10 pratećih pojava u trudnoći

Ponekad trudnoća nije onakva kakvom je predstavljaju10 pratećih pojava u trudnoći u knjigama za buduće mame. Ovo su neke od komplikacija do kojih može doći u trudnoći i saveti kako ih prevazići.

1.    Promene raspoloženja

Specijalisti navode da je telo žene tokom trudnoće toliko puno hormona, da njeno raspoloženje često varira  od plakanja do iznenadnih nastupa gneva. Za razliku od PMS-a, nivo progesterona, koji utiče na raspoloženje žene, ne opada već ostaje na visokom nivou. Stručnjaci preporučuju redovno vežbanje i uzimanje vitamina B. Uzimajte 0.025mg do 0.05mg dnevno, ili pijte čaj od nane da umirite i raspoloženje i želudac.

2.    Nesanica

Ustanovljeno je da oko 78% žena pati od nedostatka sna tokom trudnoće. Nesanicu mogu da uzrokuju nelagodnost i strah od predstojećeg porođaja, ali i nedostatak gvožđa u organizmu. Ako se svake noći budite u isto vreme, to može biti pokazatelj nedostatka gvožđa. Ukoliko se budite izmedju 01:00 i 03:00h , Vašoj jetri je možda potrebna dopuna akupunkturom ili suplementacijom (dodacima). Preporučuje se da se bavite fizičkom aktivnošću tokom dana, da biste uveče bili umorni.

3.    Gorušica

Gorušica nastaje kada se sadržaj želuca vrati ka donjem delu jednjaka. Da bi ste izbegli ovaj problem, savetuju se manji, ali češći obroci. Izbegavajte pušenje i začinjenu hranu. Antacidi (sredstva za smanjivanje kiseline u želucu) pomažu, ali pre upotrebe treba da se posavetujete sa lekarom oko toga šta smete da uzimate tokom trudnoće. Ako se podbočite sa više jastuka biće Vam malo lakše. 4.    Osetljivost dojki

Bolne grudi su kod mnogih žena prvi indikator trudnoće. Zahvaljujući porastu nivoa estrogena i progesterona u organizmu, telo se priprema za dojenje. Nosite posebne grudnjake, smanjite unos kofeinskih napitaka i unosite vitamin B po preporuci Vašeg ginekologa, da biste smanjili osetljivost i jutarnje mučnine.

5.    Mučnina

Oko 50% trudnica pati od stalne mučnine tokom prvog tromesečja. Na početku trudnoće Vaša beba proizvodi hormon humani horionski gonadotropin (Hcg). Što više hormona beba stvara, Vaša mučnina se pojačava. Čaj od đumbira ili blagi krekeri mogu biti od pomoći ili probajte sa akupunkturom, budući da su mnoge studije dokazale da se njome smanjuje osećaj mučnine.

6.    Visok krvni pritisak

Tokom trudnoće normalno je da lekar prati Vaš krvni pritisak. Do povišenog krvnog pritiska i vrlo ozbiljne komplikacije - pre-eklampsije dolazi samo tokom trudnoće. Kada se beba rodi, ova pojava nestaje. Često se ženama koje su i pre trudnoće imale povišen krvni pritisak porođaj indukuje ranije, uglavnom da bi se izbegla pre-eklampsija.

7.    Gestacijski (trudnički) dijabetes

Dva do tri procenta trudnica pati od gestacijskog dijabetesa, što može dovesti do porođajnih komplikacija.  Placenta (posteljica) stvara hemikalije koje imaju anti-insulinsko dejstvo i neke žene ne mogu da proizvedu dovoljno insulina koji bi regulisao nivo šećera u krvi. Većina trudnica to postiže dijetom, mada 10% trudnica ipak mora da uzima insulinsku terapiju. Značajan broj žena može da razvije dijabetes u narednim trudnoćama, ali i u kasnijem životu. Preporučuje se redovna fizička aktivnost i kontrola krvnog pritiska, uz obavezan prestanak pušenja. 

8.    Hemoroidi

Hemoroidi su bolne i otečene vene analnog predela. Može se desiti da primetite da imate hemoroide tek na porođaju ili pri pražnjenju creva. Kada se napinjete, vene u području rektuma se uvećavaju. Jedite dosta povrća i vlakana u cilju sprečavanja opstipacije (zatvora). Ako Vam uzrokuju bol, zamolite lekara da Vam preporuči odgovarajuću terapiju. Hemoroidi obično nestaju posle porođaja, ali ako su i dalje prisutni, često je neophodna hirurška intervencija.

9.    Disfunkcija simfize pubične kosti

Disfunkcija simfize pubične kosti javlja se kada se upale ligamenti koji vezuju prednji deo karlice. Kada beba leži nisko u pubičnom predelu i ligamenti su rastegnuti, može se javiti bol. Ovo se dešava i zbog napetosti u leđima, kao i zbog iskrivljene kičme i nejednakih kukova. Potražite savet lekara. Može Vas posavetovati da radite vežbe, ili da nosite sakro-ilijačni pojas (mider), kao i da ležite u različitim položajima da biste ublažili bol i obezbedili stabilnost karlice.           

10.    Trudnička pigmentacija

Dok neke žene u trudnoći “sijaju”, druge mogu imati “masku” uzrokovanu pigmentacijom. Trudnička maska zvana hloazma je hiperpigmentacija lica koja se javlja usled hormonskih promena uzrokovanih trudnoćom. Izlaganje sunčevoj svetlosti može pogoršati hloazmu. Moguća rešenja ovog problema su lečenje akupunkturom i lek iz kućne apoteke – dva puta nedeljno na kritični deo lica nanesite masku od gloga i držite 20 minuta, da bi se postiglo ujednačavanje tena.

Tekst priredila Milena Pantelić / saradnik portala MamaiBeba.rs

0 komentara:

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.