Peršun je izuzetno bogat mineralima i vitaminima (na prvom mestu vitamin C, zatim tu su provitamin A, kompleks vitamina B, kao i vitamin B12) i nema visoko-kaloricnu vrednost, što ga svrstava u red visokokvalitetnih namirnica i lekovitih sredstava.
Pored toga što vitamini i minerali čine da peršun u ishrani daje specifičnu aromu, vitamini i minerali čine da se naše telo dobro oseća usled korišćenja peršuna.Koristi se kao začinska biljka uglavnom, ali su poznata i njegova lekovita svojstva.
Sprečava nadimanje, umiruje grčeve i deluje protiv vrenja u crevima. Već male količine peršuna mogu izazvati probavne procese i lagano pospešiti menstruaciju.
Zato mora postojati oprez prilikom korišćenja peršuna u trudnoći, jer peršun u ekstremnim količinama ima dejstvo kao uterotonik, odnosno sastojak koji izaziva stiskanje zidova materice. Ako se sa njegovim uzimanjem pretera, može da bude štetan i da pravi kontrakcije. Zato je najbolje da ga izbegavate ili uzimate u manjim količinama. Nisu isključena ni njegova korisna svojstva jer, prema mnogim tvrdnjama, esencijalna ulja peršuna stimulišu uterus, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.
Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima, ali je zato dobar kao pomoćno sredstvo da od njega pravite čajeve kod upale mokraćnih kanala, ali se predhodno treba obavezno posavetovati sa ginekologom (lekarom).
Nutritivni sastav peršuna (100g):
Kalorija 23
Ukupno masti 0.5g
Zasićene masti 0.1g
Holesterol 0mg
Natrijum 46mg
Ugljenihidrati 3.7g
Dijetalna vlakna 2.8g
Šećeri 0.9g
Proteini 2.1g
Kalcijum 67mg
Kalijum 521mg
Najveći izbor knjiga o trudnoći i majčinstvu možete da pronađete u našoj internet prodavnici Mama i Beba, pored knjiga o ishranu i razvoju, možete da poručite na kućnu adresu knjige specijalno namenjene za trudnice, kao i knjige za decu.
-
Knjiga pravilna ishrana i pročišćenje na ćelijskom nivou
-
-
Hrana sa niskim sadržajem holesterola