Online shop

Ljubav umesto kazne

Mnogo je roditelja koji se nađu u situaciji kada smatraju da moraju kazniti dete. Međutim, nije malo ni onih koji smatraju da se dete može pravilno podizati i odgajati bez kažnjavanja. Na ova dva stanovišta veliki uticaj ima način na koji su odgajani sami roditelji. Jasno je da niko ne može tvrditi da kažnjavanje uvek pali ili da je nekažnjavanje pravi način za podizanje deteta. Sve zavisi od same prirode mera koje roditelji koriste u disciplinovanju dece.

Bitan primer
Pre nego zavirimo u ovu veoma bitnu temu, želimo reći nešto važno – kažnjavanje nikada ne sme biti stub disciplinovanja deteta. Pre se može reći da je reč o naglašavanju onoga šta roditelj kaže ili šta želi postići.


Temelj za uvođenje discipline jeste odrastanje u harmoniji u okviru porodice u kojoj vlada ljubav. Dete koje je voljeno i samo uči na ljubav i pažnju uzvratiće na isti način. Deca postepeno gube karakteristiku sebičnosti i počinju učiti deliti sa drugima. To se obično događa već negde nakon treće godine i to ne samo pod uticajem roditelja, nego pre svega, zbog osećanja koja se u njima rađaju spram druge dece, uživanja u igri i druženju sa drugom decom. Drugi izuzetno bitan element je ogromna želja deteta da oponaša svoje roditelje. Nekako je najteži period disciplinovanja dece doba od treće do šeste godine života. Tada se deca zaista maksimalno trude oponašati svoje roditelje u svemu.

 

Zato, dragi roditelji, oprez! Uvek imajte na umu da pored vas raste vaš najverniji imitator! Pretvaraju se da vode brigu o svojoj deci – lutkama, o svojim kućicama i posuđu – igračkama i uopšteno pokušavaju oponašati svoje roditelje.

 

Doslednost i čvrsta ruka
Svakodnevni je zadatak roditelja nastojati održati decu na pravom putu koji će rezultirati podizanjem normalne i zdrave osobe. To je moguće postići samo ukoliko su roditelji dosledni i ukoliko imaju čvrstu ruku. Da se poslužimo terminom iz automobilizma – u deci je pogon (energija), a na roditeljima je da ih usmere u ispravnom smeru. Naravno, svako je dete jedinka za sebe, pa su tako neka deca aktivnija, impulsivnija, tvrdoglavija, pa je za njihovo pravilno usmeravanje i odgoj zaista potrebno mnogo više energije. Kod velikog broja dece čak i jedan pogled ili reč negodovanja mogu biti dovoljni da ga usmeri na pravi kolosek. Mnogo je manje dece koja su toliko impulsivna i recimo neodgovorna, da su uobičajene metode usmeravanja i odgoja koje roditelji koriste potpuno neefikasne i bez ikakvih rezultata.


Motivi kojima se deca rukovode su uglavnom ispravni, no deca nemaju sposobnost niti znanja da ostanu na, nazovimo ga tako, pravom putu. Na roditeljima je da ponavljaju i da se ne štede kada je reč o odgoju i disciplinovanju deteta.

 

Autor: Bebe&Mame

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • Vitamina kocka pogodi oblik (GLO05190)

  • Kocke Maxi blocks velike (70-622000)

  • Lego kocke - CITY BARBECUE BURN OUT (LE60212)

Slični postovi

Ljubav kao temelj razvoja

Strah od kazne

Pet jezika ljubavi

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.