Online shop

Plodnost: Još jedan razlog zašto reći "NE" SOJI

Priča jedne mame:
Soja je jedna od najvrelijih tema rasprava u svetu zdravePlodnost: Još jedan razlog zašto reći "NE" SOJI hrane danas. Zašto toliko različitih mišljenja? Da li je soja zdrava i treba li da bude konzumirana kao sledeći svelečeći lek? I koliko je važna u odnosu na plodnost i začetak trudnoće?
Soja je korišćena da se napravi sve od mleka, žitarica, i bebi formula do pljeskavica i putera.
Kada je soja ušla u široke tokove proizvodnje ona postaje prerađena hrana. Ali to nije ni najgore od toga. Postoji toliko mnogo studija (na dnu članka) koje pokazuju da soja nije zdrava hrana, a može u stvari biti i opasna ... I da negativno utiče na plodnost.
Da bi vam dala malo pozadinu priče o  mom odnosu sa sojom, često sam pila sojino mleko, dnevno, oko četiri ili pet godina, jela vegetarijanske pljeskavice, sireve, jogurte, žitarice, i proteine u prahu! Šta je preostajalo da jede jedan lenjivi vegeterijanac.
Mislila sam da je najbolja i najzdravija stvar koju sam mogla da jedem. Sve dok nisam počela da shvatam koliko su ti proizvodi prerađeni. Počela sam sa istraživanjem (da, radila sam ovo iz zabave) i počela sam da se upoznajem sa hormonima i mogućim problemima koje soja može izazvati. Odmah sam uzela našu porodicu nazad, dalje od soje; sebe, muža, čak i psa.

U mojim istraživanjima sam pronašla da postoji toliko mnogo sistema koji su pogođeni konzumiranjem soje, posebno kada smo trudni.

Fitoestrogeni (fitoestrogeni su supstance biljnog porekla različite hemijske strukture koje u životinjskim organizmima imaju sposobnost estrogenog delovanja) koji se nalaze u soji pokazalo se, da se mešaju sa:
• Endokrinim funkcijama (potencijal da izazove probleme plodnosti)
• Reproduktivnim problemima

Izazivaju:
• Hipospadiju (defekte na rođenjenju; prekinut razvoj penisa)
• Kancer
• Oštećenje mozga
• Oslabljen imuni sistem
• Ozbiljno potencijalne fatalne alergije
• Hipotireoza (smanjena aktivnost štitne žlezde)
• Smanjenje asimilacija važnih minerala
• Prevremeni pubertet

Funkcija tiroidne žlezde je vrlo važna za razvoj mozga dece u najranijoj dobi, a posebno u prvih 12 nedelja trudnoće, preterano konzumiranje soje i njenih proizvoda u toku trudnoće može izazvati štete u razvoju mozga deteta i poremećaj reproduktivnih organa.
Neka istraživanja kod dece pokazala su da je pri konzumaciji dve čaše sojinog mleka na dan, koncentracija fitoestrogena u krvi ekstremno visoka (13.000 do 22.000 puta veća od prirodne koncentracije ljudskog hormona estrogena u toj dobi)
Fitoestrogeni su biljni derivati ksenoestrogena (DDT je snažan ksenoestrogen, sva sreća da je zabranjen) koji imitira estrogen a imaju sposobnost da izazove estrogene i / ili antiestrogenski efekte. Predloženo je da se biljke koriste (koje sadrže fitoestrogen) kao deo prirodne odbrane protiv prenaseljenosti životinja!

Fitoestrogeni kod odraslih ljudi izazivaju demenciju, muškarci koji konzumiraju tofu (proizvod fermentirane soje) barem dva puta nedeljno tokom 30 godina imaju nepovratna oštećenja i smanjenja volumena mozga, koje je ekvivalent približno pet godina starijem mozgu. Uz to, verovatnost pojave Alchajmerove bolesti kod takvih ljudi raste 2,4 puta, kao i verovatnost Parkinsonove bolesti i depresije. Kako ti fitoestrogeni mogu konkurisati prirodnom ljudskom hormonu estrogenu, oni kod žena inhibiraju ((lat. inhibere)zadržavati, zadržati, sprečavati, zabraniti, zaustaviti) prirodni estrogen, a kod muškaraca enzimsku aktivnost aromataze, koja pretvara testosteron u estradiol. Time fitoestrogeni remete suptilnu hormonalnu ravnotežu, izazivajući brojne poremećaje.

Drugi sastojci soje:
Pitična kiselina koje je toksična stvar nalazi se u obliku pitata, prisutna je u ljuskama svih semenki i mahunarki, ali ne u takvim količinama kao kod soje i u obliku nešto drukčijih spojeva. Ta kiselina sprečava apsorpciju nekih esencijalnih minerala u organizmu, kao što su kalcijum, magnezijum, bakar, gvožđe i cink.
Nedostatak tih minerala u organizmu izaziva brojne zdravstvene poremećaje i razvoj čitavog spektra bolesti. Sojin pitat vrlo je otporan na tehniku redukcije, kao što je dugo i lagano kuvanje.

Gotovo 99 posto danas proizvedene soje je genetski modifikovana (GM) i predstavlja velik izvor alergija kod ljudske populacije koja konzumira sojine proizvode. Tako je, primera radi, soja postala drugi najčešći alergen u SAD-u.

Soja je i jedna od najzagađenijih vrsta hrane herbicidima i pesticidima i kao takva vrlo opasna za zdravlje. Kao nepovoljan element navodi se i sinergističko delovanje nekih herbicida koji dodatno povećavaju ionako visok sadržaj fitoestrogena u semenu soje.

Za procesa raspršivanja stvaraju se nitrozamini, spojevi proteina i nitrita, koji su karcinogeni.
Zbog visokotemperaturne obrade u proizvodima soje koji sadrže masnoće sa znatnim sadržajem omega-6 i omega-3 masnih kiselina, prirodni cis-oblik nezasićenih masnih kiselina prelazi u štetan trans-oblik.
Zbog popravljanja ukusa dodaju se raznovrsni, često i problematični aditivi, najčešće E 621 - mononatrijum glutaminat, koji može biti alergen i koji u mnogim zemljama nije dopušten u hrani za malu decu i mlade ljude.
Osim toga neka istraživanja pokazuju, da se osim razvoja abnormalnosti kod tiroidne žlezde, javlja i rani pubertet kod djevojčica (razvoj grudi i pubičnu dlakavost) čak i u dobi do 3 godine kod 1%, te do 8 godina kod 15%  kod bele i 48%  crne dece. Osim toga se u vrlo ranoj dobi dece javlja dijabetes melitus, promene u nervnom sistemu, ekstremni emocionalni poremećaji, astma, problemi imunološkog sistema, infantilna leukemija, smanjeni fertilitet, probavni poremećaji i drugi.

Obrađene namirnice od soje imaju velike količine aluminijuma, iz sistema obrade visokog pritiska, koji  je toksičan za nervni sistem, a doveden je u pitanje sa nanošenjem tegoba plodnosti. Pa sam mogla da idem dalje i dalje sa više studija i negativnih rezultata u konzumiranju soje tokom trudnoće ili bilo kojeg drugog doba u životu, ali ja vama kao čitaocu dajem podršku da uradite svoje istraživanje i da dođete do sopstvenih zaključaka.

Šta bi bilo dobro da jedete za povećanje plodnosti da ne uključuje proizvode od soje ili bilo kojeg drugog proizvoda koji su štetni za vaš reproduktivni sistem?

Studije i izvori Heder Rodrigez:
1. Dr. Džozef Merkola – Članci o soji
2. Nort K. i  Golding J.  Majčinska- vegetarijanska ishrana u trudnoći povezana sa hipospadija. APSTD Studija. Avon produžena studija o trudnoće i detinjstvu. Vegetarianke koje su češće konzumirale soju od onih  u opštoj populaciji, učestalost hipospadije bio je duplo veći.

3. Visok sadržaj estrogena u okruženju unutar materice mogu da povećaju kasnije rizik od raka dojke. Stoga je utvrđeno da li je izloženost majki tokom trudnoće na fitoestrogen genistein, koji pokazuje estrogene aktivnosti in vitro i in vivo, menja rizik od raka dojke među ženskim potomstvom. Rezultati pokazuju da u materici izloženoj genisteinu, dozno-zavisno povećana učestalost tumora dojke kod potomstva, u poređenju sa kontrolnom grupom. Broj receptora estrogena za povezujućih mesta je značajno povišen u žlezdama kod genisteinskog potomstva.

4. Izlaganje genisteina u toku trudnoće i dojenja, i reproduktivnog sistema kod pacova.
Žurnal urologije, april 2003 169:1582-1586.

Izvori i autori:

dipl.ing Tomislav Kušević

http://natural-fertility-info.com/fertility-one-more-reason-to-not-eat-soy.html

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/10/07/the-evidence-against-soy.aspx

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • ISHRANA ZA NOVI MILENIJUM

  • Medicinski medijum - Hrana koja menja život

  • ŠTA JEDEMO? - Moj svet

Slični postovi

Voće

Povrće

Kada je vreme za sušeno voće?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.