Online shop

Biohemijska trudnoća

Verujemo kako je većina žena u životu imala prijateljicu koja je imala polne odnose s partnerom, nakon čega joj je kasnila menstruacija. Međutim, nakon otprilike nedelju dana kašnjenja dešava se da dobije krvarenje.
Većina žena u tom trenutku pomisli kako je dobila menstruaciju ne znajući kako je zapravo pobacila embrion. Ovakva se trudnoća naziva biohemijskom, jer je žene gotovo nikada ne uspevaju da otkriju, a krvarenje izgleda gotovo jednako kao i klasična menstruacija.

Biohemijska trudnoćaBiohemijska trudnoća ne može se otkriti ultrazvukom
Naziv biohemijska trudnoća stvoren je zato što se ona otkriva samo analizom krvi, odnosno takozvanim Beta testom. Tom se pretragom utvrđuje količina Beta hCG hormona kojeg luči tkivo posteljice u svrhu očuvanja zametka.
Takođe, u slučaju trudnoće pri njenom otkrivanju ne pomažu klasični testovi za trudnoću, jednako kao ni ginekološki pregledi sa ultrazvukom, već se ona može utvrditi jedino vađenjem krvi.
Ukoliko se trudnoća dogodi, menstruacija može da kasni, te se naknadno pojaviti.
 
 
 
Većina žena će u tom trenutku odahnuti, te pomisliti kako nije zatrudnijela, jer je naposlijetku dobila 'menstruaciju'. Međutim, ukoliko je došlo do začeća, a da žena toga nije svesna, zakasnelo obilno krvarenje je zapravo abortus.

Telo odbacuje plod s hromozomskom anomalijom

Kontaktirali smo specijalistu ginekologije i opstetricije, Renatu Dragun, kako bi nam pojasnila zašto do takvog odbacivanja embriona dolazi i ima li žena nakon ovakvog nemilog događaja razloga za brigu.

                            " U medicini se ovakav proces naziva prirodnom eugenikom. Dakle telo samo bira dobre plodove. Kada je na primer imunološki sistem oslabljen, telo prepoznaje kako nešto nije u redu, te odbacuje embrion s 'greskom '. Telo prepoznaje plod koji ima hromozonsku anomaliju, pa ga samo uklanja iz organizma''
 
Kao najčešći uzroci ranog pobačaja navode se hromozomske anomalije, pa je 'greška' prilikom spajanja jajne ćelije i spermatozoida često ona koja koja je presudna. Većina ostalih uzroka je, tvrdi Dragun, zanemariva, iako rani pobačaj mogu izazvati bakterije poput na primer, hlamidije.

Gotovo polovina svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem

Dragun objašnjava kako se abortus ipak može razlikovati od menstruacije. Krvaranje je tada pojačano, često s komadićima krvavog tkiva, a neretko ga prate i grčevi.
Doktorka objašnjava kako se učestalost biohemijske trudnoće povećava sa brojem godina žena, te da ipak ima nešto dobro u takvoj trudnoći, jer telo onemogućava napredak embriona koji se nikada ne bi mogao kvalitetno i normalno razvijati.

Zanimljivo je znati i kako gotovo polovina svih prvih trudnoća završava spontanim pobačajem, uglavnom jer se oplođeno jajašce ne uspeva implantirati, a kada se implantira ubrzo nakon toga propadne.
S druge strane, rezultati studije sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuju da je 54 odsto pacijentkinja koje su pre veštačke oplodnje imale biohemijsku trudnoću, lakše zatrudnelo prilikom sledećeg postupka oplodnje, suprotno od 46% pacijentkinja koje nikako nisu uspele zatrudneti.

Autor: Tina Grdić / www.dalje.com

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Bubchen dečiji šampon za kosu i tuširanje AHOI 230 ml (69893)

  • ZAŠTITNA KREMA ZA BEBE SA PANTENOLOM 100ML BUBCHEN

  • Lorelli Bertoni plava pumpica za nos (10220480000)

Slični postovi

Trudnoća

Trudnoća u poznim godinama?

Vanmaterična trudnoća

Trudnoća, trauma i šizofrenija

Miom i trudnoća

Vakcina protiv boginja i trudnoća?

Gojaznost i trudnoća

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.