gototopgototop

Trudnoća

  • Trudnoca
  • Trudnoca

Beba

  • Beba
  • Beba

Porodica

  • Porodica
  • Porodica

Vaša iskustva

Galerija

E-mail Novosti

Anti-spam pitanje 3+4=?
Ime:
Email:

Klinfo.hr

Besplatan sport

Zavod za udžbenike

Magično Bilje časopisStrah od porođaja

PDFŠtampaEl. pošta

( 10 Glasova )
Strah od porođaja, 4.5 out of 5 based on 10 votes . MamaiBeba.rs

Ova priča je verovatno kod većine žena započela godinama ranije,Strah od porođaja kad se zbog raznoraznih priča naših mama, baka, strina, tetki i ostalih, kao i zbog kojekakvih filmskih scena, u nekima od nas stvorio strah od porođaja ili tačnije, strah od porođajnih bolova, koji su inače, jedini bolovi koji ne signaliziraju da nešto nije u redu.

Naprotiv, oni ukazuju da je porođaj počeo, a njihovo učestalo javljanje i pojačavanje intenziteta znači da se grlić otvara, a porođaj bliži kraju.

Kao što sam već ranije navela, pomalo u šali, pomalo u zbilji, pomenuti strah uglavnom uzrokuju priče žena koje su se već porodile, najčešće preuveličane, ali i nepoznavanje procedure i prostora u kome će porođaj da se odvija, kao i gubitka kontrole nad sopstvenim tijelom.

Strah od porođaja je normalan.


Mnoge žene u prvoj trudnoći nikada ranije nisu imale priliku videti kako porođaj izgleda. Upravo zbog toga mlade buduće majke žele se što bolje pripremiti za porođaj.

Normalna zabrinutost koju žene osećaju može biti produktivna i podstaći  ih da naprave najbolje odluke za sebe i za svoju bebu, ali može biti  i obrnuto  kada se javi neproduktivan strah od porođaja, usled čega ne mogu donositi ispravne odluke i pri tome uživati u trudnoći.

Osim što onemogućava adekvatnu pripremu buduće majke, pretjeran strah može stvoriti probleme i u toku samog porođaja.

Kada rađate prvi put, naravno da ulazite u nešto potpuno nepoznato. I kao što to verovatno već i same znate niko se ne oseća potpuno sigurnim kada treba nešto učiniti po prvi put.

I šta vam je onda činiti?


Pa, postoje  dva načina kako se nositi sa tim strahom; možete strah ignorisati ili steći što više znanja o onome što vas plaši.

Da li vam je poznat osećaj kada se pokušavate zaposliti nečim što će vam odvratiti misli od porođaja, e ako jeste, onda ste vi u onoj grupi koja je odabrala da ignoriše strah, te je moguće da se neprijatno iznenadite onim što vas čeka.

S  druge strane, ako saznate šta se sve dešava tokom porođaja, ako čitate knjige, pretražujete internet, pohađate Školu za trudnice, naučite pravilne tehnike disanja i kada ste sigurni u sebe prilikom porođaja, te kad znate šta vas čeka, veća je verovatnoća da će vam porođaj ostati u prijatnom sećanju.

Prevladavanje straha je prvi korak ka normalnom i prirodnom porođaju bez komplikacija.

Autor: Dubravka Lazarević, psiholog

Izvor: DrFeko.com

Dr Feko

comments

Postavi komentar


Security code
Refresh


Vaši komentari

Škola Za Roditelje - Jelena Holcer

Pitajte pedagoga-dečijeg psihologa

Kalkulator visine

Written on 16 novembar 2009, 03.28 by mamaibeba
Beba: Beba se sprema za dan kada će izaći iz vas. Vaše telo: Ako čitate ovo verovatno ste prekoračili termin porođaja. Ali morate znati da se samo 5...
124682.7087378640777
Written on 16 novembar 2009, 03.25 by mamaibeba
Beba: Beba je teška 3400 grama,  a dugačka oko 37 cm mereno od temena do dna stražnjice.Vašoj bebi će možda biti malo otečene grudi, čak i ako je muško...
214514.04
Written on 16 novembar 2009, 03.22 by mamaibeba
Beba: Beba je teška 3250 grama, a dugačka oko 36 cm od temena do dna stražnjice. Lanugo dlačice su verovatno otpale, a  na glavi je ipak ostalo dosta...
162694.3035714285714
Written on 16 novembar 2009, 03.19 by mamaibeba
Beba: Beba je teška oko 3100 grama, a dugačka oko 35 cm mereno od temena do ispod stražnjice. Beba se već lagano udebljala, uskoro će joj obim struka...
271464.0178571428571
Written on 16 novembar 2009, 03.16 by mamaibeba
Beba: Beba je teška oko 2900 grama i dugačka oko 35 cm mereno od temena do stražnjice. Sada će se njen rast pomalo usporavati. Ako nosite dečaka on će...
286524.66