Online shop

Četiri jabuke za zdravlje deteta

Na meniju trudnica trebaju se obavezno naći jabuke i riba, one obavezno trebaju dojiti svoju decu, a sve u nameri da spreče obolevanje od alergija, astme i ekcema.


Na osnovu studije koja je objavljena u časopisu Thorax, konzumiranje jabuka i ribe u toku trudnoće i tokom dojenja, može sprečiti nastanak astme, ekcema i alergije kod beba. To, međutim, ne znči da treba odmah preći na dijetu samo sa jabukama i ribama – upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Torontu. Studija je pokazala da žene koje jedu više od četiri jabuke nedeljno imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme. Ista studija je pokazala da žene koje jedu ribu više od jedanput nedeljno roditi decu koja će imati 43 posto manje šanse da razviju ekcem u poređenju sa decom žena koje nisu jele ribu.


Holandski naučnici su, opet, pratili 1 253 dece i njhove majke u periodu od pre rođenja do navršene pete godine života. Majke su popunile upitnik pre porođaja, a zdravlje i ishrana dece praćeni su posle porođaja. Deca majki koje su jele više od četiri jabuke nedeljno imala su 46 posto manje šanse da razvijaju simptome astme i 53 posto manje šanse da im bude postavljena dijagnoza astme. Smatra se da antioksidanti iz jabuka imaju zaštitnu ulogu.


Profesor Dr. David Yeung sa Torontskog univerziteta smatra da su potrebne dodatne kliničke studije, iako se žene koje jedu dosta jabuka i ribe generalno zdravo hrane. Ukoliko majka isključivo doji svoje dete najmanje tri meseca, značajno smanjuje rizik od nastanka astme, ekcema i alergije. To naručito važi za bebe visokog rizika za razvoj nekog od ova tri oboljenja. Profesor dr. Robert Wood, pedijatar i direktor Odseka za dečju alergiju i imunologiju Johns Hopkins Univesity u Americi, prikazao je rezultate 18 studija i smatra da dojenje u trajanju od najmanje tri meseca ima izuzetno značajan zaštitni efekat od razvoja ove tri bolesti.

Ukoliko postoji problem sa alergijom u porodici, majka treba isključivo da doji bebu nejmanje šest meseci.
Kanadsko udruženje pedijatara i Ministarstvo za zdravlje Kanade zato savetuje dojenje kao isključiv način ishrane prvih šest meseci da bi se sprečio nastanak alergije, koje sve više i više.

 

  • Knjiga Lečenje sokovima od povrća

  • Naučite dete da spava

  • Hrono ishrana na francuski način

Slični postovi

Kako riblje ulje poboljšava zdravlje dece?

Minđuše: ženski ukras ili rizik po zdravlje

Zašto je avion "živ" a jabuka "plava"?

0 komentara:

Ostavi komentar

Prijavite se za newsletter

Budite u toku kad objavimo nove savete za mame i njihove najmilije.