Online shop

Aromaterapija i eterična ulja u trudnoći

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka dobijeni pomoću destilacije, ekstrakcije ili neke druge metode izolacije.

 

Ona su produkti sekundarnog metabolizma biljaka – nalaze se kao rezervne materije u žlezdama biljaka.

Aromaterapija je slojevito umeće lečenja koje koristi eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća kako bi čuvalo zdravlje tela i smirenost uma. Iako aromaterapija postoji već duže vreme, tek je u poslednjih nekoliko godina postala vrlo popularna. Ublažava stres i svakako odražava duh našeg tela. Za one koji su skloniji nečem ezoteričnom, aromaterapija je putovanje duboko u carstvo psihe – poduprto prirodnim eteričnim esencijama koje blago miluju dušu.

Vrlo je važno da znate koja eterična ulja možete koristiti, a koja nisu sigurna u trudnoći. Naučite i kakav efekat imaju na telo, kako ih možete upotrebiti. Navešćemo samo neka poznatija i njihova dejstva, korisna za trudnice. Ulja obavezno razblažite sa malo vode pre upotrebe, je mogu biti poprilično jaka. Koristite ih u kupkama (pazite samo da voda nije pretopla i ne zadržavajte se dugo u kadi), prilikom inhalacije na pari, za obloge, … Bitno je da koristite eterična ulja koja su za 20 do 30 odsto blaža od prosečnih.

Etarska ulja treba koristiti isključivo pod stručnim nadzorom. Zbog jakog mirisa, koji može izazvati mučninu i povraćanje, kao i drugih neželjenih efekata ako se predoziraju, za trudnice se preporučuje polovina srednje koncentracije datog ulja. Ne postoji tačna lista zabranjenih etarskih ulja u trudnoći, ali iz pomenutih razloga treba izbegavati ulja bosiljka, kedra, cimeta, žalfije, kleke, majorana i timijana. Prva četiri meseca treba izbegavati etarsko ulje ruže, kedra, anisa i ruzmarina. Međutim, postoje ulja koja su veoma blagotvorna u toku trudnoće (mandarina, pomorandža, petit grain, geranijum, lavanda, kamilica, ilon-ilon).

Napomene:
•    Eterična  ulja se koriste samo spolja na zdravu neoštećenu kožu
•    Eterična ulja se koriste isključivo razblažena, eventualno blago eterično ulje lavande i čajnog drveta se može naneti čisto tj. bez razblaživanja.
•    Inhalacija se ne preporučije astmatičarima i osobama sa čestim krvarenjima iz nosa
•    Trudnice smeju koristiti samo blage rastvore nežnih etarskih ulja kao što je ulje lavande, nakon prvog trimestra i uz konsultaciju sa lekarom
•    Lekarski savet takođe je potreban kod obolelih od epilepsije ili visokog krvnog pritiska
•    Zbog visoke mogućnosti prodiranja komponente eteričnih  ulja mogu biti iritansi i alergeni, pa su na kozmetičkim proizvodima posebno naznačeni zvezdicom
•    Ukoliko se kombinuju, najbolje je da to budu dva ili tri eterična  ulja.

 

Za sve informacije i ptanja koja sebi postavljate, a vezana su za razvoj deteta, tegobama u trudnoći, potrebama u ishrani kao i merama predstrožnosti koje treba preduzeti u svakodnevnom životu, preporučujemo vam edukativnu enciklopediju Mali Larouse - Trudnoća, ovo delo, koje je ginekolog akušer dr An Teo priredila uz pomoć velike ekipe stručnjaka, jasno, jednostavno i konkretno odgovara na pitanja budućih roditelja. Knjigu možete poručiti u našoj internet prodavnici  Mama i Beba.

 

 

 

Kompletan asortiman proizvoda namenjen bebama možete pogledati i poručiti u našoj
internet prodavnici 
MAMA I BEBA

  • Avent jednokratni tuferi za grudi 100 kom (SCF254/13)

  • Bubchen mleko za telo sa nevenom 200ml (45263)

  • Avent jednokratni dnevni tuferi za grudi 24 kom (SCF254/24)

Slični postovi

Bademovo ulje za bebine guze

Kako riblje ulje poboljšava zdravlje dece?

Prirodna nega i aromaterapija u trudnoći

Maslinovo ulje za bebe

Mladalačke bubuljice

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.