gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica


Udaljavanje od očeva

PDFŠtampaEl. pošta

( 7 Glasova )
Udaljavanje od očeva, 4.1 out of 5 based on 7 votes . MamaiBeba.rs

Udaljavanje od očeva

Tipično udaljavanje adolescenata od roditelja posle razvoda i ogorčenje koje osećaju usmereno je na oca ali ne i na majku, tvrde naučnici.
"Tinejdžeri iz razvedenih brakova se sve više udaljavaju od roditelja i druže sa vršnjacima čiji su roditelji, takođe, razvedeni. Uz to, ovo udaljavanje najčešće za rezultat ima dalje slabljenje bliskosti između oca i dece", kaže dr Alan But.

Ovaj ugledni profesor sociologije, demografije i humanog razvoja na državnom Univerzitetu Pensilvanije je i koautor studije objavljene ovih dana u stručnom časopisu "Žurnal braka i porodice".

Iako istraživanje pokazuje da je u protekloj deceniji malo poboljšano učešće očeva u vaspitavanju i odgoju dece, majke su i dalje ključni faktor, dok očevi spadaju u "nedovoljno uključene roditelje".

Razvod roditelja predstavlja neslućeni faktor u slabljenju bliskosti između oca i dece, čemu treba dodati brojne prepreke koje je stvorilo fizičko odvajanje oca od dece.

Očevi, koji su i pre razvoda bili manje od majke uključeni u odgoj dece, trebalo bi da "investiraju" više emocija i briga u odnose s decom i nastoje da bar održe bliskost iz vremena pre razvoda - što većina očeva ne čini, naglašava se u studiji. "Zbog toga, očevi su u nepovoljnoj situaciji da naglo počnu da traže bliskost, a razvod celu situaciju čini još težom i postavlja nove izazove u obnavljanju bliskosti", ocenjuju istraživači.

Naučni istraživački tim sačinjavali su dečji psiholog Mindi Skot, njena koleginica Valeri King i antropolog Dejvid Džonson, iz Pensilvanije. Oni su istraživali i sistematizovali podatke koje su dobili od srednjoškolaca, učesnika u dugoročnom nacionalnom istraživanju zdravstvenog stanja adolescenata.

Podaci su obuhvatali petogodišnji period, a učesnici u anonimnoj anketi bili su srednjoškolci. U anketi su upoređivani podaci koje su dala deca iz razvedenih ali i brakova u kojima su roditelji zajedno i to na kraju petogodišnjeg perioda.

Analiza odgovora pokazala je da je pre razvoda, 71 odsto mladih bilo vrlo blisko s majkama, dok ih je 57 odsto izjavilo da su bili "izuzetno bliski" s očevima. Udaljavanje tinejdžera od očeva bilo je mnogo bolnije i grublje među mladima čiji su roditelji razvedeni (56 odsto) nego među mladima iz "brakova koji traju" (28 odsto).

"Dalja istraživanja bi trebalo da se bave podacima dobijenim neposredno od očeva o njihovom shvatanju i vrednovanju bliskosti otac-dete i njihovom viđenju povoljnih prilika ali i prepreka i uzdržanosti koje su uticale na bliskost sa decom pre i posle razvoda", smatra profesor But.

Izvor: FoNet

comments

Comments  

 
+1 #1 RadaKon 2012-09-12 09:37
Odličan je portal i teme, čestitke.
Mislim da na temu razvedenih roditelja, a posebno tema odnos dete-otac, pošto je dete najčešće posle razvoda ostaklo kod majke, treba što više tekstova , jer je , nažalost, veoma mnogo dece koja žive u uslovima razvedenih porodica.
Ovaj tekst me je privukao naslovom, medjutim mislim da nije dao odgovore, koliko podatak da se taj problem analizira i ništa detaljnije.
Verujem da ćete o temi osećanja dece i kako se postavljati u određenim momentima još više pisati.

Hvala što delite svoje savete i znanje sa svima
Quote
 

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari