gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisOprezno sa peršunom u trudnoći

PDFŠtampaEl. pošta

( 16 Glasova )
Oprezno sa peršunom u trudnoći, 4.0 out of 5 based on 16 votes . MamaiBeba.rs

Peršun je izuzetno bogat mineralima i vitaminima (na prvom mestu vitamin C, zatim tu su provitamin A, Peršun u trudnoćikompleks vitamina B, kao i vitamin B12) i nema visoko-kaloricnu vrednost,  što ga svrstava u red visokokvalitetnih namirnica i lekovitih sredstava.

Pored toga što vitamini i minerali čine da peršun u ishrani daje specifičnu aromu, vitamini i minerali čine da se naše telo dobro oseća usled korišćenja peršuna.Koristi se kao začinska biljka uglavnom, ali su poznata i njegova lekovita svojstva.

Sprečava nadimanje, umiruje grčeve i deluje protiv vrenja u crevima. Već male količine peršuna mogu izazvati probavne procese i lagano pospešiti menstruaciju.

Zato mora postojati oprez prilikom korišćenja peršuna u trudnoći, jer peršun  u ekstremnim količinama ima dejstvo kao uterotonik, odnosno sastojak koji izaziva stiskanje zidova materice. Ako se sa njegovim uzimanjem pretera, može da bude štetan i da pravi kontrakcije. Zato je najbolje da ga izbegavate ili uzimate u manjim količinama. Nisu isključena ni njegova korisna svojstva jer, prema mnogim tvrdnjama, esencijalna ulja peršuna stimulišu uterus, povećavaju količinu mokraće, smanjuju infekciju urinarnog trakta i uništavaju bakterije.

Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima, ali je zato dobar kao pomoćno sredstvo da od njega pravite čajeve kod upale mokraćnih kanala, ali se predhodno treba obavezno posavetovati sa ginekologom (lekarom).

 

Nutritivni sastav peršuna (100g):
Kalorija    23
Ukupno masti    0.5g
Zasićene masti     0.1g
Holesterol    0mg
Natrijum     46mg
Ugljenihidrati    3.7g
Dijetalna vlakna     2.8g
Šećeri      0.9g
Proteini      2.1g
Kalcijum    67mg
Kalijum     521mg

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh