Online shop

Šta je naše dete sanjalo?

Slušati nekog kako prepričava svoje snove može biti ili jako zabavno ili jako zamorno, a zavisno o sadržaju i načinu pričanja.Dečiji snovi Zbog stresnog životnog tempa i prenatrpanih rasporeda, kao i zbog kulture koja pridaje malo važnosti snovima, odrasli pridaju malo pažnje vlastitim mentalnim slikama koje se javljaju u vreme sna. Ipak, postoji pet dobrih razloga zbog kojih bi trebali slušati priče o noćnim avanturama naših mališana.

 

1. Snovi su deo životnog iskustva. Naučnici su potvrdili da svi sisari sanjaju i da deca duže i češće sanjaju nego odrasli. Neuronaučnik J. allan Hobson zaključio je da do  70 godina, većina odraslih provede čak šest godina sanjajući. Stoga su snovi previše važan sastavni deo naših života i naših životnih iskustva da bi ih samo tako ignorisali.

 

2. Snovi mogu biti zabavni. Deca obično sanjaju o stvarima koje vole - prijateljima, porodici, kućnim ljubimcima, omiljenim zvezdama i likovima iz crtaća. Stoga ni ne čudi da ujutro vole pričati o zabavnim avanturama koje su proživeli. Ako im dozvolimo da s nama podele svoju radost i svoje priče, još se čvršće povezujemo s njima i pokazujemo im da su nam njihova iskustva itekako važna i da volimo sa njima razgovarati o svim temama.

 

3. Neka deca sanjaju duhovne snove. Kao što je psihoanalitičar Carl Jung navodio, mnoga "važna" duhovna putovanja događaju se upravo u detinjstvu dok spavamo. Nova istraživanja pokazala su da mnoga deca proživljavaju barem jedan značajan duhovni san koji oblikuje njihove misli i podstiče ih na određena dela.

 

4. Noćne more zaista mogu uplašiti. Ružni snovi i noćne more sastavni su deo detinjstva. Deca imaju potrebu objasniti i dati smisao nekom lošem i strašnom snu, a u tome trebaju našu pomoć. U takvim situacijama odrasli većinom ueravaju dete da je čudovište samo deo sna i da ne postoji u stvarnosti, ipak deci je ono itekako stvarno u mislima pa će se plašiti ponovno zaspati kako se čudovište ne bi vratilo. Nakon noćne more, dete možemo zamoliti da nam nacrta šta je sanjalo, a kako bi izbacilo negativne emocije iz sebe. Potom možemo zajedno sa djetetom napraviti novi crtež u kojem se stvari okreću na pozitivno i san dobija sretan kraj - čudovište je oterano zauvek ili zatvoreno u kutiju i poslano u svemir, veštica je postala mrav i sl.

 

5. Deca jednostavno žele razgovarati sa nama. Baš kao što nam sa nestrpljenjem nastoje ispričati svoja razmišljanja, dogodovštine, osećaje ili vic, deca će želeti ispričati i san. Deca jednostavno žele sa nama podeliti šta su radili dok su spavali i dok nismo bili zajedno. Zašto im to veselje uskratiti? Ukoliko ih slušamo i komentarišemo zajedno sa njima, još im više postajemo bliski i dobijamo privilegiju ući u taj važan i nepoznat deo njihovog života.

 

Autor: JK / psychologytoday.com
Izvor: www.klinfo.hr

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj internet prodavnici Mama i Beba

  • BAMBINO KREVETAC MAJA BELO PLAVA SA FIOKOM BELA

  • BAMBINO KREVETAC SUZY SA FIOKOM BELI

  • BAMBINO KREVETAC NORA BELI BEZ FIOKE

Slični postovi

Ispadi besa kod deteta uzrasta od 4 godine

Svako četvrto dete u predškolskom uzrastu poseduje digitalni uređaj

Kako unaprediti koncentraciju kod deteta

Šta kada dete počne da piški u gaćice?

1 komentara:

  • Ljubisa
    05.12.2017.

    Ja sam sa mojim Markom imao problema kada smo se preselili u Pazovu. Imao je problema sa spavanjem. Stanje se vremenom nije menjalo pa smo posecivali i razne lekare. Dosli smo do zakljucka da mu smeta vlaga, tako nam je jedino ostala adaptacija stana kao resenje. Ni sam nisam verovao da ce to pomoci, ali sam ipak odlucio da to urdim.. Na srecu i moje cudjenje upalilo je i Markic sad ima miran san. :D

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.