Trudnoća

Kako da utvrdim da li sam u drugom stanju?

Na koje sve načine možete da proverite da li ste trudni
Prvi simptom je svakako izostanak menstruacije. Ako niste sigurni da li ste trudni ili ne, sigurno je da ćete posegnuti za testom trudnoće. Pouzdanost različitih testova varira i mnogi se ne mogu koristiti za rano utvrđivanje trudnoće, dok neke žene jednostavno “osećaju" da su trudne, i to već nekoliko dana nakon začeća.

Kućni test na trudnoću
Poput testiranja u laboratoriji ili lekarskoj ordinaciji, kućnim testom trudnoća se utvrđuje na osnovu prisustva hCG hormona (humani horionski gonadotropin) u urinu. Analizom uzorka mokraće koji je uzet bilo kada u toku dana za samo nekoliko minuta možete utvrditi trudnoću i pre isteka četrnaest dana od začeća (i već prvog dana kašnjenja menstruacije). Rezultati su, međutim, mnogo pouzdaniji ako se testiranje vrši nekoliko dana po izostanku menstruacije lii, još bolje, nakon nedelju ili dve.
Osnovni nedostatak kućnih testova na trudnoću je u tome što ćete, ukoliko dobijete lažno negativan rezultat, a zapravo ste trudni, odložiti odlazak kod lekara i tako propustiti da na odgovarajući način počnete da vodite brigu o sebi. Stoga, ako koristite kućni test, imajte na umu da on nije predviđen da zameni profesionalni pregled. Nakon ovakvog testiranja obavezan je lekarski pregled. Ako je rezultat pozitivan, lekar svakako treba da ga potvrdi uz kompletan prenatalni pregled. Ukoliko je rezultat negativan, a menstruacija vam kasni više od nedelju dana, ponovite test. U slučaju da i ponovljeni test pokaže negativan rezul tat, obratite se lekaru da utvrdite razlog kašnjenja. Dok traje ovo ispitivanje, treba da se ponašate kao trudnica (izbegavajte alkohol , pušenje itd.) sve dok ne budete sigurni da zaista niste trudni.
 

Pročitaj sve

Prvi lekarski pregled radi utvrđivanja trudnoće!

Kada treba otići na prvi lekarski pregled?
Prvo za čim posegnete kada posumnjate da ste trudni je test na trudnoću i ukoliko on pokaže pozitivan rezultat, vreme je da posetite lekara, bez odlaganja. Da bi beba bila zdrava, morate biti odgovorni i voditi zdrav prenatalni život, a prvi korak ka tome je lekarsko utvrđivanje trudnoće. Zato što pre zakažite svoj termin.

 

Pročitaj sve

Gojaznost i trudnoća

Da li je preterana gojaznost rizična po majku i bebu?
Većina gojaznih majki i njihovih beba prođe kroz trudnoću i porođaj bez problema, ali treba biti oprezan zbog mogućih komplikacija koje mogu nastati zbog suvišnih kilograma. Pre svega postoji rizik od pojave gestacijskog dijabetesa i povišenog krvnog pritiska. Takođe, neki od podataka koje lekari koriste u datiranju trudnoće (visina i veličina materice, otkucaji bebinog srca) mogu biti zamaskirani slojevima sala. Dobro obložen stomak može sprečiti lekara da tačno odredi visinu i položaj ploda. I sam porođaj može da bude otežan, jer su kod gojaznih majki bebe često krupnije od prosečnih. Takođe, ako je potreban carski rez, gojazan stomak ga čini komplikovanijim, kao i oporavak posle njega.

Pročitaj sve

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.