gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisAromaterapija i eterična ulja u trudnoći

PDFŠtampaEl. pošta

( 10 Glasova )
Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći, 3.9 out of 5 based on 10 votes . MamaiBeba.rs

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije. Ona su produkti sekundarnog metabolizma biljaka – nalaze se kao rezervne materije u žlezdama biljaka.

Aromaterapija je slojevito umeće lečenja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tela i smirenost uma. Iako aromaterapija postoji već duže vreme, tek je u poslednjih nekoliko godina postala vrlo popularna. Ublažava stres i svakako odražava duh našeg tela. Za one koji su skloniji nečem ezoteričnom, aromaterapija je putovanje duboko u carstvo psihe – poduprto prirodnim eteričnim esencijama koje blago miluju dušu.

Vrlo je važno da znate koja eterična ulja možete koristiti, a koja nisu sigurna u trudnoći. Naučite i kakav efekat imaju na telo, kako ih možete upotrebiti. Navešćemo samo neka poznatija i njihova dejstva, korisna za trudnice. Ulja obavezno razblažite sa malo vode pre upotrebe, je mogu biti poprilično jaka. Koristite ih u kupkama (pazite samo da voda nije pretopla i ne zadržavajte se dugo u kadi), prilikom inhalacije na pari, za obloge, … Bitno je da koristite eterična ulja koja su za 20 do 30 odsto blaža od prosečnih.

   

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY”

PDFŠtampaEl. pošta

( 9 Glasova )
Novine u kontroli trudnoće “NIFTY”, 4.2 out of 5 based on 9 votes . MamaiBeba.rs

Novine u kontroli trudnoće “NIFTY” ( Non-Invasive Fetal Trisomy Test )

NIFTY ili NIPT  je jedna od novina u otkrivanju hromozomskih anomalija kod beba. Metoda je razvijena u želji da se pomogne trudnicama koje su uNovine u kontroli trudnoće “NIFTY” riziku da rode dete sa hromozomskim anomalijama ( Downov sindrom, Edwardsov sindrom, Patau sindrom) zato što imaju neki od faktora rizika kao što su : godine starosti trudnice,  problemi sa ranijim trudnoćama, pojava hromozomskih anomalija kod bliskih srodnika, patološki ili sumnjiv nalaz na ultrazvučnom pregledu, loši rezultati na biohemijskom skriningu ( “Doble”, “Triple” ili “Quadriple” test)…

Otkrivanje ovih anomalija tokom trudnoće sada se uglavnom radi kombinacijom ultrazvučnog “screeninga” ( merenje  vratnog “nuhalnog” nabora NT i dijagnostičkih testova ( “Double” “Triple” test-mjerenje nivoa hormona : Free beta HCG , PAPP AFP )…

Ukoliko se ovim kombinovanim pregledom postavi sumnja na hromozomske anomalije onda se predlaže invazivni test : uzimanje plodove vode (amniocenteza) , uzimanje horionskih čupica (CVS) .

Da bi se izbegla ova procedura razvijen je novi neinvazivni test NIFTY.

Nova metoda NIFT  je neinvazivna metoda koja je razvijena na osnovu saznanja da se u krvi majke nalazi određena količina DNK ploda. Analiza se može raditi nakon 10-e nedelje trudnoće što daje vremena da trudnica napravi reproduktivni izbor ukoliko se otkrije neka anomalija.

   

Tireoidna žlezda i trudnoća

PDFŠtampaEl. pošta

( 40 Glasova )
Tireoidna žlezda i trudnoća, 4.4 out of 5 based on 40 votes . MamaiBeba.rs

Tireoidna žlezda ima veoma značajnu ulogu u funkcionisanju organizma, posebno u razvoju tkiva i organa u toku intrauterinog razvoja. Napredak u razumevanju fiziologije funkcionisanja štitaste žlezde u normalnoj trudnoći, još više je istakao značaj poremećaja u njenoj funkciji za nepovoljan akušerski ili neonatološki ishod trudnoće.

Tireoidna žlezda i trudnoća

Poremećaji u funkcionisanju tireoidne žlezde kod žena su česti tokom reproduktivnog perioda života. Autoimunska oboljenja i poremećaj jodnog statusa su vodeći uzroci poremećaja funkcije tireoidne žlezde, i značajno su povezani sa većom učestalošću spontanih pobačaja, prevremenih porođaja i fetalnim anomalijama, a više od svega učestvuju u veoma visokoj zastupljenosti teškoća pri ostvarivanju reproduktivne funkcije (infertilitet).

Tireoidea (štitasta žlezda) se formira između 2. i 7. nedelje gestacije. Folikul kao funkcionalna jedinica tireoidne žlezde formira se oko 10. nedelje gestacije i sadrži dva tipa epitelnih ćelije: folikularne (glavne) i parafolikularne ćelije (C, svetle ćelije). Glavne ćelije su odgovorne za produkciju koloida (jod-tireoglobulin), dok parafolikularne ćelije proizvode hormon kalcitonin, odgovoran za homeostazu kalcijuma.

Prve naznake aktivnosti fetalne tireoidne žlezde mogu se uočiti između 5. i 6. nedelje gestacije, u vidu deponovanja veće količine joda iz plazme u koloid. Enzimski sistem, kojim se oslobađa jodotironin iz tireoglobulina u sistemsku cirkulaciju, sazreva između 8. i 10. nedelje gestacije.
Tireoidea i adenohipofiza počinju da funkcionišu oko 11. nedelje gestacije. Mala količina tireoidnih hormona majke dostupna je fetusu i neophodna za normalan razvoj mozga fetusa. U toku trudnoće, posteljica ima sposobnost transporta jodida nasuprot gradijentu koncentracije, ali, za razliku od drugih tkiva, ta funkcija nije pod kontrolom tireostimulišućeg hormona (TSH).

   

Biohemijska trudnoća

PDFŠtampaEl. pošta

( 22 Glasova )
Biohemijska trudnoća , 4.5 out of 5 based on 22 votes . MamaiBeba.rs

Verujemo kako je većina žena u životu imala prijateljicu koja jeBiohemijska trudnoća imala polne odnose s partnerom, nakon čega joj je kasnila menstruacija. Međutim, nakon otprilike nedelju dana kašnjenja dešava se da dobije krvarenje.
Većina žena u tom trenutku pomisli kako je dobila menstruaciju ne znajući kako je zapravo pobacila embrion. Ovakva se trudnoća naziva biohemijskom, jer je žene gotovo nikada ne uspevaju da otkriju, a krvarenje izgleda gotovo jednako kao i klasična menstruacija.

Biohemijska trudnoća ne može se otkriti ultrazvukom
Naziv biohemijska trudnoća stvoren je zato što se ona otkriva samo analizom krvi, odnosno takozvanim Beta testom. Tom se pretragom utvrđuje količina Beta hCG hormona kojeg luči tkivo posteljice u svrhu očuvanja zametka.
Takođe, u slučaju trudnoće pri njenom otkrivanju ne pomažu klasični testovi za trudnoću, jednako kao ni ginekološki pregledi sa ultrazvukom, već se ona može utvrditi jedino vađenjem krvi.
Ukoliko se trudnoća dogodi, menstruacija može da kasni, te se naknadno pojaviti. Većina žena će u tom trenutku odahnuti, te pomisliti kako nije zatrudnijela, jer je naposlijetku dobila 'menstruaciju'. Međutim, ukoliko je došlo do začeća, a da žena toga nije svesna, zakasnelo obilno krvarenje je zapravo abortus.

Telo odbacijue plod s hromozomskom anomalijom
Kontaktirali smo specijalistu ginekologije i opstetricije, Renatu Dragun, kako bi nam pojasnila zašto do takvog odbacivanja embriona dolazi i ima li žena nakon ovakvog nemilog događaja razloga za brigu.
- U medicini se ovakav proces naziva prirodnom eugenikom. Dakle telo samo bira dobre plodove. Kada je na primer imunološki sistem oslabljen, telo prepoznaje kako nešto nije u redu, te odbacuje embrion s 'greskom '. Telo prepoznaje plod koji ima hromozonsku anomaliju, pa ga samo uklanja iz organizma - objašnjava doktorka.
Kao najčešći uzroci ranog pobačaja navode se hromozomske anomalije, pa je 'greška' prilikom spajanja jajne ćelije i spermatozoida često ona koja koja je presudna. Većina ostalih uzroka je, tvrdi Dragun, zanemariva, iako rani pobačaj mogu izazvati bakterije poput na primer, hlamidije.

   

Vezbajte sa loptom u trudnoći

PDFŠtampaEl. pošta

( 33 Glasova )
Vezbajte sa loptom u trudnoći, 4.6 out of 5 based on 33 votes . MamaiBeba.rs

Lopta za vežbanje je dobra jer pruža mnogo mogućnosti za vežbe snage i istezanja. Lopta omogućava da se istežete po prirodnim linijama svog tela, što je u drugim slučajevima teško postići.

Vezbajte sa loptom u trudnoći

Pošto vaše telo teži da se stabilizuje, samo sedenje na lopti i lagano pomeranje na njoj dok gledate TV ili sedite za stolom, predstavlja vežbu za vaše mišiće pelvisa.
Takođe povećava pokretljivost. Većina problema sa leđima uzrokovana je nedostatkom koordinacije mišića, a lopta vam omogućava da razvijete odgovarajuću motoriku. Upotreba lopte za vežbanje pomoćiće vam da poboljšate svoje držanje forsirajući odgovarajuću spinalnu krivinu i jačanje mišića donjeg dela leđa.
U poslednjem mesecu trudnoće biće vam lakše da sedite na lopti nego na kauču ili stolici - lakše ćete ustati sa nje i moćićete da pokrećete predeo pelvisa, menjate položaj i da prenosite težinu tela mnogo udobnije. Tokom trudnoće, sedenje na lopti pomoćiće fetalno pokretanje ka pelvisu i može ubrzati porođaj.

Uvijanje karlice - abdominalni mišići - ovo je vežba zagrevanja.
Sedite na loptu, ispravite leđa, ruke stavite na kukove a noge razmaknite toliko da uspostavite ravnotežu. Pomerajte kukove sa jedne na drugu stranu, a zatim se vratite u početni položaj. Ponavljajte ovu vežbu 15-20 puta na svaku stranu. Za promenu, možete pomerati kukove napred i nazad, ili kružno.

   

Vrste blizanaca

PDFŠtampaEl. pošta

( 24 Glasova )
Vrste blizanaca, 4.8 out of 5 based on 24 votes . MamaiBeba.rs

Većina ljudi zna šta su jednojajčani blizanci, a šta su dvojajčani blizanci.Vrste blizanaca Ali, retko se mogu pronaći detaljniji podaci o razlikama između ova dva tipa. Osim toga, manje je poznato da postoje još neki tipovi blizanaca.

Monozigotni (jednojajčani) blizanci se razvijaju iz jedne jajne ćelije, koja je oplođena jednim spermatozoidom. U određenom stadijumu razvoja, tačnije u prve dve nedelje posle začeća, embrion se deli (razdvaja) na dva dela. Kao rezultat, razvijaju se dve genski identične bebe.
Dizigotni (dvojajčani) blizanci nastaju kada tokom jedne ovulacije dve jajne ćelije bivaju oplođene sa dva različita spermatozoida. Dve oplođene jajne ćelije se onda nezavisno razvijaju u materici. Dizigotni blizanci dele isti tip genske vezanosti kao i sva braća i sestre iz jedne porodice, otuda naziv fraternalni.
Polu-identični blizanci se razvijaju kada se jedna neoplođena jajna ćelija deli pre oplodnje i tada je oplode dva odvojena spermatozoida.

Monozigotni blizanci

• Monozigotni ili identični blizanci čine samo jednu trećinu svih blizanaca.
• Nasuprot popularnom verovanju, monozigotni blizanci se ne "nasleđuju u porodici". Nije dokazan uticaj nasleđa na pojavu monozigotnih blizanaca u porodici.
• Monozigotni blizanci mogu imati jednu zajedničku posteljicu, dve odvojene posteljice ili dve posteljice spojene u jednu.
• Oni dele 100% genskog materijala.
• Uvek su istog pola.
• Iste krvne grupe.
• Nisu posledica tretmana oplodnje ili starosti majke.
• Postoje sijamski-blizanci i blizanci "slika u ogledalu"

   

Ultrazvuk - gde je granica?

PDFŠtampaEl. pošta

( 30 Glasova )
Ultrazvuk - gde je granica?, 4.5 out of 5 based on 30 votes . MamaiBeba.rs

Broj ultrazvučnih pregleda tokom trudnoće često prevazilazi graniceUltrazvuk - gde je granica? optimalnog. "Krivci" su i ginekolozi i trudnice. Probaću da objasnim razloge.

Nije retka pojava da trudnica uradi 3 do 4 ultrazvučna pregleda već do 8 nedelje trudnoće. Da li je zaista neophodno toliko često raditi ultrazvučne preglede u trudnoći? Koja je svrha ?

Većina postojećih protokola koje su napravili svetski priznati i dokazani ginekolozi i koje su usvojila razna udruženja ginekologa i obstetričara u svetu predlaže oko 4 ultrazvučna preglada tokom trudnoće koja je "normalna". Kod rizičnih trudnoća taj broj je nešto veći.

Moja analiza na 250 trudnica daje rezultate koji nisu ni blizu tih 4 . Prosečan broj urađenih ultrazvučnih pregleda je 8,6. To su evidentirani ultrazvučni pregledi, a tome treba dodati i one ultrazvučne preglede koji se ne unose u karton trudnice.

Ono što postaje loša praksa je da trudnice imaju zabludu da je ultrazvučni pregled dovoljan i potreban pregled za većinu tegoba koje se jave u trudnoći.

Nije redak slučaj da se trudnicama uradi ultrazvučni pregled "na zahtjev" zato što često mokri i peče je mokraća, zato što je malo boli po dnu stomaka, zato što oseća “nelagodnost”, zato što ima svrab po koži, zato što ima pojačan sekret, zato…

   

Strana 1 od 19

Vaši komentari

Škola Za Roditelje - Jelena Holcer

Pitajte pedagoga-dečijeg psihologa

Kalkulator visine

Written on 16 novembar 2009, 03.28 by mamaibeba
Beba: Beba se sprema za dan kada će izaći iz vas. Vaše telo: Ako čitate ovo verovatno ste prekoračili termin porođaja. Ali morate znati da se samo 5...
128992.7087378640777
Written on 16 novembar 2009, 03.25 by mamaibeba
Beba: Beba je teška 3400 grama,  a dugačka oko 37 cm mereno od temena do dna stražnjice.Vašoj bebi će možda biti malo otečene grudi, čak i ako je muško...
219094.0526315789474
Written on 16 novembar 2009, 03.22 by mamaibeba
Beba: Beba je teška 3250 grama, a dugačka oko 36 cm od temena do dna stražnjice. Lanugo dlačice su verovatno otpale, a  na glavi je ipak ostalo dosta...
165234.3035714285714
Written on 16 novembar 2009, 03.19 by mamaibeba
Beba: Beba je teška oko 3100 grama, a dugačka oko 35 cm mereno od temena do ispod stražnjice. Beba se već lagano udebljala, uskoro će joj obim struka...
282664.0178571428571
Written on 16 novembar 2009, 03.16 by mamaibeba
Beba: Beba je teška oko 2900 grama i dugačka oko 35 cm mereno od temena do stražnjice. Sada će se njen rast pomalo usporavati. Ako nosite dečaka on će...
294604.66