Online shop

Da li smem da putujem u trudnoći?

Automobilom, vozom ili avionom?Da li smem da putujem u trudnoći?

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz jer u svakom trenutku možete da ustanete i prošetate. Truckanje ne može da naškodi plodu. A kako biste bili odmori po dolasku, predlažemo da uzmete spavaća kola. Takođe, ako nemate nikakve probleme sa trudnoćom, duge vožnje automobilom uopšte nisu problem. Iako dugotrajno sedenje povećava opasnost od tromboze, to se može vrlo lako ublažiti.Odmarajte se u kraćim razmacima, a za vreme pauza hodajte. To će osigurati dotok kiseonika detetu. Pre ulaska u vozilo, a ko nemate klimu, provetrite automobil kako bi se temperatura spustila, a tokom vožnje uzimajte mnogo tečnosti.
Važno je i da znate da vazdušni jastuk nije dodatna opasnost za bebu. Ako dođe do sudara, jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.

Veličina stomaka vas svakog dana sve više ograničava. Zbog toga je moguće da u određenim situacijama reagujete sporije. Zato bi trebalo da, kada god je to moguće, nakon šestog meseca trudnoće volan radije prepustite u tuđe ruke.

Sve do 36. nedelje trudnoće trudnice mogu da putuju avionom, ali bi trebalo da znate da svaka kompanija ima svoja pravila do koje nedelje trudnoće je dozvoljeno letenje. Uprkos tome od 28. nedelje trudnoće trebalo bi da sa sobom nosite lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrđuje da vam termin porođaja nije blizu. A nakon 34. nedelje skoro sve avio-kompanije primenjuju "zabranu uzletanja".

Najbolje je da odmah pri čekiranju napomenete da ste trudni i da rezervišete sedište u prvom redu ili tik uz prolaz. Tako ćete imati više mesta za noge. Za avion obucite po mogućnosti udobnu odeću koja nije tesna. Tokom leta pokušajte da ustanete na svkai sat bar jednom kako biste rasteretili vene i sprečili trombozu. Ako ste skloni proširenim venama, trebalo bi da obujete i čarape za vene.
Buka, vibracije i ubrzanje nisu opasni za fetus, te ne morate da se brinete da će moguće turbulencije podstaći prevremene trudove.

Gde smem da letujem u trudnoći?
Ukoliko ste u drugom stanju, septembar i oktobar su idealni meseci za letovanje.Letovanje u trudnoci Budućim majkama preporučujemo da putuju sredinom trudnoće, odnosno u drugom trimestru. U tom periodu nema više mučnina, a mogućnost spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja svedena je na minimum. Ako putujete na početku trudnoće, morate biti spremni na manje neprijatnosti jer se organizam tek navikava na drugo stanje.

U trećem trimestru ne bi trebalo da putujete na destinacije koje su više od 500 kilometara udaljene od kuće. Dakle, ako ste zdravi, a vaša trudnoća se normalno odvija (procena ginekologa), nema nikakvog razloga da odlažete put. Odmor je svima neophodan jer utiče na poboljšanje psihofizičkog stanja - i vas i vaše bebe.
- Trudnice ne bi trebalo da letuju na velikim nadmorskim visinama jer prilagođavanje znatno manjoj količini kiseonika može ostaviti posledice na plod. Simptomi takozvane visinske bolesti su nedostatak apetita, muka, povraćanje, glavobolja, malaksalost, kratak dah i psihički problemi. Ukoliko ste ljubitelj planine i redovno letujete na "visokim" destinacijama, izaberite odmaralište na umerenoj nadmorskoj visini (do 1.000 m) – ističe dr Savin - Kostić.
Ipak, većina ljudi pod letovanjem podrazumeva odlazak na more. Kada birate mesto u kojem ćete se odmarati dok ste u drugom stanju, obratite pažnju na to da klima bude blaga a plaže čiste. Crna Gora je najpogodnija destinacija jer je najbliža, a postoji i avio prevoz. Grčka i Turska su u septembru takođe dobar izbor, kao i Bugarska, Hrvatska i Slovenija (prepreka može biti jedino dug put).
U poslednje vreme, letovališta u severnoj Africi sve su popularnija među našim turistima. Međutim, boravak u Egiptu može biti veoma naporan za trudnicu, zbog izuzetno suvog vazduha i visokih temperatura koje leti često prelaze 45 stepeni, dok je u septembru prosek oko 35 stepeni. Dakle, postoji opasnost od opekotina i toplotnog udara, čak i u hladu. Drugi veliki problem jeste voda koja se ne upotrebljava čak ni za oralnu higijenu. Na kraju, specifična hrana takođe može da iritira stomak buduće mame.
Tunis je krajem leta i početkom jeseni mnogo pogodniji za trudnice od jula i avgusta. Nema previsokih temperatura. Indija, Kina, Tajland, Maldivi, Sejšeli, Mauricijus, Kuba, Dominikanska Republika... sve su to zanimljive destinacije koje možete posećivati u ranoj trudnoći.

Nekoliko korisnih saveta
- pijte dovoljno tečnosti - dobro je za prokrvljenost
- odaberite sedište s dovoljno mesta za noge i uz prolaz, tako ćete uvek moći da ustanete i protegnete noge - protežite se slobodno svakih pola sata
- kružite stopalima i nožnim prstima
- sigurnosni pojas postavite ispod stomaka
- obuća treba da bude udobna – ravne cipele, sandale, patike i dovoljno široke u slučaju da noge počnu da otiču
- ne zaboravite da ponesete važna dokumenta: izveštaj i odobrenje ginekologa da možete da putujete (pregled je neophodno uraditi pred sam polazak), podatke o krvnoj grupi i polisu putnog osiguranja (proverite da li pokriva i troškove u vezi sa trudnoćom i eventualnim porođajem)
- ponesite i putnu apoteku, a dopunićete je konsultujući se sa ginekologom
- ne treba zaboraviti ni fotoaparat ili kameru da biste, jednog dana mogli da pokažete svom mališanu kako je izgledalo njegovo prvo letovanje u životu.

Izvor: www.dzns.rs

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Knjiga Kako odgajati tinejdžere

  • Prvi brojevi

  • Put do dobrog roditelja

Slični postovi

Trudnoća u poznim godinama?

Putovanje sa detetom

Prvi put sa bebom na letovanju

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.