Od kuda dolaze bebe?

Kako detetu odgovoriti na pitanja o seksu i rađanju dece?
Verovatno ste mislili da ‘veliki razgovor o seksu’ možete odložiti za još nekoliko godina – kao možda za veče pre njegovog ili njezinog venčanja… Naravno šalimo se, no ako imate malo dete pre ili kasnije, a verovatno pre nego što očekujete, ono će doći  vama i upitati vas nešto poput ovog: ‘Odakle dolaze bebe?’. Ako se pribojavate tog trenutka jer niste sigurni kako najbolje odgovoriti ovakva pitanja ili ona škakljivija o seksu, mi ćemo vam pomoći.

Prvi put kad se ovakva tema pojavila u razgovoru s vašim djetetom uspjeli ste mu nekako odvući pažnju („Hej, nije li to Jagodica Bobica na televiziji?“). No tako samo odgađate neizbježno. Ne samo da ćete morati odgovoriti na takva pitanja, već ćete ih morati odgovoriti u nekoliko navrata ovisno o tome koliko će s vremenom (s rastom i razvojem) sve više razumijevati.

Shvatite pitanje
Prvi korak u odgovaranju na veliko pitanje je da razumete šta vas vaše dete u stvari pita. Moguće je da vas naprosto pita je li ono rođeno, primer u Beogradu, kao i njegov prijatelj. Ako na to prvo pitanje odgovorite s jednostavnim pitanjem poput „Zbog čega te to zanima?“, zna ćete tačno šta vas dete pita, kao i pozadinu tog pitanja. Postavljanjem pitanja ili dva saznaćete koliko vaše dete već zna o toj temi. A moglo bi vas iznenaditi i koliko je već saznao od prijatelja ili braće i sestara – i imaćete šansu videti koliko su tačne informacije koje dete ima.

Koristite jezik primeren detetovom dobu
Jednom kad ste ustanovili da vas vaše dete stvarno pita odakle bebe dolaze, vreme je za odgovor. – Do prvog razreda vaše dete je verovatno spremno čuti da kad se mama i tata vole, legnu veoma blizu jedno drugom i naprave dete, kaže vodeća američka psihologinja za decu dr. Susan Bartell. – Ako osećate potrebu da detetu još detaljnije objasnite stvari recite: ‘Mama ima vaginu, a tata penis. Tata stavi penis u maminu vaginu i tako naprave bebu.’ Možda vam se čini da je to previše informacija za malo dete, no nije. Isto tako očekujte da će dete biti šokirano, kaže ona i dodaje kako velika većina dece u tom trenutku iskazuje gađenje.
- Nije potrebno o tome obavestiti roditelje prijatelja vašeg deteta, tvrdi dr. Bartell, no važno je da mu objasnite da tu informaciju ne sme deliti s drugima bez vašeg dopuštenja. – Budite odlučni i strogi po tom pitanju, ističe ona. A ako vaše dete, pored upozorenja, ispriča prijateljima o svom novom saznanju, trebali biste ga podsetiti na pravilo i pokazati svoje nezadovoljstvo. – Tek tada, tvrdi dr. Bartell, trebate roditeljima te dece reći šta im je ispričalo vaše dete. I nemojte se previše mučiti oko toga, ovo je na neki način neizbežno i to je način na koji većina dece dobije prve informacije o seksu.

 

Šta ne biste smeli da kažete?
- Jednako važno kao ono što svom detetu kažete  je i ono što mu ne biste trebali reći, objašnjava njujorška psihologinja. – Nemojte im pričati priče koje uključuju rode i nemojte im samo reći da u maminom trbuhu raste beba, bez ikakvih daljnjih objašnjenja. U takvom slučaju vaše bi se dete moglo početi brinuti da bi on ili ona mogli postati isto trudna u svakom trenutku. Objasnite im da beba raste u posebnom području… koje imaju samo odrasle djevojke, kaže Bartell.
Dok pričate s detetom, dr. Bartell preporučuje postavljanje mnogo pitanja kako biste se pobrinuli da vaše dete shvata ono što ste mu ispričali. – Krenite polako i stanite kad vidite da je njihova znatiželja zadovoljena. Nemojte im ispričati više nego što morate, barem u ovom trenutku njihovog razvoja. U stvari, s ‘friškim’ školarcima nema nikakve potrebe da se spominje reč seks – osim ako vas dete samo ne upita.

Posebne okolnosti
Ako je vaše dete usvojeno (ako ste usvojili starije dete koje je svesno da je usvojeno) vaše objašnjenje bi trebalo uključiti i to. Vašem detetu verovatno će trebati više podsećanja da je ono punopravni član vaše porodice. Ako imate svoju, ali i usvojenu decu, pričajte i o tome. Pre svega, deca žele znati da su željena i voljena, pa se pobrinite da im to govorite i pokazujete što je češće moguće.

Izvor: www.zena.hr

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.