje razvijati maštu i kreativnost kroz igru. Naravno, i dalje su poželjne igračke edukativnog karaktera. Igračke su sada kompleksnije i pružaju im mogućnost da istražuju i da kroz igru sa drugarima uče.

 

Naš predlog za uzrast od 7 do 77: Trefl slagalice

 

 

 

U našoj internet prodavnici Mama i Beba, očekuje vas valiki izbor igračaka  i opreme za bebe, roditelje, trudnice i porodilje.

  • RAVENSBURGER 3D PUZZLE - KUTIJA U OBLIKU SRCA SA MOTIVOM PRINCESS (RA12114)

  • Clementoni magnetna tabla za pisanje (15162)

  • Faro artist set za crtanje (416136)

Slični postovi

Igračke - da, ali koje

Igračke za kupanje treba prati

Igračke sa oznakom CE sigurne igračke!

15 saveta o igračkama

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.