Trudnoća

Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije. Ona su produkti sekundarnog metabolizma biljaka – nalaze se kao rezervne materije u žlezdama biljaka.

Aromaterapija je slojevito umeće lečenja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tela i smirenost uma. Iako aromaterapija postoji već duže vreme, tek je u poslednjih nekoliko godina postala vrlo popularna. Ublažava stres i svakako odražava duh našeg tela. Za one koji su skloniji nečem ezoteričnom, aromaterapija je putovanje duboko u carstvo psihe – poduprto prirodnim eteričnim esencijama koje blago miluju dušu.

Vrlo je važno da znate koja eterična ulja možete koristiti, a koja nisu sigurna u trudnoći. Naučite i kakav efekat imaju na telo, kako ih možete upotrebiti. Navešćemo samo neka poznatija i njihova dejstva, korisna za trudnice. Ulja obavezno razblažite sa malo vode pre upotrebe, je mogu biti poprilično jaka. Koristite ih u kupkama (pazite samo da voda nije pretopla i ne zadržavajte se dugo u kadi), prilikom inhalacije na pari, za obloge, … Bitno je da koristite eterična ulja koja su za 20 do 30 odsto blaža od prosečnih. Pročitaj sve

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY”

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY” ( Non-Invasive Fetal Trisomy Test )

NIFTY ili NIPT  je jedna od novina u otkrivanju hromozomskih anomalija kod beba. Metoda je razvijena u želji da se pomogne trudnicama koje su uNovine u kontroli trudnoće “NIFTY” riziku da rode dete sa hromozomskim anomalijama ( Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patau sindrom) zato što imaju neki od faktora rizika kao što su : godine starosti trudnice,  problemi sa ranijim trudnoćama, pojava hromozomskih anomalija kod bliskih srodnika, patološki ili sumnjiv nalaz na ultrazvučnom pregledu, loši rezultati na biohemijskom skriningu ( “Doble”, “Triple” ili “Quadriple” test)…

Otkrivanje ovih anomalija tokom trudnoće sada se uglavnom radi kombinacijom ultrazvučnog “screeninga” ( merenje  vratnog “nuhalnog” nabora NT i dijagnostičkih testova ( “Double” “Triple” test-mjerenje nivoa hormona : Free beta HCG , PAPP AFP )…

Ukoliko se ovim kombinovanim pregledom postavi sumnja na hromozomske anomalije onda se predlaže invazivni test : uzimanje plodove vode (amniocenteza) , uzimanje horionskih čupica (CVS) .

Da bi se izbegla ova procedura razvijen je novi neinvazivni test NIFTY.

Nova metoda NIFT  je neinvazivna metoda koja je razvijena na osnovu saznanja da se u krvi majke nalazi određena količina DNK ploda. Analiza se može raditi nakon 10-e nedelje trudnoće što daje vremena da trudnica napravi reproduktivni izbor ukoliko se otkrije neka anomalija. Pročitaj sve

Tireoidna žlezda i trudnoća

Tireoidna žlezda ima veoma značajnu ulogu u funkcionisanju organizma, posebno u razvoju tkiva i organa u toku intrauterinog razvoja. Napredak u razumevanju fiziologije funkcionisanja štitaste žlezde u normalnoj trudnoći, još više je istakao značaj poremećaja u njenoj funkciji za nepovoljan akušerski ili neonatološki ishod trudnoće.

Tireoidna žlezda i trudnoća

Poremećaji u funkcionisanju tireoidne žlezde kod žena su česti tokom reproduktivnog perioda života. Autoimunska oboljenja i poremećaj jodnog statusa su vodeći uzroci poremećaja funkcije tireoidne žlezde, i značajno su povezani sa većom učestalošću spontanih pobačaja, prevremenih porođaja i fetalnim anomalijama, a više od svega učestvuju u veoma visokoj zastupljenosti teškoća pri ostvarivanju reproduktivne funkcije (infertilitet).

Tireoidea (štitasta žlezda) se formira između 2. i 7. nedelje gestacije. Folikul kao funkcionalna jedinica tireoidne žlezde formira se oko 10. nedelje gestacije i sadrži dva tipa epitelnih ćelije: folikularne (glavne) i parafolikularne ćelije (C, svetle ćelije). Glavne ćelije su odgovorne za produkciju koloida (jod-tireoglobulin), dok parafolikularne ćelije proizvode hormon kalcitonin, odgovoran za homeostazu kalcijuma.

Prve naznake aktivnosti fetalne tireoidne žlezde mogu se uočiti između 5. i 6. nedelje gestacije, u vidu deponovanja veće količine joda iz plazme u koloid. Enzimski sistem, kojim se oslobađa jodotironin iz tireoglobulina u sistemsku cirkulaciju, sazreva između 8. i 10. nedelje gestacije.
Tireoidea i adenohipofiza počinju da funkcionišu oko 11. nedelje gestacije. Mala količina tireoidnih hormona majke dostupna je fetusu i neophodna za normalan razvoj mozga fetusa. U toku trudnoće, posteljica ima sposobnost transporta jodida nasuprot gradijentu koncentracije, ali, za razliku od drugih tkiva, ta funkcija nije pod kontrolom tireostimulišućeg hormona (TSH).

Pročitaj sve

Biohemijska trudnoća

Verujemo kako je većina žena u životu imala prijateljicu koja jeBiohemijska trudnoća imala polne odnose s partnerom, nakon čega joj je kasnila menstruacija. Međutim, nakon otprilike nedelju dana kašnjenja dešava se da dobije krvarenje.
Većina žena u tom trenutku pomisli kako je dobila menstruaciju ne znajući kako je zapravo pobacila embrion. Ovakva se trudnoća naziva biohemijskom, jer je žene gotovo nikada ne uspevaju da otkriju, a krvarenje izgleda gotovo jednako kao i klasična menstruacija.

Biohemijska trudnoća ne može se otkriti ultrazvukom
Naziv biohemijska trudnoća stvoren je zato što se ona otkriva samo analizom krvi, odnosno takozvanim Beta testom. Tom se pretragom utvrđuje količina Beta hCG hormona kojeg luči tkivo posteljice u svrhu očuvanja zametka.
Takođe, u slučaju trudnoće pri njenom otkrivanju ne pomažu klasični testovi za trudnoću, jednako kao ni ginekološki pregledi sa ultrazvukom, već se ona može utvrditi jedino vađenjem krvi.
Ukoliko se trudnoća dogodi, menstruacija može da kasni, te se naknadno pojaviti. Većina žena će u tom trenutku odahnuti, te pomisliti kako nije zatrudnijela, jer je naposlijetku dobila 'menstruaciju'. Međutim, ukoliko je došlo do začeća, a da žena toga nije svesna, zakasnelo obilno krvarenje je zapravo abortus.

Telo odbacijue plod s hromozomskom anomalijom
Kontaktirali smo specijalistu ginekologije i opstetricije, Renatu Dragun, kako bi nam pojasnila zašto do takvog odbacivanja embriona dolazi i ima li žena nakon ovakvog nemilog događaja razloga za brigu.
- U medicini se ovakav proces naziva prirodnom eugenikom. Dakle telo samo bira dobre plodove. Kada je na primer imunološki sistem oslabljen, telo prepoznaje kako nešto nije u redu, te odbacuje embrion s 'greskom '. Telo prepoznaje plod koji ima hromozonsku anomaliju, pa ga samo uklanja iz organizma - objašnjava doktorka.
Kao najčešći uzroci ranog pobačaja navode se hromozomske anomalije, pa je 'greška' prilikom spajanja jajne ćelije i spermatozoida često ona koja koja je presudna. Većina ostalih uzroka je, tvrdi Dragun, zanemariva, iako rani pobačaj mogu izazvati bakterije poput na primer, hlamidije.

Pročitaj sve

Vezbajte sa loptom u trudnoći

Lopta za vežbanje je dobra jer pruža mnogo mogućnosti za vežbe snage i istezanja. Lopta omogućava da se istežete po prirodnim linijama svog tela, što je u drugim slučajevima teško postići.

Vezbajte sa loptom u trudnoći

Pošto vaše telo teži da se stabilizuje, samo sedenje na lopti i lagano pomeranje na njoj dok gledate TV ili sedite za stolom, predstavlja vežbu za vaše mišiće pelvisa.
Takođe povećava pokretljivost. Većina problema sa leđima uzrokovana je nedostatkom koordinacije mišića, a lopta vam omogućava da razvijete odgovarajuću motoriku. Upotreba lopte za vežbanje pomoćiće vam da poboljšate svoje držanje forsirajući odgovarajuću spinalnu krivinu i jačanje mišića donjeg dela leđa.
U poslednjem mesecu trudnoće biće vam lakše da sedite na lopti nego na kauču ili stolici - lakše ćete ustati sa nje i moćićete da pokrećete predeo pelvisa, menjate položaj i da prenosite težinu tela mnogo udobnije. Tokom trudnoće, sedenje na lopti pomoćiće fetalno pokretanje ka pelvisu i može ubrzati porođaj.

Uvijanje karlice - abdominalni mišići - ovo je vežba zagrevanja.
Sedite na loptu, ispravite leđa, ruke stavite na kukove a noge razmaknite toliko da uspostavite ravnotežu. Pomerajte kukove sa jedne na drugu stranu, a zatim se vratite u početni položaj. Ponavljajte ovu vežbu 15-20 puta na svaku stranu. Za promenu, možete pomerati kukove napred i nazad, ili kružno.

Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.