Online shop

Kako red rođenja deteta utiče na razvoj njegove ličnosti i ponašanje

Jedina stvar koju možemo tvrditi sa sigurnošću, jeste da se sibilinzi međusobno razlikuju, iako dele genetski materijal istih roditelja, a roditelji bi takođe dodali i identičan odgoj. Ali da li je zaista tako? 

pixabay.comPhoto: pixabay.com

Psiholog i autor dr Kevin Limen (Leman) i njegovi istomišljenici veruju da najveći uticaj na razlike u ličnostima siblinga ima upravo redosled rođenja, odnosno, da li je dete prvorođeno, drugorođeno (u narodu popularno nazvano „srednje“ dete), jedinac itd., i razlike u načinu ophođenja roditelja prema njima.

 

Meri Volas (Wallace), dečiji i porodični terapeut se slaže, ističući da neke od razlika u roditeljskom ponašanju imaju veze sa njihovim redosledom rođenja, i samim tim specifičnom povezanošću sa detetom na njihovom mestu. Kako to izgleda u praksi, pokušaću da sumiram u crtama ličnosti koje najčešde razvijaju osobe u odnosu na njihov red rođenja. 

 
Prvorođeni: 
 1. pouzdani
 2. savesni
 3. oprezni
 4. kontrolišući
 5. vole strukturu
 6. uspešni su 

Uživajući u prisustvu roditelja, dodeljuje im se uloga „vođe čopora“ i zbog toga se rano počinju ponašati zrelije od svojih vršnjaka. 

 
Srednji: 
 
 1. udovoljavaju drugima
 2. buntovni
 3. imaju velik broj poznanstava
 4. dobri prijatelji
 5. mirotvorci 

Kako je najčešće sva pažnja roditelja usmerena na prvorođenu i najmlađu decu, srednja deca se često mogu zateći zbunjena po pitanju svoje pozicije u porodici, pa se okreću ka vršnjacima i razvijaju socijalne veštine. 

 
Najmlađi: 
 1. vole zabavu 
 2. manipulativni
 3. traže pažnju
 4. samousmereni
 5. nekomplikovani
 6. otvoreni 

Najvažnija posledica opuštenog roditeljskog odgoja koji su sada mnogo iskusniji i bezbrižniji, je slobodan duh takozvanih „beba“ u porodici. 

 
Jedinci: 
 
 1. zreli za svoj uzrast
 2. perfekcionisti
 3. savesni
 4. vođe
 5. marljivi 

Samim tim što nemaju braću ili sestre sa kojima će se takmičiti, njihove su osobine slične, ali i naglašenije od onih kod prvorođenih, jer je u ovom slučaju sva podrška, kao i očekivanja roditelja na njihovim plećima.

 
Izuzeci: 
 
 1. Spajanje porodica – dolazi do reorganizacije hijerarhije među decom prema uzrastu, što može predstavljati veći problem za stariju decu koja su se više navikla na svoje uloge u primarnoj porodici
 2. Blizanci – funkcionišu kao zasebna porodica unutar porodice i na njih se ne primenjuju pravila o hijerarhiji.
 3.  Velika razlika u godinama – prema Lemanu, ukoliko je razlika veća od 5 godina, nova porodica započinje u strukturi redosleda rođenja (dvogodišnji dečak  koji ima osmogodišnju sestru i novorođenog brata, neće imati karakteristike srednjeg ved prvorođenog deteta).
 4. Usvojenje – isti scenario kao kod spojenih porodica. 
 

Što se tiče roditelja i njihovih razlika u ponašanju, oni imaju tendenciju da iskazuju posebnu naklonost prema deci koja su rođena na istom mestu u redosledu (iako svi roditelji tvrde da nemaju omiljeno dete i da svako vole na svoj način, postoje suptilne razlike u ponašanju u zavisnosti od redosleda rođenja, koje dalje oblikuju ličnost i ponašanje dece). Na primer, majka koja je drugorođena će se mnogo više poistovećivati sa svojim drugorođenim detetom nego sa prvorođenim, ističući velike sličnosti u izgledu, ponašanju i temperamentu.

 
 

Milica Knežević

Master psiholog

Saradnik portala www.mamaibeba.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

Slični postovi

Uticaj sporta i fizičke aktivnosti na razvoj dece

Braća i sestre po ocu ili majci

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.