Strahovi u detinjstvu

Baš kao što deca rastu i menjaju se, tako se menjaju i njihovi strahovi. Čudovišta ispod kreveta, oluje sa grmljevinom ili glasni zvukovi verovatno ne zadugo, jer vašoj deci trebaju vaše ohrabrujuće reči i zagrljaji. Od petog razreda, najčešći strahovi su razvod roditelja, smrt nekog bližnjeg, požar, provalnici, školski neuspeh. Psiholozi su otkrili da je razlikovanje između straha i anksioznosti često teško kod dece. Strah je odgovor na situaciju (npr. komšijin pas), dok anksioznost predstavlja zabrinutost za nešto što se nije još dogodilo (odlazak kod zubara). Kada jednom roditelji shvate ovu razliku, bolje će pomoći svojoj deci da ih prevazidju.

• Prva i najvažnija stvar jeste da verujete u strah vašeg deteta. Govoreći o strahu i afirmaciji postojanja njegovog straha, vi ćete pomoći vašem detetu. Ali budite oprezni da ne pričate previše o strahu ili izrazite svoje sopstvene strahove. Ako vaše dete ne želi da razgovara o tome, ohrabrite ga da napiše izmišljenu priču o drugoj osobi sa istim strahovima ili da nacrta sliku o tome šta se može desiti.
• Strahovi mogu često biti uklonjeni i obrazloženi do logičkog zaključka posle procene stvarnosti. Napravite plan akcije ako mislite da se pas previše približava. Vežbajte na lutkama pre odlaska kod zubara. Ukoliko su vaša deca sve više nezavisna, ona će osećati sve manji strah.

• Pokušajte da prepoznate znake anksioznosti kod vašeg deteta kako biste mu brzo pomogli. Neka deca mogu da postanu povučena. Druga će se nedolično ponašati, a neka će imati problema sa spavanjem, glavoboljama ili stomačnim tegobama.
• Morate znati granicu između zaštitnički nastrojenih roditelja i previše zaštitničkih roditelja. Vaše dete treba da se oseća sigurno, ali ne treba da bude toliko nesigurno kao da nikada ne želi da ostane samo. Zaštita od neprijatnih situacija je deo roditeljske odgovornosti, ali deca takođe moraju imati slobodu da uče iz svojih iskustava i svojih grešaka.
Ako anksioznost kod vašeg deteta veoma brzo  prekida njegov svakodnevni život, idite kod savetnika ili pedijatra po savet radi smanjenja lupanja srca zbog ovih strahova.

 

Izvor: www.focusonthefamily.com

Prevod: MamaiBeba.rs

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.